NRK Meny
Normal

Frp måler seirer i Høyre-tap

Frp krever å få viljen sin i minst tre konkrete saker Høyre er uenig i når de skal bli enige om en regjeringsplattform.

siv jensen erna solberg partilederdebatt stortinget

GI OG TA: Både Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen må inngå kompromisser i regjeringsforhandlingene.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Det er viktig at alle som skal delta i et samarbeid må skinne i den forstand at de får gjennomslag. Det er det kompromisser handler om: Det handler om å gi for å få, sa Siv Jensen på vei inn til tredje dag av regjeringssonderingene onsdag morgen.

Frasen «gi for å få» har Frp-lederen gjentatt mange ganger etter den borgerlige valgseieren sist mandag. Men partiet vil også kreve en regjeringsplattform med et tydelig Frp-stempel.

Etter det NRK erfarer, vil partiet måle sine gjennomslag i antall seire i saker der Høyre i utgangspunktet er uenige.

Vil gjøre mer enn å dra Høyre til høyre

Med andre ord: Frp vil ikke nøye seg med å dra Høyres politikk mer til høyre i saker som skattekutt eller mindre byråkrati. Etter det NRK forstår vil Frp kreve at flere av partiets hjertesaker skal bli regjerings politikk – også der storebror Høyre har et annet syn.

– Det er mange vanskelige saker vi sitter og drøfter her, der vi er uenige med hverandre. Men det er også noen saker der vi er enige, sier Jensen til NRK.no.

– I hvilke saker er uenigheten mellom Frp og Høyre størst?

De sakene ble kjent gjennom valgkampen, hvor vi understreket betydningen av en en lang rekke saker som vi jobber for å få gjennomslag for når vi sitter og diskuterer med de andre partiene, sier hun.

Uenige om bompenger, oljepenger og asylmottak

Tre konkrete saker der Frp og Høyre har ulike standpunkter er bompenger, handlingsregelen og lukkede mottak for asylsøkere.

Mens Frp er mot all bruk av bompenger, ønsker både Høyre og sentrumspartiene KrF og Venstre at bilistene fortsatt skal delta i finansieringen av enkelte veiprosjekter.

Frp er også det eneste partiet som vil bruke mer penger enn det handlingsregelen tilsier. Partiet har heller ingen støtte i ønsket om at man i statsbudsjettet skal skille mellom drift og forbruk på den ene siden, og investeringer i infrastruktur på den andre.

Når det gjelder asylpolitikken er Frp alene om å ønske lukkede mottak for alle asylsøkere uten id-papirer. Høyre åpner imidlertid for forvaring av asylsøkere som begår kriminalitet mens de venter på at søknaden behandles samt for asylsøkere med endelig avslag som bryter meldeplikten.

Høyre vil overbevise de andre

Det er usikkert hvor langt Høyre vil strekke seg for å blidgjøre Frp.

– Ingenting er avklart før det er avklart, er alt påtroppende statsminister og Høyre-leder Erna Solberg vil si når journalistene spør.

Hennes mål er en firepartiregjering der Høyre, Frp, Kristelig Folkeparti og Venstre er med. Også Frp-ledelsen vil ha en flertallsregjering, mens Venstre og KrF sier det er «lite sannsynlig» at de ender opp i regjering med Frp.

For å få de andre partiene til å binde seg til regjeringsprosjektet vil Høyre forsøke å overbevise dem om at sjansen for å få gjennomslag for saker det er mindretall for i stortingssalen er større innenfor en flertallsregjering enn utenfor en mindretallsregjering.

Sonderingene, altså de innledende samtalene der Høyre, Frp, KrF og Venstre skal finne ut om de vil sitte i regjering sammen, er ventet å foregå ut i neste uke.

Så langt holder partilederne kortene tett inntil brystet. De vil verken si hvilke temaer de diskuterer eller hva de kommer fram til.

Både KrF og Venstre vil ha unna de store spørsmålene som ja eller nei til oljeboring i Lofoten og oljepengebruk før de sier ja til å delta i regjeringsforhandlinger.

Erna Solberg medgir at de allerede nå snakker om de vanskelige sakene.

– Det er alltid tøffe saker når vi skal finne fram til ting, sa hun på vei inn til diskusjonene med de andre partilederne onsdag.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget