Hete kandidater til statsråd-jobbene

Hordaland kan bli tømt for sine beste politikere, når den borgerlige regjeringen skal bekle over 90 posisjoner i det nye regjeringsapparatet.

Monica Mæland

SELVSAGT STATSRÅD: Monica Mæland er en selvskreven statsråd, dersom hun ønsker det selv. Både justis- og kommunaldepartementet kan være aktuelle for henne.

Foto: Marit Hommedal / Scanpix

For første gang på 78 år kommer en norsk statsminister fra Bergen og Hordaland.

Det vil merkes på den nye regjeringens politikk, men ikke minst hvordan den settes sammen, mener Monica Mæland, Høyres byrådsleder i Bergen.

– Det er naturlig at Vestlandet får en sterk representasjon, ikke minst siden to av partilederne er herfra, sier Mæland til NRK.

En kommende minister

Selv er hun en av de heteste ministerkandidatene. Internt i Høyre heter det at den 45 år gamle juristen er høyaktuell som Norges neste justisminister.

De borgerlige partiene har varslet omfattende endringer i kommunestrukturen, noe som gjør at Erna Solberg trenger en kommunalminister med stor gjennomføringskraft.

Derfor er handlekraftige Mæland aktuell for også dette departementet.

– Dette er ikke noe jeg har tatt stilling til. Jeg trives veldig godt med den jobben jeg har nå, sier Mæland til NRK.

Knut Arild Hareide

HØYAKTUELL: Som partileder er Knut Arild Hareide er en selvskreven statsråd, om KrF går inn i den borgerlige regjeringen.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

I korridorene på Bergen rådhus blir det også forventet at Monica Mæland kan få med seg en av rådgiverne sine som statsekretær.

Flere kilder i de borgerlige partiene forventer at Morten Storebø, som i flere år har vært Mælands nærmeste rådgiver, kan bli med på et eventuelt flyttelass til Oslo.

Dårlig ministersøknad

En annen ministerkandidat er Øyvind Halleraker, som har blitt hyllet for sin innsats for Trekantsambandet i Sunnhordland.

Hans kandidatur er imidlertid sterkt svekket etter bruduljene rundt ham i vår, da det ble kjent at Høyre-politikeren har mottatt skjulte honorar fra bompengebransjen.

– En usedvanlig dårlig ministersøknad, slo Venstre-leder Trine Skei Grande fast etter at skandalen var et faktum i april.

Bedt om kandidatlister

NRK er kjent med at fylkeslederne i Høyre tidligere i år skal ha blitt bedt om å melde inn kandidater til de over 90 posisjonene som statsråder, men hovedsakelig statssekretærer og politiske rådgivere.

Liv Kari Eskeland, leder i Hordaland Høyre, sier at ingen potensielle kandidater til jobbene i regjeringsapparatene er spurt – i alle fall ikke formelt.

Terje Breivik

NESTLEDER: Terje Breivik er nestleder i Venstre, noe som gjør han sentral i de kommende regjeringsforhandlingene. Selv vil han bli parlamentarisk leder, ifølge BT.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Det er rett og rimelig at Hordaland Høyre blitt godt representert

Liv Kari Eskeland, leiar Hordaland Høgre

– Men det er klart at når man ser at man har mulighet til å komme i posisjon til å sitte i regjering, så er det naturlig at man snakker sammen og gjør seg opp noen tanker. Og det har vi jo gjort de siste månedene, sier Eskeland.

– Det er rett og rimelig at Hordaland Høyre blitt godt representert, tatt i betraktning det fantastiske valgresultatet her, legger hun til.

Hun er ikke redd for at det er B-laget som blir igjen, når de etablerte Hordalands-politikerne flytter over fjellet – og tar sine politiske rådgivere med seg.

– Nei, vi har en god ettervekst. Dessuten sikrer det gode valgresultatet den entusisusmen vi trenger for å rekruttere enda flere gode hoder, sier Eskeland.

LES OGSÅ:

Søviknes holder døren åpen

I Fremskrittspartiet i Hordaland er det to navn som skiller seg ut; Helge Andre Njåstad og Terje Søviknes, ordførere i henholdsvis Austevoll og Os.

Erna Solberg og Terje Søviknes

KOLLEGER? Terje Søviknes lover å ta telefonen om Erna Solberg ringer om jobb. Her er de samlet på Hordaland fylkeskommunes nyttårsseminar i år.

Foto: Sølve Rydland / NRK

Søviknes holder døren åpen for et rikspolitisk comeback som statsråd, selv om han ikke ønsket å bli stortingskandidat.

– Jeg har to små barn, som jeg er alene med i perioder. Men det å være statsråd er noe annet enn å sitte på Stortinget. Jeg hadde nok måtte ta en ny vurdering, dersom jeg skulle fått et slikt tilbud, sier Søviknes, og legger til at han tror sannsynligheten for et jobbtilbud ikke er «særlig stor».

Vil styre

Helge André Njåstad

FISKERIMINISTER: Populær ordfører fra stor fiskekommune. Helge André Njåstad sier alle som driver med politikk har ønske om å styre direkte.

Foto: Vidar Gudvangen / NRK

Austevoll-ordfører Njåstad trekker på det når han blir spurt om han er en het kandidat for stillingen som fiskeriminister.

– Vi får se. Jeg er ikke interessert i å spekulere i slike ting, og ser frem ti lå finne meg til rette på Stortinget.

– Men takker du ja om du får tilbudet?

– Det er klart at alle som driver med politikk har lyst til å styre direkte, svarer den nyvalgte stortingsrepresentanten.

Åpenbart for Krf og Venstre

Bak de to statsrådskandidatene er det få aktuelle Frp-politikere.

Flere kilder rundt byrådet i Bergen mener imidlertid at bystyrerepresentant Morten Myksvoll (Frp) kan få en funksjon som rådgiver eller statssekretær dersom Frp blir en del av en ny regjering. Myksvoll har også en fortid som rådgiver for tidligere byråd Øistein Christoffersen. 27-åringen har også vært nasjonal nestleder i Fremskrittspartiets ungdomsparti.

Hordalands statsrådsemner fra Venstre og KrF er av det åpenbare slaget.

Bak KrF-leder Knut Arild Hareide er det tynt i rekkene, med unntak av Bergens-byråd Filip Rygg – som kan være en aktuell statssekretær.

Venstre-nestleder Terje Breivik kan også fort havne i regjering, selv om han selv har uttrykt overfor BT at han helst vil være parlamentarisk leder.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget