Hopp til innhold

Nekter å gi opp kampen mot helseforetakene

LOEN (NRK.no): For første gang i historien går et programutkast i Senterpartiet inn for å bevare foretaksmodellen ved sykehusene. – Det er en fallitterklæring for Sp om det blir stående, mener motstanderne.

sykehuskonflikt i Sp

Senterpartister fra hele landet kjemper for at partiet skal programfeste at de vil skrote foretaksmodellen. Fra venstre: Stortingskandidatene Kåre Gunnar Fløystad (Aust-Agder), Beate Marie Dahl Eide (Telemark) Kathrine Kleveland (Vestfold) og fylkesleder i Buskerud Kari Anne Sand.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Det blir strid om hvordan norske sykehus skal organiseres når Senterpartiets landsmøte i dag skal stemme over programmet som danner grunnlaget for partiets politikk de nærmeste årene.

For første gang siden helseforetaksmodellen ble innført i 2001 går programkomiteens innstilling inn for å bevare de omstridte foretakene.

Men innad i partiet er motstanden stor.

– Vi var imot den da den ble innført, og vi er imot den nå, slår stortingskandidatene Kåre Gunnar Fløystad fra Aust-Agder, Beate Marie Dahl Eide fra Telemark, Kathrine Kleveland fra Vestfold og fylkesleder i Buskerud Kari Anne Sand fast.

Mener modellen er dårlig Sp-politikk

I et intervju med NRK.no snakker de nærmest i munnen på hverandre når de får spørsmål om hva som er så galt med dagens system. Ifølge de lokale senterpartistene preges sykehus-Norge av et demokratisk underskudd der beslutningene tas av byråkrater som tenker butikk framfor helse.

– Helseforetaksmodellen er en av de råeste politiske prosessene som er gjennomført i Norge. Det var feil da, og det er feil nå, sier Dahl Eide.

Hun og hennes meningsfeller vil skrote de fire regionale helseforetakene og heller opprette 20 regionale sykehusstyrer der lokalpolitikere fra fylkestingene skal ha en sentral finger med i spillet.

– Ute i fylkene så opplever vi et «fakkeldemokrati», der folkevalgte ikke har annen mulighet til å bli hørt enn å gå med fakler for å forsvare et lokalt tilbud, sier Flystad.

Et annet sentral krav er såkalt stedlig ledelse ved alle landets lokalsykehus.

Enig med leger

De fire får støtte fra sentrale Sp-ere, som Kjersti Toppe fra Hordaland i samferdselsminister Marit Arnstad. For to år siden ledet sistnevnte et Sp-utvalg som lanserte to alternative løsninger til dagens system.

– Den overordnede styringen av sykehus-Norge bør foregå i stortingssalen, ikke i selvstendige helseforetak, sa Sp-toppen til Klassekampen i går.

Helseforetakene har måttet tåle kraftig kritikk siden 2001, og de siste månedene toppet det seg da en rekke leger fra hele landet skrev et opprop til helseminister Jonas Gahr Støre der de hevdet at byråkratiseringen fører til at helsevesenet forfaller.

Ifølge de ti legene bak initiativet ødelegges sykehusene av «New public management» – som går ut på at markedsorientert tenkning må til for å effektivisere offentlig sektor.

Frykter mer makt til Oslo

Som mange i Sp vil legene blant annet fjerne helseforetakene og få en tilstedeværende ledelse på alle lokalsykehus. I mars gikk SVs landsmøte også inn for å erstatte helseforetakene med en statlig foretaksmodell.

Men leder for programkomiteen, Sp-nestleder og landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum, frykter konsekvensene blir mer sentralisering og byråkratisering dersom Norge forlater helseforetaksmodellen.

– Men alle i Senterpartiet er enige om at vi må ha inn mer folkevalgt styring i alle ledd i sykehus-Norge. Spørsmålet er bare om det er rett å legge ned helseforetakene, og da mener jeg nei, sa han til Klassekampen lørdag.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.