Hopp til innhold

Høyre modererer seg for å få makt

GARDERMOEN (NRK.no): Høyre-toppene vil avvise åtte av ti endringsforslag fra grasrota. – Dette er ikke et lekeprogram, men noe som kan bli et viktig grunnlag for en ny regjering, sier Torbjørn Røe Isaksen.

Torbjørn Røe Isaksen

GJENNOMSLAG: Ifølge stortingsrepresentant Torbjørn Røe Isaksen bærer Høyres landsmøte preg av at alt de vedtar skal kunne gjennomføres dersom de kommer i regjering. Da må dyre skattekutt og symbolpolitikk vike.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Han leder den mektige redaksjonskomiteen som skriver «anbefales vedtatt» eller «anbefales avvist» bak de 452 endringsforslagene ulike deler av partiet har sendt inn til landsmøtet.

I løpet av helga skal det voteres over alle endringsforslagene.

Sluttproduktet blir partiprogrammet Høyre går til valg på.

Dersom redaksjonskomiteens anbefalinger tas til følge vil rundt hele 360 av forslagene grasrota har sendt inn bli stemt ned.

  • Les programutkastet til Høyre her
  • Følg debatten og få siste nytt om hva Høyre vedtar på NRKs valgsider

Isaksen: Høyre-politikken er mer realistisk

Isaksen håper programkomiteens strenge linje sender er klart signal om at programmet kun skal inneholde politikk Høyre kan få gjennomslag for dersom de havner i regjering etter valget.

– Da må vi gjøre som de sier på engelsk: «Kill your darlings».

– Hvordan skiller Høyres politikk seg fra den dere gikk til valg på i 2009?

– Forskjellen er ikke så stor som enkelte kommentatorer sier, men den er nok mer realistisk. Det vil si at en del av de innspillene som er viktige symbolforslag, men som ikke er realistisk eller ønskelig å gjennomføre på fire år, de er luket ut av programmet, sier Isaksen.

Det betyr blant annet at redaksjonskomiteen vil unngå at Høyre programforplikter seg til betydelige skattelettelser på arbeidsinntekt eller å fjerne formueskatten i løpet av fire år.

– Skattelettelser er fortsatt viktig for Høyre, men vi må ta hensyn til andre viktige prioriteringer og at programmet skal henge sammen, sier Røe Isaksen.

Unge Høyre: Spillerommet er mindre

Unge Høyre-leder Paul Joakim Sandøy er ikke i tvil om at partiets regjeringsiver preger partiprogrammet de skal vedta.

paul joakim sandøy

MODERAT: – Jeg tror at regjeringslysten fører til litt mindre spenstige forslag når det kommer til økonomi, men at man har mer rom til spenstige forslag i for eksempel skolepolitikken, sier Paul Joakim Sandøy.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Man merker veldig tydelig at det er et parti som står klart til å innta regjeringskontorene, og som ser på ethvert landsmøtevedtak som noe man må forholde seg til i regjeringsforhandlingene. Det gjør spillerommet litt mindre for endringsforslag, sier han til NRK.no.

Redaksjonskomiteen går inn for å skrote en rekke av ungdommens hjertesaker, som legalisering av poker, forbud mot skolerazzia og skattefradrag på 500 kr i måneden til alle som jobber.

– Det som er gjengangeren er at dersom det koster penger, så er man mer forsiktig enn ellers.

– Blir det et litt kjedelig landsmøte og partiprogram da?

– På en måte blir det mer spennende fordi vi vet at de seirene vi får her, faktisk kan bli gjennomført i regjering. Men samtidig blir det litt mindre radikale forslag, sier han.

– Uenig med Erna Solberg

Unge Høyre-lederen er fornøyd med det han kaller en halv seier i kampen for jobbskattefradrag.

For å møte ungdomspartiet på halvveien foreslår redaksjonskomiteen at Høyre skal vedta å «gjøre det mer lønnsomt å gå fra trygd til arbeid, for eksempel ved å innføre et tidsbegrenset jobbskattefradrag».

– Jeg tror at vi har flyttet partiet uansett. Det dårligste vi kan få gjennom er dette forslaget fra redaksjonskomiteen, og det mener jeg er et skritt i riktig retning, sier Sandøy.

– På Politisk kvarter på NRK P2 fredag sa Erna Solberg at jobbskattefradraget smakte av gammeldags høyrepolitikk, hva sier du til det?

Det er jeg veldig uenig med Erna Solberg i. Jeg mener at det er moderne Høyre-politikk, fordi man ikke gir skattelette bare for å gi skattelette. Man bruker det som et virkemiddel for at det skal lønne seg å jobbe, sier Sandøy.

Se Erna Solbergs tale til landsmøtet her:

Erna Solberg taler på Høyres landsmøte

NETT-TV: Erna Solberg fridde til lærerne og de andre borgerlige partiene i sin landsmøtetale.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.