NRK Meny
Normal

Jens skroter rødgrønt samarbeid

Jens Stoltenberg sier samarbeidet med SV og Sp kommer til å endre karakter i Stortinget. Han åpner for å forhandle med den borgerlige regjeringen om enkeltsaker uavhengig av tidligere regjeringspartnere.

stoltenberg taler til sentralstyret

NY HVERDAG: – Vi er beredt til å fortsette vår tradisjon med brede forlik, også om det skulle bli en borgerlig flertallsregjering, sier Stoltenberg.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Valget ble ikke engang spennende, for de borgerlige vant med god margin. Høyre og Frp manglet bare åtte mandater på å få rent flertall. I det nye Stortinget er høyresiden sterkere. Vår side er svakere. Det er en alvorlig situasjon. Det er viktig at vi anerkjenner det når vi skal analysere dette valget.

Slik startet Jens Stoltenberg sin tale til det første landsstyremøtet i Ap etter valgnederlaget 9. september.

– Vant valgkampen men tapte valget

Han trakk likevel frem tre positive faktorer.

– Vi vant valgkampen, vi har nesten like mange mandater på Stortinget som da vi gikk inn i regjering i 2005, og resultatet må ses i lys av at vi har sittet to perioder i regjering, sa Stoltenberg.

Han sa også at valget ikke ble tapt i valgkampen, men at oppslutningen var for lav før valgkampen begynte.

Jens Stoltenberg

Jens Stoltenbergs landsmøtetale etter valget 2013.

Foto: Simon Solheim / NRK

– Paradokset er at vi vant valgkampen men tapte valget. Da må vi se på de bakenforliggende årsakene til at det gikk slik, sa Stoltenberg.

Den avtroppende statsministeren sa også at en tilleggsårsak til tapet var et ønske i befolkningen om en forandring. Samtidig hevdet han at de rødgrønne gir fra seg ansvaret for et land som er i bedre stand enn da de tok over i 2005.

– Det som skulle gå opp har gått opp, det som skulle gå ned har gått ned. Som for eksempel arbeidsledighet og etableringer i næringslivet.

Begraver samarbeidet med regjeringspartnerne

Stoltenberg brukte deler av talen til å si at han forventer at de fire borgerlige partiene kommer til å klare å styre sammen i hele den kommende regjeringsperioden.

– Vi må være forberedt på å være i posisjon i fire år. De andre vil ha ansvar for å styre i fire år, og vi skal være en ryddig opposisjon, sa Stoltenberg før han fortsatte:

– Det betyr at vi skal fortsette å samarbeide med SV og Sp, men det blir et annet samarbeid enn det samarbeide vi har hatt i regjering. Arbeiderpartiet har en lang tradisjon i opposisjon for å søke brede allianser. Det skal vi søke enten regjeringen er en mindretalls- eller flertallsregjering.

Han sa at en eventuell mindretallsregjering nødvendigvis vil måtte forhandle med Ap om berde forlik.

– Jeg mener det også vil være tilfelle dersom det er en flertallsregjering på borgerlig side. Det skyldes jo at ikke minst vår flertallsregjering har lagt vekt på brede og samlende forlik ved mange korsveier.

Stoltenberg nevnte blant annet privatskoleforliket med KrF, eldreforliket med KrF og Venstre og klimaforliket med samtlige partier bortsett fra Frp.

– Vi er beredt til å fortsette vår tradisjon med brede forlik, også om det skulle bli en borgerlig flertallsregjering.

Så kom det endelige bruddet med rødgrønt samarbeid også frem mot valget om fire år:

– Vi har hatt gode erfaringer med samarbeid med SV og Sp. Samtidig er vår historie først og fremst at vi har regjert alene. Nå skal vi ta én ting av gangen. Vi skal være i opposisjon, så skal landsmøtene og partiets organer avgjøre hva som skal være vårt regjeringsalternativ i 2017. Mer er det ikke å si om den saken, for jeg tror det kan være lurt å bruke litt tid på dette.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget