NRK Meny
Normal

Jens tar innpå – men flest vil fortsatt ha Erna

Jens puster Erna i nakken i NRKs ferske statsministermåling. Ifølge målingen er det nå under halvannet prosentpoeng som skiller de to statsministerkandidatene.

Jens Stoltenberg og Erna Solberg under partilederdebatt

Jens Stoltenberg og Erna Solberg under partilederdebatten for en uke siden.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

NRKs statsministermåling for uke 33 viser at flertallet av de spurte fortsatt vil Erna som statsminister, men at Jens har tatt innpå.

Det er nå svært jevnt mellom de to statsministerkandidatene på målingen med kun 1,4 prosentpoeng som skiller.

I statsministerbarometeret Norstat har gjennomført for NRK i uke 33 svarer 41, prosent at de vil ha Erna Solberg som statsminister. 39,7 prosent svarer at de vil ha Jens, mens 5,4 prosent vil ha Jensen. 13,8 prosent av de spurte har svart «vet ikke» eller at de er usikre.

Solberg ligger dermed 1,4 prosent poeng foran Stoltenberg. Til sammenligning lå hun 4,4 prosentpoeng foran Jens NRKs forrige måling.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Statsministerbarometer» i nytt vindu

Solberg: Ikke et taktskifte

Høyre-lederen nekter for at vi er inne i et taktskifte i valgkampen:

– Men er det ikke nervepirrende at dere så kort tid før valget faller litt på meningsmålingene?

– De fleste meningsmålinger viser at vi står noenlunde på det nivået vi hadde før sommeren og et solid og styrket borgerlig flertall på meningsmålingene, og det er det viktigste, sier Erna Solberg etter å ha fått presentert tallene fra NRKs statsministermåling.

(Artikkelen fortsetter)

NRKs statsministermåling for uke 33 viser at flertallet av de spurte fortsatt vil Erna som statsminister, men at Jens har tatt innpå.

Se Dagsrevyen-innslaget om den ferske meningsmålingen som viser at Jens Stoltenberg tar innpå Erna Solberg.

– Folk liker at jeg svarer ærlig

– Du er mest populær som statsminister på målingene fortsatt. Hva vil du gjøre for å holde den populariteten frem mot valget?

– Jeg vil fortsatt gjøre det som er vår hovedstrategi: Å snakke om våre egne saker. Vi går til valg på mer kunnskap i skolen, få helsekøene ned, mer kvalitet i helsevesenet, bygge veier og kollektivtilbud raskere, og det er de temaene vi kommer til å snakke om hele valgkampen.

Solberg håper at valgkampen ikke vil handle mer om person fremover, men mest om politikk.

– Jeg tror ikke personlige lederegenskaper er den viktigste delen av denne valgkampen. Norske velgere stemmer først og fremst på politiske partier.

– Men hva er det folk liker ved deg?

– Jeg tror folk vet at jeg svarer ganske ærlig på ting, og jeg har vist at jeg kan stå i en storm. Men jeg tror dette dreier seg om at norske velgere ønsker seg en ny politikk, sier Solberg.

Stoltenberg: Ingenting er avgjort

Stoltenberg sier NRKs og andre mediers målinger viser at ingenting er avgjort:

– Dette bekrefter bildet av at det blir jevnere og at valget ikke er avgjort, sier Stoltenberg, som sier at han tror mye mer på gode meningsmålinger enn de dårlige.

Han understreker at det er velgerne som avgjør, og ofte i dagene og timene før valglokalene stenger.

– Jeg tror flere mennesker ser at det er mer som står på spill. Jeg tror at mange ser at det vi står for om arbeid, skole og helse er viktige saker, sier Stoltenberg.

– Hvilke personlige egenskaper er det du har som får folk til å stemme på deg?

– Jeg tror det er politikken til partiene som bestemmer. Jeg trives i valgkamp som jeg har drevet med i mange år. Det fineste vi har i demokratiet er at partiene møter velgerne.

– Hvordan vil du holde deg like populær?

– Jeg skal fortsette å drive valgkamp og fortelle om hva Arbeiderpartiet vil. Det finnes ingen trylleformel for å vinne valget, det viktigste er å snakke om de politiske sakene, sier Stoltenberg.

Statsminister Jens Stoltenberg.

Statsminister Jens Stoltenberg sier at han trives med valgkamp og å møte velgere.

Foto: NRK

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget