Hopp til innhold

– Frp har lenge anerkjent menneskelig påvirkning på klimaet

Få dager før Fremskrittspartiet samles til landsmøte, svarer partileder Siv Jensen for første gang ja eller nei på om partiet anerkjenner at klimaendringene er menneskeskapte.

Få dager før Fremskrittspartiet samles til landsmøte, svarer partileder Siv Jensen for første gang ja eller nei på om partiet anerkjenner at klimaendringene er menneskeskapte.

ANERKJENNER MENNESKELIG PÅVIRKNING: Frp-leder Siv Jensen sier til NRK at partiet anerkjenner at menneskelig aktivitet påvirker klimaet. Flere har tidligere avkrevd Jensen et klart svar på spørsmålet, uten hell. Klikk på bildet for å se video. Reporter: Cato Husabø Fossen.

SV-leder Audun Lysbakken

KREVDE SVAR: SV-leder Audun Lysbakken.

Foto: NRK
Bård Vegar Solhjell (SV)

FORNØYD MED SVAR: Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV).

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Om klimaendringene er reelle, og om klimaet på jorda virkelig påvirkes av utslipp fra menneskelig aktivitet, har lenge vært et politisk stridstema.

De rødgrønne regjeringspartiene har funnet sammen med Høyre, Venstre og KrF, og inngått et klimaforlik som tar sikte på redusere utslipp av skadelige klimagasser, og dermed bremse opp oppvarmingen av atmosfæren.

Fremskrittspartiet har på sin side stått på at det hersker sterk tvil om hvorvidt klimaendringene er menneskeskapte.

Forrige uke slapp University of Queensland en studie som viser at 97 prosent av publiserte forskningsrapporter om klimaendringer gir klart uttrykk for at klimaendringene er menneskeskapte.

– Ikke dette diskusjonen handler om

– Fremskrittspartiet bestrider ikke dét, og det er ikke diskusjonen handler om. Diskusjonen handler om hvor mye det påvirker de samlede utfordringene vi står overfor, sier Frp-leder Siv Jensen til NRK denne helga.

Hun går ikke med på premisset om at Frp tidligere har benektet at klimaet endres, og at menneskelig aktivitet har skylden.

– Frp har lenge anerkjent at det også er menneskelig påvirkning på klimaet, sier Jensen til NRK.

Det er ikke en virkelighetsbeskrivelse miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) deler. Han er imidlertid glad for å høre Frp-lederen uttalelser til NRK.

– Jeg har sett mange pinlige episoder der Siv Jensen nekter for grunnlaget for klimaendringene. Nå setter hun sine egne på plass, og det er bra. Nå må de bare endre programmet og sørge for at de blir reelt for det, og ikke lar dette bli et enkeltutspill, sier Solhjell til NRK.

Svarte med viderehenvisning

Om Frp har anerkjent at klimaendringene helt eller delvis er menneskeskapte, har det tidligere ikke vært lett å få et klart svar ut av dem.

Så sent som i mars i år, i en debatt i NRK2-programmet Aktuelt, forsøkte programleder Ole Torp og SV-leder Audun Lysbakken uten hell å få Jensen til å svare ja eller nei på spørsmålet om klimaendringene har menneskelige årsaker.

Se Debatten 20. mars i år.

I en kronikk på NRK.no/Ytring stilte Lysbakken spørsmålet til Frp-leder Siv Jensen på nytt.

Siv Jensens svarte i en kronikk samme dag at Frp ønsker å redusere klimautslippene gjennom å kutte der effekten er størst, samt å gi norske forbrukere incentiver til å gjøre mer klimavennlige valg.

Hun unnlot imidlertid å svare ja eller nei på Lysbakkens spørsmål, og henviste i stedet til svaret partiets klimapolitiske talsmann Per-Willy Amundsen ga Dagbladet i februar i år (ekstern lenke).

– Det Solhjell krever, er at vi avlegger en trosbekjennelse om menneskeskapte klimaendringer. Det kommer han ikke til å få, svarte Amundsen til avisen.

Han henviste videre til partiets handlingsprogram for 2009–2013, som fastslår at det er for tidlig å konkludere entydig om klimaendringene er menneskeskapte.

Partiets handlingsprogram for de neste fire årene skal stemmes over på Fremskrittspartiets landsmøte 24.–26. mai. I programkomiteens forslag er det ikke lagt opp til noen endringer fra gjeldende handlingsprogram under punket om klima.

Om klimapunktet i forslaget blir gjenstand for en opphetet, intern debatt på landsmøtet, gjenstår å se.

Les mer om stortingsvalget

Erna Solbergs regjering på slottsplass

Disse 18 skal styre Norge

Erna Solberg og Siv Jensen har valgt sitt mannskap. Her får du en oversikt over de 18 statsrådene som skal styre norsk politikk de neste fire årene.

Vararepresentanter som rykker opp

Fra arbeidsledig til stortingsrepresentant

Ni folkevalgte stortingsrepresentanter blir statsråder, og én blir statssekretær. Dermed rykker ti nye personer inn på Stortinget. Blant dem er 23 år gamle Erik Skutle fra Bergen.

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

Gratulasjon til lutefisklaget, som nå har fått plass i regjeringen

Nå sitter over halve lutefisklaget i regjering

Det er neppe mange andre lutefisklag som kan skilte med like mange statsråder rundt bordet i år. I det nye regjeringsapparatet er det flere som kjenner hverandre godt.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Erna og Siv

Solberg legger ned Fiskeridepartementet

Fiskeri- og kystdepartementet forsvinner, men statsråden flyttes til et nytt, sammenslått nærings- og fiskeridepartementet.

Sylvi Listhaug (Frp)

Påtroppende landbruksminister mente landbruket er kommunisme

For tre år siden kalte Sylvi Listhaug (Frp) landbrukssektoren for «kommunisme på norsk». I dag blir hun landbruksminister.

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.