NRK Meny
Normal

Frykter at søndagsåpne butikker skal «stjele» viktig arbeidskraft

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) mener søndagsåpne butikker vil tappe helse- og omsorgssektoren for arbeidskraft.

Kristin Halvorsen

Kristin Halvorsen frykter en knapphet på arbeidskraft og etterlyser beregninger fra Høyre og Fremskrittspartiet, som vil ha søndagsåpne butikker.

Foto: Reidar Westberg / NRK

– Vi kan få enda større utfordringer med å løse eldreomsorgen i fremtiden hvis alle butikker skal være åpne til enhver tid, sier Kristin Halvorsen.

Bakgrunnen for reaksjonen er at Høyre og Fremskrittspartiet har lovet en rask lovendring dersom de vinner valget, slik at butikker over hele landet kan holde søndagsåpent.

I dag er det slik at mens de aller fleste butikker er stengt på søndager, gir et smutthull i loven «turiststeder» dispensasjon til å ha søndagsåpne butikker

– Hvor skal de ta arbeidskraften fra?

På Bygdøy i Oslo kan man kjøpe frukt og grønt og blomster hver søndag. Årsaken er at søndagsåpne Norsk Folkemuseum er nærmeste nabo.

– Vi har egentlig ikke lov til å ha åpent på søndager, men vi søkte og fikk spesialtillatelse takket være Folkemuseet, sier Fanny Halbo, innehaver ved Edens Have.

Høyre og Fremskrittspartiet ønsker altså at det ikke lenger skal være behov for spesialtillatelser og dispensasjoner.

Kristin Halvorsen reagerer og krever beregninger fra de to borgerlige partiene. Hun mener deres forslag vil føre til en knapphet på arbeidskraft.

– Det kreves mange titalls tusen mennesker for å holde søndagsåpne butikker. Hvor skal de komme fra?, spør kunnskapsministeren.

Nikolai Astrup

Nikolai Astrup (H) sier søndagsåpne butikker vil føre til flere arbeidsplasser og jobbmuligheter for studenter.

Foto: NRK

Da frykter du at de tas fra barnehager og sykehjem?

– Jeg frykter at det kan gå på bekostning av den store rekrutteringsjobben vi har for å få ungdom til å velge helse og -omsorgsyrker og barnehagejobber, sier Halvorsen.

Høyre: – Skaper nye arbeidsplasser

Venstre-leder Trine Skei Grande mener Halvorsens argumentasjon er søkt.

– At barnehageansatte heller vil jobbe i butikker på søndager enn å jobbe i barnehager, synes jeg kanskje er litt underlig, sier Grande.

Også Høyres Nikolai Astrup stiller seg undrende til Halvorsens uttalelse og mener hun snur problemstillingen på hodet.

– Hvis det er et problem for regjeringen og Kristin Halvorsen at det blir skapt nye arbeidsplasser, viser det med all tydelighet hvorfor vi trenger en ny regjering. Alle skjønner at det at studenter får mulighet til å ta seg en søndagsjobb, ikke betyr at det blir færre lærere og sykepleiere, sier Astrup.

KrF vil kjempe for søndagsstengt

Knut Arild Hareide

KrF-leder Knut Arild Hareide vil beholde dagens ordning.

Foto: NRK

En ny regjering kan imidlertid bli avhengig av KrF-leder Knut Arild Hareide. Da kan «Brustad-bua» på 100 kvadratmeter få et forlenget liv.

– Vi ønsker ikke de store massehandlingene på søndagen, og KrF kommer til å kjempe for vårt synspunkt, sier Hareide.

– Jeg opplever at veldig mange bruker søndagen til å kjenne litt på ro og også glede i livet, sier han.

Ifølge Statistisk sentralbyrå jobber en tredel av norske arbeidstakere i dag utenfor ordninær arbeidstid.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget