Hopp til innhold

Seier for kvinnene i Høyres abortkamp

GARDERMOEN (NRK.no): Det var jubel i salen da Høyres landsmøte med overveldende flertall sa nei til forslaget om å endre abortloven. – Det viser en endring i Høyres kvinnebevegelse, sier Julie Brodtkorb.

Julie Brodtkorb

KAMP: Julie Brodtkorb, som leder i Høyres Kvinneforum, har kjempet mot partiledelsen i abortsaken. Hun er mot endringer i abortloven.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Lederen for Høyres Kvinneforum har vunnet en viktig seier.

Etter en lang og følelsesladet debatt gikk Høyre inn for å stryke programformuleringen om at alvorlig sykdom hos fosteret skal fjernes som selvstendig kriterium ved abort etter 12. uke.

Spør deg selv som kvinne, hvordan ville du likt at en nemnd tvang deg til å føde fram et barn med funksjonshemning dersom du selv ikke ønsker det.

Aase Simonsen

– Jeg er svært glad for utfallet, og jeg vil takke alle fylkesforeningene i Høyres kvinneforum som i et halvt år har jobbet aktivt fra grasrota og oppover for vårt standpunkt, sier Brodtkorb til NRK.no.

Både partiledelsen og et flertall i programkomiteen ønsket å stramme inn abortloven, men forslaget møtte kraftig motbør av kvinnebevegelsen og en rekke fylkeslag.

Høyre-leder Erna Solberg gikk selv på talerstolen og forsvarte forslaget, men ble altså nedstemt av landsmøtet.

Hør et kort utdrag fra den opphetede debatten:

– Lynende forbannet

Høyre-veteran Astrid Nøkleby Heiberg kalte forslaget «oppsiktsvekkende uklokt» og mener det handler om umyndiggjøring av kvinner.

– Ganske mange av oss ble lynende forbannet, men i ordnede former former fordi vi er Høyre-folk, sa hun til landsmøtet.

Det ikke er et vanskelig nederlag å svelge, men jeg kunne ønske meg et mindre dogmatisk forhold til abortloven.

Erna Solberg

Særlig irritert er hun over dem som mener dagens lov åpner for et sorteringssamfunn, og mener ordbruken gir inntrykk av at kvinner ser på sine fostre som søppel.

Også Aase Simonsen fra Rogaland Høyre advarte mot endringer i abortloven.

– Jeg trodde likestillingen var oppnådd i Norge, men dette får meg til å innse at kampen ikke er over. Spør deg selv som kvinne, hvordan ville du likt at en nemnd tvang deg til å føde fram et barn med funksjonshemning dersom du selv ikke ønsker det?

Trude Drevland

ENGASJERT: Trude Drevland sto bak det mest engasjerte innlegget under Høyres abortdebatt. - La være! Stem imot endring i abortloven! Ikke skyv flere belastninger og byrder over kvinner og deres familier. Stem mot endring! Oppfatt det som en beskjed!

Foto: Odd Arne Olderbakk/NRK

– Jeg skjemmes på vegne av kvinner som har stått på barrikadene før oss, sa Simonsen og oppfordret landsmøtet til å stemme nei til programkomiteens forslag.

Profilerte Høyre-ordførere, som Lisbeth Hammer Krog i Bærum og Trude Drevland i Bergen, sa at forslaget om innskrenkinger representerte et Høyre de ikke kjente seg igjen i.

– Er dette mitt Høyre? Er det mine politiske venner som vil gjøre det vanskelige valget for kvinner og familier enda vanskeligere, spurte Drevland med høy røst fra talerstolen mens hun hyttet med neven.

Tar nederlaget med fatning

Den retorikken forstår ikke partileder Erna Solberg noe av.

Da hun møtte pressen etter nederlaget i abortsaken minnet hun om at forslaget om å fjerne sykdom hos fosteret som selvstendig abortgrunnlag har vært Høyres politikk i over ti år.

Dagens lov åpner for at kvinner kan få utført abort etter 12. uke dersom «det er stor fare for at barnet kan få alvorlig sykdom, som følge av arvelige anlegg, sykdom eller skadelige påvirkninger under svangerskapet».

Først nå, etter en heftig mobilisering fra kvinnebevegelsen, er forslaget om å fjerne denne lovteksten strøket fra Høyres program.

– Det ikke er et vanskelig nederlag å svelge, men jeg kunne ønske meg et mindre dogmatisk forhold til abortloven, sier Solberg.

Vil motvirke sorteringssamfunn

Også Beint Høie, som ledet programutvalget, sier han tar nederlaget med fatning.

Han frykter likevel at dagens abortlov, koblet med medisinske framskritt, åpner for et sorteringssamfunn.

– Vårt poeng har vært å sette en grense for utviklingen, skal den styres av politikken eller teknologien, sier Høie.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Høyres ledelse

NEDERLAG: Høyre-ledelsen gikk på et nederlag i abortsaken.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Ifølge han er det diskriminerende overfor mennesker med for eksempel Downs syndrom at deres diagnose i seg selv gir grunn til senabort.

Høie fikk imidlertid ikke landsmøtet med seg på at fosterets helse ikke skal være et selvstendig grunnlag for senabort, men kun legges til grunn dersom kvinnen har en vanskelig livssituasjon, er utsatt for voldtekt eller har dårlig fysisk eller psykisk helse.

Det er Julie Brodtkorb glad for. Hun vil ha seg frabedt at hun og hennes meningsfeller åpner for å sortere vekk mennesker.

– Høyre vil ikke ha et sorteringssamfunn, men enhver kvinne som har båret på sitt barn i over tre måneder har bare ett ønske, og det er å legge sitt barn til sitt bryst. Si da ikke at hun sorterer vekk sitt barn hvis hun tar det tunge valget om å ta abort fordi hun får vite at fosteret har en alvorlig diagnose, sa hun i et følelsesladet innlegg til landsmøtet.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.