Hopp til innhold

Høyre vil måle kvaliteten på norske sykehjem

Kvaliteten på norske sykehjem må måles, og vi må innføre nasjonale retningslinjer som alle sykehjem må følge, mener Høyre.

bent høie og Jonas Gahr Støre

Helsepolitisk talsperson i Høyre, Bent Høie mener man i større grad må måle kvaliteten på sykehjem. Helseminister Jonas Gahr Støre er skeptisk.

Foto: Heiko Junge

Helsepolitisk talsperson i Høyre, Bent Høie mener kvalitetsforskjellen på sykehjemmene er for store, og at tilbudet må bli mer likt.

Partiet vil derfor innføre en nasjonal kvalitetsnorm som alle norske sykehjem skal måles etter.

– Man må i større grad styre mot de samme målene og bli enige om hva som er et godt nivå på kvalitet i eldreomsorgen. Å få en felles norm vil gjøre at alle strekker seg og blir bedre på det man har bestemt at er viktig for å forbedre eldreomsorgen, sier Høie.

Fikk beroligende medisin uten at kona ble varslet

Det var NRKs reportasje om hudlegen Ola Fyrand som satte i gang Høyres nye helseplaner. Fyrand fikk beroligende medisin på sykehjem uten at kona, Birgitta fikk beskjed.

– Jeg ble sint, og jeg følte at det var et overgrep like mye mot oss som det var mot Ole, sier Birgitta Fyrand.

Se reportasjen om Ole Fyrand som ble medisinert uten at kona ble varslet her:

Ole Fyrands familie reagerer på medisinering på sykehjem

SE VIDEO: Ole Fyrands familie reagerer på medisinering på sykehjem

Dannet pårørendeaksjon

Reaksjonene på reportasjen var så mange at det ble dannet en pårørendeaksjon. Aksjonen kom med konkrete krav som Høyre nå følger opp. Partiet vil kreve at alle sykehjem har egne pårørendeutvalg.

– Pårørende skal i større grad blir hørt. Det er de som kjenner sine pårørende best, understreker Høie.

Birgitta Fyrand

Birgitta Fyrand.

Foto: NRK

Anita Vatland i pårørendeaksjonen er fornøyd.

– Dette synes vi er gledelig. Et pårørendeutvalg kan være et dialogfora mellom pårørende og institusjonen, og de kan være med på å skape et godt samarbeid, sier hun.

– Vi er i gang

Helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier regjeringen allerede er i gang med et lignede arbeid.

– Helsedirektoratet har allerede i oppdrag å jobbe med et nasjonalt system for slike indikatorer, og vi har i første omgang plukket ut områder som ernæring, legemidler og helsefremmende arbeid. Vi ønsker at dette skal være nye, moderne målinger som erstatter de målingene som er, slik at det ikke blir en økt rapporteringsbyrde for sykehjemmene, sier Støre.

– Dere har hatt makt i åtte år, hvis dere ønsker dette, hvorfor har dere ikke gjort dette tidligere?

– Vi har allerede innført en del kriterier. Vi hadde en hel stortingsmelding om kvalitet i helsesektoren. Så dette arbeidet pågår, svarer Støre.

– Kan bli verre av mer rapportering

Likevel advarer han mot Høyres forslag om nye nasjonale retningslinjer.

– Vi kan ikke måle alt, og hvordan vi måler er viktig. Helsesektoren måler mye allerede. Legger vi for mange krav på dem som jobber der, så kan det bli dårligere kvalitet på grunn av for mye rapportering, sier helseministeren.

– Høyre vil jo effektivisere offentlig sektor. Blir ikke dette det stikk motsatte ved å byråkratisere?

– Dette gjøres i stor grad allerede i kommunene, men problemet er at det gjøres på veldig ulike måter fra kommune til kommune. Dette skal ikke komme i tillegg, men være en erstatning for mye av arbeidet som måles i dag, sier Høie.

Smilet tilbake hjemme hos familien Fyrand, etter at familien tok Ole Fyrand ut fra sykehjemmet. Nå pleier de ham hjemme.

SE VIDEO: Smilet er tilbake hjemme hos familien Fyrand.


Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.