Hopp til innhold

Frp i strupen på KrFs abortvedtak

KrF vil fjerne retten til abort med to unntak; ved voldtekt og fare for mors liv. –Jeg tror ikke noen vil tilbake til tiden før selvbestemt abort, sier Frp.

KrF vil grunnlovsfeste retten til liv. Partiet ønsker at ingen skal ta abort, og bare tillate det ved voldtekt eller fare for mors liv. De vil ha en absolutt øvre abortgrense på 18 uker og vil ikke tilby tidlig ultralyd, der man blant annet kan oppdage mistanke om Downs Syndrom hos fosteret. Kari Kjønaas Kjos fra Fremskrittspartiet er mot forslaget.

Vil grunnlovsfeste retten til liv

Dagrun Eriksen

Dagrun Eriksen

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

I helgen vedtok KrF at de vil ha slutt på selvbestemt abort i Norge. Abort skal, ifølge partiet, kun innvilges etter voldtekt eller dersom det er fare for mors liv.

KrF vil også ha grunnlovsfestet rett til liv, en absolutt øvre abortgrense på 18 uker og ikke tilby tidlig ultralyd der man blant annet kan oppdage mistanke til Downs syndrom hos fostre.

Målet er å hindre det partiet kaller «sorteringssamfunnet».

Kun ved voldtekt og fare for mors liv

– Vi mener at alt liv har rett til å leve. Det er et vanskelig standpunkt, men det er et standpunkt som jeg tror er viktig å ha med i samfunnsdebatten. For oss handler det om to liv, sa Dagrun Eriksen (KrF) på Politisk kvarter på NRK P2 mandag morgen.

Les også: KrF vil forby sæddonasjon
Les også: Frykter kravstore småbarnsforeldre

Det får Kari Kjønnaas Kjos i Frp til å se rødt.

– Jeg synes KrFs standpunkt er leit fordi man reverserer en ekstremt viktig rettighet kvinnen har i forhold til abortspørsmålet, sa Kjønnaas Kjos.

Samtidig mener hun at KrFs politikk ikke er konsekvent i abortspørsmålet.

– Når man samtidig vil grunnlovsfeste retten til liv og åpne for at man likevel kan ta abort i enkelte situasjoner, så henger ikke politikken sammen. Enten er man for, eller så er man mot, sier Kjønnaas Kjos.

Eriksen innrømmer at debatten er vanskelig.

Kari Kjønnaas Kjos, Frp

Kari Kjønnaas Kjos

Foto: Ingrid Vestre Haram / NRK

– Men det som har vært vanskelig for oss er å si at livet før 12 uke er anderledes enn livet etter 12 uke. Eller at livet før 18 uker er anderledes enn etter 18 uker, sa Eriksen før hun fortsatte:

– Også er jeg glad for at det kommer frem flere og flere kvinner som våger å sette ord på at det er et press til å ta abort, særlig hvis det handler om at man bærer frem et barn med funksjonshemming eller andre ting, så er det et press samfunnet har påført disse kvinnene fordi man selv ikke har turt å ta debatten.

Kjønnaas Kjos reagerer også sterkt på KrFs bruk av uttrykket «sorteringssamfunnet».

– Det blir tatt 15 000 aborter av firske barn hvert år i dette landet. Da er det ikke noe snakk om et sorteringssamfunn. Her skal man henge en skam over kvinnen som har tatt et begrunnet valg om at hun ikke er i stand til å gi barnet et godt liv. Det må være kvinnens valg, sa Kjønnaas Kjos.

Det er dette valget KrF vil frata kvinnene.

– Jeg blir skremt når jeg hører Frp si at det er kvinnens individuelle valg, for da er det også den enkelte kvinnes individuelle ansvar. Det ansvaret vil vi overføre på samfunnet, sa Eriksen.

Slakter KrFs familiepolitikk

Anette Trettebergstuen

Anette Trettebergstuen

Foto: Arbeiderpartiet

Helgens abortvedtak på KrFs landsmøte er ikke det eneste vedtaket som har fått negativ oppmerksomhet.

Partiet vedtok også en familiepolitisk pakke der de blant annet går inn for lengre foreldrepermisjon, mer penger til alle som får barn og økt og utvidet kontantstøtte.

Ifølge partiets egne beregninger koster KrFs familiepolitikk 13 milliarder kroner.

Den pakken får Ap til å se rødt.

– Vi har allerede verdens rauseste for familier. Det er fordi Ap har vært opptatt av at man både skal kunne ha barn og jobbe. Jeg synes KrF drar det for langt, sa Anette Trettebergstuen (Ap).

Og trekker frem at ordningen koster flere milliarder kroner.

– Her går KrF enda lenger enn de har gjort før i å bruke skattebetalernes penger for å ikke jobbe. Det er det stikk motsatte av det vi trenger, sa Trettebergstuen.

Hun sier løsningene er både dyre og dårlige for Norge i årene som kommer.

Motstand i eget ungdomsparti

Elisabeth Løland KrFU

Elisabeth Løland

Foto: Sigurd Fandango / KrFU

Hun får støtte av KrFs eget ungdomsparti. KrFU advarte mot de foreslåtte tiltakene for småbarnsforeldre uinder helgens landsmøte.

Under sitt innlegg i familiedebatten viste KrFU-leder Elisabeth Løland til at småbarnsforeldre har rekordhøy kjøpekraft.

– De kan selge hytta eller droppe den ekstra sydenturen dersom de vil prioritere å bruke mer tid med barna sine, sa Løland under landsmøtet..

Mens KrFU-erne applauderte, ble innlegget møtt med stor motstand fra resten av salen.

Les også: Hareide vil ikke i regjering med Frp
Les også: Åpner for tvang i kommunesammenslåinger

Eriksen mener politikken tvert i mot er en langsiktig samfunnsøkonomisk investering.

– Det vi vet er at vi trenger flere folk til å løse de oppgavene samfunnet kommer til å stå overfor i årene som kommer. Derfor er vi avhengige av familier orker å få barn, og da må man ha løsninger som kan dekke behovet for flere forskjellige typer familier, sa Eriksen.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.