Hopp til innhold

– Jeg vil ikke be om unnskyldning

– Man bør ikke be om unnskyldning for noe som er sant, sier utviklingsminister Heikki Holmås (SV). Høyre-leder Erna Solberg mener Holmås ikke skulle sagt at Frp oppfattes som et høyrepopulistisk parti.

Heikki Holmås avviser at han bør beklage at han tvitret om at det er naturlig at utlandet setter likhetstegn mellom Fremskrittspartiet og andre høyrepopulistiske partier.

Se video: Heikki Holmås fastholder det han skrev på Twitter.

Onsdag kveld tvitret utviklingsministeren at «Det er helt naturlig at utlandet oppfatter @frp_no som Norges høyrepopulistiske parti, som Dansk Folkeparti og Sverigedemokratene». Han understreket senere at kritikken først og fremst retter seg mot Frps innvandringspolitikk og bistandspolitikk.

Kommende statsminister Erna Solberg mente sammenlikningen var helt urimelig og oppfordret Holmås til å si unnskyld.

– Jeg tenker at Heikki burde holdt seg for god for det. Heikki er en liten friskus, men han passer av og til ikke munnen sin for å si det rett ut, sa Solberg til NRK.no torsdag kveld.

– Bærer alle de vesentlige trekkene

Men det er en oppfordring SV-representanten ikke akter å følge.

– Fremskrittspartiet bærer alle de vesentlige trekkene til et høyrepopulistisk parti. Hvis man ser gjennom Dansk Folkeparti sine programmer og Sverigedemokratenes programmer ser man likheter, sier Holmås, og viser blant annet til Store norske leksikon.

Hvis man søker på «høyrepopulisme» i nettleksikonet, får man opp Fremskrittspartiet.

Holmås viser blant annet til at partiet gjennom valgkampen har fremmet det han kaller knallharde antiinnvandringsutspill, som fengsling av asylsøkere i lukkede mottak og å gjøre det bortimot umulig å få familiegjenforening.

Ketil Solvik-Olsen

– Holmås forsæker å sette oss i bås med partier som står for noe helt annet, det blir en meningsløs sammenligning, sier Ketil Solvik-Olsen.

Foto: Sørbø, Krister / SCANPIX

– Dette blir jo bare tull, det er akkurat det konspiratorikere gjør, de finner noen fakta her og der og setter dem inn i en sammenheng som blir helt annerledes, svarte Frps Ketil Solvik-Olsen da han møtte Holmås til debatt i Poltitisk Kvarter på P2.

Han viser til norske kommentatorer som sier at sammenligningen blir helt gal.

– Når du bruker terminologier på det norske politiske systemet som betyr noe helt annet i andre land, blir det helt feil, sa Solvik-Olsen.

Venstre og KrF støtter Frp

Verken Venstre eller KrF vil være med på at Frp er på linje med Danmarks høyrepopulistiske Dansk Folkeparti eller svenske Sverigedemokratene.

Venstreleder Trine Skei Grande sier partiets søskenparti i Sverige og Danmark ikke har reagert på at de skal ha samtaler med Frp. Og nestleder i KrF, Dagrun Eriksen, ber Holmås huske på at han fremdeles er statsråd.

– Han bør ikke formidle til resten av verden at det er et faktum at Frp er et høyreekstremt parti. Eksperter mener at det er store forskjeller mellom Frp, Dansk Folkeparti og Sverigedemokratene, sier Eriksen til NRK.no.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.