Hopp til innhold

Høyre trolig skolevalgvinner

De første opptellingene fra årets skolevalg viser at Unge Høyre for første gang i historien ligger an til å bli største parti. AUF vil trolig ta en andreplass, mens FpU faller stygt sammenlignet med tidligere skolevalg.

Skolevalg på Katta

Karoline Klemp Petersens stemme gikk til Høyre da Oslo Katedralskole avholdt skolevalg i dag. – Det var et ganske enkelt valg. jeg har lest om partiene og snakket med mamma og pappa for å finne fram til mitt parti, sier Petersen. Hun har nettopp gitt stemmeseddelen sin til valgfunksjonær Ingrid Olsen Sterri.

Foto: Ellen Viseth / NRK

– Jeg vil gjerne ha en ny regjering, så jeg er selvfølgelig glad for at Unge Høyre ser ut til å vinne skolevalget, sier Karoline Klemp Petersen.

Hun stemte i dag på Høyre i skolevalget ved Oslo Katedralskole. Stemmene fra hele landet er fortsatt ikke talt opp, men Unge Høyres egen opptellinger viser at partiet kan vente seg en kraftig framgang ved dagens skolevalg.

– Det ligger an til at vi for første gang i historien blir største parti i skolevalget. Det kan også se ut til at vi er det partiet som har gått mest fram, sier Unge Høyre-leder Paul Joakim Sandøy til NRK.no.

paul joakim sandøy UH

Unge Høyre-leder Paul Joakim Sandøy er naturlig nok kjempeglad for historisk gode skolevalgresultater.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Viser en solid medvind

Ordningen med skolevalg har pågått siden 1989, og aldri før har Unge Høyre vært størst. Stort sett har Ap og Frp byttet på å være valgvinner, men om man går tilbake til årtusenskiftet var SV den store vinneren i flere valg.

Unge Høyre-lederen omtaler dette som «et historisk skifte i norsk politikk».

– Skolevalget er valgkampens største meningsmåling. Historisk sett vet man at det viser trenden i folket for øvrig. Det viser en solid medvind for Høyre inn i valgkampen, sier Sandøy.

Fra klokken 17 blir skoleresultatene lagt ut på Samfunnsveven.no. Tallene oppdateres frem til endelig resultat skal være klart klokken 20.

Created by InfoDispatcher

Disse sakene var viktigst for elevene ved Elvebakken skole da de gjennomførte skolevalg i dag:

Nedtur for Frp

AUF ser ut til å beholde samme omtrent nivå som i 2009, da de fikk 23,4 prosent av stemmene ved skolevalget. Heller ikke de mindre partiene ser ut til å få veldig store endringer fra 2009.

Dermed er det trolig FpU som kan vente seg en nedtur. I 2009 var de jevnstore med AUF og fikk 23,1 prosent av stemmene. På Unge Høyres opptelling ligger Frp så langt an til å få om lag 15 prosent.

Det er også dårligere enn skolevalget i 2011, da skoledebattene var avlyst på grunn av 22. juli.

Skolevalg 2009

Landsoversikten fra skolevalget i 2009.

Foto: Skjermdump fra samfunnsveven.no

Spenning rundt De Grønne

I år er det ekstra stor spenning knyttet til Miljøpartiet De Grønne (MDG). De tre siste skolevalgene har MDG ligget stabilt på 1,3 prosent, men på årets meningsmålinger har partiet flere ganger vært over sperregrensen på 4 prosent.

Unge Høyres rundspørring inkluderer ikke MDG, men putter partiet i sekkeposten «andre» sammen med Kystpartiet, NKP, Pensjonistpartiet og en rekke andre. Denne gruppen har imidlertid økt fra 5,8 prosent i 2009 til over 10 prosent på Unge Høyres prognose.

Ved årets skolevalg på Oslo By Steinerskole fikk MDG hele 30 prosent oppslutning, og ved tre skoler i Rogaland fikk MDG mellom 10 og 15 prosent.

Skolevalg

For Morten Ilseng Risnes (til v.) er det miljøsaken som avgjør partivalget. Dermed ble det Venstre i år. Saied Hosseini vil derimot at Høyre skal få sjansen til å prøve ut sine løsninger.

Foto: Ellen Viseth / NRK

Fortsatt ikke helt sikker

Morten Ilseng Risnes er også miljøengasjert. For ham er oljeboring i Lofoten og Vesterålen blant sakene som avgjør valget av parti.

– I dag har jeg stemt på Venstre. Men jeg er ikke helt bestemt på om det også blir dem ved stortingsvalget. Jeg har tatt imot alle brosjyrer jeg har blitt tilbudt og prøvd å sette meg inn i partienes politikk. I tillegg har vi lært en del om ideologi i faget historie og filosofi, sier Risnes.

Klassekamerat Saied Hosseini stemte på Høyre ved skolevalget.

– Jeg tror det er godt med en forandring. Ap har sittet med makten i mange år. Jeg tror et skifte vil føre til mer konkurranse mellom partiene. Da vil også Ap se på manglene i samfunnet, samtidig som Høyre får vise fram sine løsninger, sier Hosseini.

Han stemmer også litt for sin egen del.

– Jeg skal studere neste år, og synes Høyre ser ut til å ha en god studentpolitikk.

Bernt Aardal

Bernt Aardal merker seg at mens ungdom tidligere søkte mot fløypartiene SV og Frp, stemmer de nå på Ap og Høyre. – Men den virkelige spenningen i år er knyttet til De Grønne, sier Aardal.

Foto: Ellen Viseth / NRK

Skolevalg – en norsk oppfinnelse

– Resultatene har vist at skolevalgene fanger opp hvordan valgvinden blåser, men nivået stemmer ikke. Utslagene er langt større i skolevalgene, sier valgforsker Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo.

Tallene fra i år og fra 2011 viser at ungdommen er mindre radikale enn før.

– Tidligere var det stor oppslutning om SV og Frp ved skolevalgene. Det har dempet seg. Nå ser vi at ungdom i større grad slutter opp om Ap og Høyre, sier Aardal.

Han tror at mange av proteststemmene i år vil gå til De Grønne.

– Det virkelig spennende i år er De Grønne! De er noe nytt, uprøvd og kult, og trolig vil de virkelig få et gjennombrudd i år.

Elver ved Alta VGS stemte i dag under skolevalget 2013.

Se hva elevene i Alta stemmer.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.