Klare landbrukskrav fra KrF

Knut Arild Hareide trekker fram landbruk som et av de viktigste temaene å avklare, når de borgerlige partiene nå sonderer på overtid. Matproduksjon, jordvern og bøndenes inntekt er særlig viktig for KrF.

Typisk Vestlandet

GLAD I DISTRIKTENE: KrF-leder Knut Arild Hareide gjentar også i dag at landbruk er et av områdene KrF må ha gjennomslag for å kunne gå inn i en regjering med Høyre-leder Erna Solberg (til v.) og - ikke minst - Frp.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Rigmor Andersen Eide

Rigmor Andersen Eide (KrF) i Stortingets næringskomité mener landbruk er et svært viktig område for KrF, og vil ikke ha kutt i overføringene eller sammenslåing av gårdsbruk.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Vi har hatt landbruksministeren før, og landbruk har vært et sentralt tema for oss i mange år, sier næringspolitisk talsperson, Rigmor Andersen Eide.

Hun legger til at KrF er opptatt av et levende landbruk, og ikke ønsker en konsentrasjon av større bruk.

Tre ting er særlig viktig for KrF, ifølge Eide:

  • Økt matproduksjon
  • Minske inntektsgapet mellom bøndene og sammenlignbare grupper
  • Et sterkt jordvern

– Dette har vi sagt i landbruksmeldingen og i alle jordbruksoppgjør som jeg har hatt ansvar for, sier Eide til NRK.

Ikke gjennomslag for Frp

NRK er også kjent med at landbruk var ett av svært få konkrete politikkområder Høyre-leder Erna Solberg nevnte i sin gjennomgang for Høyres sentralstyre i går kveld.

Der skal hun ha sagt at Frp ikke vil få gjennomslag for sine ønsker om store kutt i landbruksoverføringene.

Likevel kan det faktum at Hareide stadig nevner landbruk som et av områdene han vil ha klare svar på, tyde på at det som ligger på bordet nå er for lite for KrF.

Hvor går smertegrensen for KrF?

– Hvor smertegrensen skal gå, kan ikke jeg svare for. Men landbruk er viktig også for dem som sitter og forhandler. Jeg kan ikke kommentere hva de forhandler om, men også her gjelder det å se på helheten, sier Eide.

KrF-veteran advarer

Tidligere landbruksminister for KrF, Kåre Gjønnes, gikk rett etter valget ut i Nationen og advarte sine partifeller mot å gå i regjering med Frp; nettopp på grunn av landbrukspolitikken.

Høyres landbrukstalsmann Svein Flåtten ønsker ikke å diskutere dette så lenge forhandlingene pågår.

– Det overlater jeg til Erna Solberg og de andre forhandlerne å uttale seg om. De kjenner godt til våre tålegrenser på dette området, sier Flåtten.

Heller ikke Harald T. Nesvik, som er næringspolitisk talsperson i Frp, ønsker å si noe om saken nå.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget