NRK Meny
Normal

– Frp har lenge anerkjent menneskelig påvirkning på klimaet

Få dager før Fremskrittspartiet samles til landsmøte, svarer partileder Siv Jensen for første gang ja eller nei på om partiet anerkjenner at klimaendringene er menneskeskapte.

Få dager før Fremskrittspartiet samles til landsmøte, svarer partileder Siv Jensen for første gang ja eller nei på om partiet anerkjenner at klimaendringene er menneskeskapte.

ANERKJENNER MENNESKELIG PÅVIRKNING: Frp-leder Siv Jensen sier til NRK at partiet anerkjenner at menneskelig aktivitet påvirker klimaet. Flere har tidligere avkrevd Jensen et klart svar på spørsmålet, uten hell. Klikk på bildet for å se video. Reporter: Cato Husabø Fossen.

SV-leder Audun Lysbakken

KREVDE SVAR: SV-leder Audun Lysbakken.

Foto: NRK
Bård Vegar Solhjell (SV)

FORNØYD MED SVAR: Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV).

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Om klimaendringene er reelle, og om klimaet på jorda virkelig påvirkes av utslipp fra menneskelig aktivitet, har lenge vært et politisk stridstema.

De rødgrønne regjeringspartiene har funnet sammen med Høyre, Venstre og KrF, og inngått et klimaforlik som tar sikte på redusere utslipp av skadelige klimagasser, og dermed bremse opp oppvarmingen av atmosfæren.

Fremskrittspartiet har på sin side stått på at det hersker sterk tvil om hvorvidt klimaendringene er menneskeskapte.

Forrige uke slapp University of Queensland en studie som viser at 97 prosent av publiserte forskningsrapporter om klimaendringer gir klart uttrykk for at klimaendringene er menneskeskapte.

– Ikke dette diskusjonen handler om

– Fremskrittspartiet bestrider ikke dét, og det er ikke diskusjonen handler om. Diskusjonen handler om hvor mye det påvirker de samlede utfordringene vi står overfor, sier Frp-leder Siv Jensen til NRK denne helga.

Hun går ikke med på premisset om at Frp tidligere har benektet at klimaet endres, og at menneskelig aktivitet har skylden.

– Frp har lenge anerkjent at det også er menneskelig påvirkning på klimaet, sier Jensen til NRK.

Det er ikke en virkelighetsbeskrivelse miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) deler. Han er imidlertid glad for å høre Frp-lederen uttalelser til NRK.

– Jeg har sett mange pinlige episoder der Siv Jensen nekter for grunnlaget for klimaendringene. Nå setter hun sine egne på plass, og det er bra. Nå må de bare endre programmet og sørge for at de blir reelt for det, og ikke lar dette bli et enkeltutspill, sier Solhjell til NRK.

Svarte med viderehenvisning

Om Frp har anerkjent at klimaendringene helt eller delvis er menneskeskapte, har det tidligere ikke vært lett å få et klart svar ut av dem.

Så sent som i mars i år, i en debatt i NRK2-programmet Aktuelt, forsøkte programleder Ole Torp og SV-leder Audun Lysbakken uten hell å få Jensen til å svare ja eller nei på spørsmålet om klimaendringene har menneskelige årsaker.

Se Debatten 20. mars i år.

I en kronikk på NRK.no/Ytring stilte Lysbakken spørsmålet til Frp-leder Siv Jensen på nytt.

Siv Jensens svarte i en kronikk samme dag at Frp ønsker å redusere klimautslippene gjennom å kutte der effekten er størst, samt å gi norske forbrukere incentiver til å gjøre mer klimavennlige valg.

Hun unnlot imidlertid å svare ja eller nei på Lysbakkens spørsmål, og henviste i stedet til svaret partiets klimapolitiske talsmann Per-Willy Amundsen ga Dagbladet i februar i år (ekstern lenke).

– Det Solhjell krever, er at vi avlegger en trosbekjennelse om menneskeskapte klimaendringer. Det kommer han ikke til å få, svarte Amundsen til avisen.

Han henviste videre til partiets handlingsprogram for 2009–2013, som fastslår at det er for tidlig å konkludere entydig om klimaendringene er menneskeskapte.

Partiets handlingsprogram for de neste fire årene skal stemmes over på Fremskrittspartiets landsmøte 24.–26. mai. I programkomiteens forslag er det ikke lagt opp til noen endringer fra gjeldende handlingsprogram under punket om klima.

Om klimapunktet i forslaget blir gjenstand for en opphetet, intern debatt på landsmøtet, gjenstår å se.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget