Gir partiene karakterer for dyrevennlighet

Dyrevernalliansen og Noah har finlest partienes politiske programmer og vurdert hvem som bryr seg mest om dyra.

Best og verst på dyrevelferd

TERNINGKAST: Dyrevernalliansen har bruker terningkast for å vurdere partiers fokus på dyrevelferd, mens Noah har laget en egen vurdering med karakterer fra 1 til 10.

Foto: Dyrevernalliansen

Siri Martinsen, Noah

IKKE I TVIL: Dersom dyrevenner spør hvilke partier de bør stemme på, svarer Noah MDG, SV eller Venstre.

Foto: Bente Isefjær / NOAH
Live Kleveland

– RART: Live Kleveland i Dyrevernalliansen synes det er rart at Sp og Høyre kommer så dårlig ut i spørsmålet om dyrevelferd.

Foto: Iselin Linstad Hauge / Dyrevernalliansen

I velgerguiden har Dyrevernalliansen sett nærmere på ti konkrete punkter innenfor dyrevelferd, som de har vurdert de ulike partiene på (se faktaboks til høyre).

– De som peker seg klarest ut som best på dyrevern er Miljøpartiet de Grønne (MDG) og Venstre. Verstingene er Høyre og Senterpartiet, forteller Live Kleveland, juridisk rådgiver i Dyrevernalliansen.

Hun begrunner bunnplasseringene med at Senterpartiet (Sp) og Høyre ikke har et eneste konkret punkt om dyrevelferd i programmet de går til valg på, men kun noen generelle setninger.

– Uredelig

– Bøndene og Senterpartiet pleier jo selv å si at dyrevelferd er viktig for dem. Da er det veldig rart at dette ikke gjenspeiler seg i konkret politikk, sier Kleveland til NRK, og legger til at hun synes det viser at partiet er «uredelig».

Hun synes også det er skuffende at et så stort parti som Høyre har noe konkret om dyrevelferd i programmet, kun en generell formulering.

– Dette skyldes nok at Høyre ikke har fulgt med i timen. De har ikke sett at dyrevelferd har seilet opp som en ny politisk sak og et viktig tema som veldig mange er opptatt av, sier Kleveland.

Derimot høster MDG og Venstre ros for å ha en helhetlig politikk på dyrevern:

– De plukker ikke bare ut enkelttemaer, men har en grunnleggende tanke om at dyrevern er viktig, og at man skal ta utgangspunkt i dyras behov når man lager regler, påpeker Kleveland.

Sp versting i begge testene

Også Noah har undersøkt hvordan velgerne kan stemme dyrevennlig. De har imidlertid gitt karakterer fra 1 til 10, hvor 10 er best. Karakteren er basert på vurdering av hvordan partiets program har tatt stilling til sju ulike temaer, og en totalvurdering.

I likhet med i Dyrevernalliansens undersøkelse kom MDG best ut, mens Sp kom dårligst ut i Noahs gjennomgang.

– Noah blir ofte spurt hvilket parti som er det mest dyrevennlige valget. Hvis alle hadde hatt tre stemmer hver, er ikke Noah i tvil om at MDG, SV og Venstre er de tre partiene som tar dyrevelferd mest på alvor, og ikke minst fremhever temaet med eget kapittel, sier Noahs leder, Siri Martinsen.

Ifølge Noah er Sp «akterutseilt på alle punkter – det går ikke an å bli dårligere», og gir Sp som eneste parti 0 av ti poeng.

Deres motpart, MDG får derimot 9 av 10 mulige poeng. Ifølge Noah dekker de vesentlige temaer om dyrevelferd i sitt program, men gir dem ikke fullscore, fordi de mener de har «mer å hente» på rovdyrpolitikk og dyr som lever i bur.

– Noah er en partipolitisk nøytral organisasjon, men det er vår plikt å vise at visse partier skårer bedre på dyrevernssaker enn andre. Vi håper selvsagt at alle partiene ønsker å bli bedre. De fleste av dem har gjennomgått en forbedring, men mange har fortsatt langt igjen i viktige dyrevernssaker, sier Martinsen.

Holder de ord er en partipolitisk uavhengig organisasjon som ønsker å gjøre det lettere å følge med på hva som skjer på Stortinget. Databasen deres dekker partiene som er på Stortinget, derfor er ikke Miljøpartiet de grønne og Rødt med i deres løftebase.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget