NRK Meny
Normal

Legger kvinnepress på Erna og Siv

Venstre og KrF har klare forventninger til kvinner i den nye regjeringen. – Damene bør få de tre tyngste statsrådspostene, sier Trine Skei Grande.

Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide
Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Venstreleder Trine Skei Grande og lederen for KrF, Knut Arild Hareide, har inngått et forpliktende samarbeid med Høyre og Frp.

Nå har de store forventninger også utover avtalen.

– Jeg vil ikke si at de skal ha 50 prosent kvinner, men ingen regjering dette århundre har vært under 40 prosents representasjon av begge kjønn, sier Hareide.

Han mener det bør være et åpenbart mål for den nye regjeringen.

Skei Grande går enda lenger.

Vil ha damer i de tre tyngste statsrådspostene

Hun sier rett ut at hun håper å få se Norges første kvinnelige utenriksminister.

– Det er hundre år siden kvinner fikk stemmerett. Da hadde det vært tøft om de fant tre damer til å bekle nøkkelposisjonene som statsminister, finansminister og utenriksminister, sier Skei Grande før hun fortsetter.

– Kvinnelig utenriksminister har vi ikke hatt i landet tidligere, og det hadde kledd en borgerlig regjering å ha en klar kvinneprofil.

Hun ønsker ikke å spekulere i hvilke navn som bør få de forskjellige postene, men det har lenge vært klart at Erna Solberg blir statsminister.

Det er også antatt som rimelig sikkert at Siv Jensen vil gå inn som finansminister, og Ine Eriksen Søreide i Høyre har vært lansert som en sterk kandidat både som utenriks- og forsvarskomiteen.

Det har også vært spekulert i om Frp har nok flinke kvinner til å kunne hjelpe Erna Solberg med å få opp kvinneandelen i regjeringen.

De spekulasjonene kan man stille i bero.

– Flust av flinke damer

Det mener Ingebjørg Godskesen i Frp.

Hun var én av Frp-politikerne som var med å vende tommelen opp for den nye regjeringsplattformen for Frp.

– Vi har så mange gode statsrådskandidater i Frp at jeg ikke vil nevne navn, sier hun.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget