Jensen forstår ikke Frp-frykten i KrF

Verken Høyre eller Frp forstår hvorfor sentrale KrFere kvier seg mot å gå inn i en regjering der de blå partiene har flertall alene. – Den logikken har jeg problemer med å forstå, sier Siv Jensen.

Erna Solberg og Siv Jensen

SAMMEN: Både Erna Solberg og Siv Jensen tror på en slagkraftig borgerlig firepartiregjering dersom de rødgrønne taper valget.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

En ringerunde NRK har gjort til 30 sentrale tillitsvalgte i KrF viser at 20 av dem ikke vil gå i regjering dersom Høyre og Frp har flertall alene.

Frp-leder Siv Jensen har vanskelig for å se hvorfor motviljen er så stor.

– I en sånn situasjon så vil KrFs mulighet til å få innflytelse på politikken være i regjering, og ikke utenfor. Hvis de sitter på utsiden av en flertallsregjering har de ingen innflytelse, sier hun til NRK.no.

hareide og jensen

GOD TONE: Siv Jensen blir ikke fornærmet over at mange i KrF sier det er lite sannsynlig at de vil i regjering med Frp. – Jeg opplever positive signaler.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Ber dem tenke seg om

Frp har hele veien vært klare på at de er villige til å forhandle med alle på borgerlig side dersom de rødgrønne taper valget i september. Men de nekter å støtte en regjering de selv ikke er en del av.

– Det er fordi vi ønsker innflytelse og vil ha gjennomslag, sier Jensen.

KrFerne NRK har vært i kontakt med utelukker ikke et regjeringssamarbeid med Frp, men nesten alle sier det er «lite sannsynlig» at det kommer til å skje.

– Men jeg opplever mer positive signaler fra KrF nå enn før, sier Jensen.

Også Høyre-leder Erna Solberg drømmer om en bred firepartiregjering der både KrF, Venstre, Frp og Høyre er med.

Hun sliter med å forstå hvorfor så mange i KrF er redde for å gå i regjering dersom dagens meningsmålinger holder helt inn og Frp og Høyre blir store nok til å danne regjering alene.

Solberg sier til NRK.no at det avgjørende er at alle fire borgerlige partier i en eventuell ny flertallsregjering føler at de kan stå inne for politikken som føres.

– Så jeg håper at når de har reflektert litt mer over hvilken innflytelse man har i regjering, så kommer de kanskje til en annen konklusjon, sier hun.

– Samme skepsis i Venstre

Men hos Venstre-leder Trine Skei Grande møter KrFs standpunkt større forståelse.

– Du finner nok akkurat den samme skepsisen i Venstre, sier hun til NRK.no.

trine skei grande

GRØNT INNSLAG: Trine Skei Grande sier Venstre skal bruke valgkampen til å sørge for at det ikke blir aktuelt med en blåblå regjering.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Både Venstre og KrF ønsker å regjere sammen med Høyre dersom valgresultatet tillater det. Men til forskjell fra stortingsvalget for fire år siden holder begge sentrumspartiene døra på gløtt for Frp.

– Vi må ha tyngde, og da må velgerne si at vi skal ha en avgjørende påvirkning på at den regjeringa ikke bare skal være blå, men at den skal være blå og grønn, sier Skei Grande.

– Men på målingene har jo de blå partiene flertall alene. Hvordan stiller du deg til et eventuelt regjeringssamarbeid dersom det også blir valgresultatet?

– Det er derfor vi skal ha valgkamp, det er for at vi skal få en blågrønn regjering og ikke en mørkeblå, sier Skei Grande.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget