Hopp til innhold

Kamp om kontantstøtten i Høyre

Høyre, som var med på å innføre kontantstøtten, kan i dag bestemme seg for å avvikle hele ordningen. Flere Høyre-folk mener støtten sender feil likestillings- og integreringssignal.

Barnevogn (illustrasjon)

VIL AVVIKLE: Enkelte i Høyre ønsker å avvikle kontantstøtten, som kan utbetales til foreldre med små barn som ikke benytter seg av barnehagetilbud.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Landsmøtet skal stemme over kontantstøttens fremtid søndag. Flertallet i programkomiteen går inn for at ordningen skal videreføres, men at den skal bli kommunal.

– Flertallets syn er at den skal gjøres til en lovpålagt kommunal ytelse, som hindrer at en eksporterer kontantstøtte til barn som ikke bor i Norge, sier Bent Høie til NRK.

Forslaget innebærer at barn man skal få utbetalt kontantstøtte for må bo i en norsk kommune, og at det ikke utbetales støtte til barn bosatt i andre EØS-land, forklareren lederen av Høyres programkomité.

Ragnhild Stolt-Nielsen (H)

KLER DÅRLIG: – Vi mener at det kler Høyre som et moderne parti dårlig å nå gå inn for å betale mennesker for at de ikke skal være i arbeid, sier Ragnhild Stolt-Nilsen, nestleder i Hordaland Høyre.

Foto: Vidar Gudvangen / NRK

Et mindretall i programkomiteen, bestående av Henrik Asheim, Anniken Hauglie, Frank Bakke Jensen og Birthe Eriksen, foreslår å gjøre kontantstøtten til en «frivillig kommunal ytelse».

Trolig vil kampen på landsmøtet stå mellom disse to alternativene.

– Kler Høyre dårlig

Men Hordaland Høyre har brukt landsmøtet til å overtale flest mulig delegater om å fjerne kontantstøtteordningen helt.

– Vi mener at det kler Høyre som et moderne parti dårlig å nå gå inn for å betale mennesker for at de ikke skal være i arbeid, sier Ragnhild Stolt-Nilsen, nestleder i fylkeslaget, til NRK.

Hun minner om at kontantstøtten ble innført i en tid da det var vanskelig å få barnehageplass.

– Nå er vi derimot i en helt annen situasjon, hvor alle har rett på barnehageplass. Jeg er helt for at folk må få fatte de beslutninger de ønsker for sine liv, men det er vanskelig å se at det skal være god politikk å betale folk for å ikke være i arbeid, mener Stolt-Nielsen.

(Saken fortsetter under bildet)

Bent Høie på Høyres landsmøte

MOTSTANDER: Bent Høie (t.h.) håper forslaget fra Hordaland Høyre har liten sjanse til å bli vedtatt.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Vil ha valgfrihet

Bent Høie tror forslaget fra Hordaland Høyre har liten sjanse til å bli vedtatt.

– Høyre er ett av partiene som har kjempet frem kontatstøtten, nettopp fordi vi mener den bidrar til at småbarnsforeldre får mye mer valgfrihet. Den valgfriheten er mye mer reell nå, når du har full barnehagedekning, påpeker Høie.

Stefan Heggelund

TILHENGER: Stefan Heggelund i Oslo Høyre vil støtte Hordaland Høyres forslag.

Foto: Unge Høyre

Hordaland Høyre mener likevel de kan vinne frem.

– Jeg forventer stor støtte for dette. Når jeg snakker med landsmøtedelegatene, opplever jeg en stor forståelse for at kontantstøtten er utgått på dato. Den representerer ikke en ny politikk eller en bedre løsning, mener Stolt-Nielsen.

Støtte fra Oslo

Stefan Heggelund i Oslo Høyre vil støtte Hordaland Høyres forslag.

– Det er på tide at vi fjerner kontantstøtteordningen. Den er utdatert, forhindrer integrering og holder barna hjemme mens de heller burde vært og utviklet språk og motoriske evner i barnehagen, sier Heggelund til NRK.

Han mener valgfrihet for foreldre og kommuner må vike.

– Det er god Høyre-politikk å si at det er viktig at folk jobber. Det er også god Høyre-politikk å si at du kan benytte deg av en god velferdsordning hvis du vil, men at du ikke får en subsidie for å ikke gjøre det, fastslår Heggelund.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.