Hopp til innhold

Første valgsending fra Arendal

I kveld går startskuddet for NRKs mest omfattende dekning av et stortingsvalg noensinne. En rekke NRK-profiler skal servere en omfattende valgdekning i radio, TV og på nett. Førstegangsvelgeren Leo Ajkic er et av trekkplastrene NRK bruker for å nå unge velgergrupper.

Jarle Roheim Håkonsen og Ingunn Solheim

Jarle Roheim Håkonsen og Ingull Solheim leder NRKs partilederdebatt mandag. Her er de på tur under arendalsuka.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

I kveld er det første valgsending på NRK1. I ettermiddag ble kulissene satt på plass, før den første av en rekke tv-sendte debatter.

Slik blir studiodekoren under valgsendingene til NRK
Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

NRKs Jarle Roheim Håkonsen og Ingunn Solheim skal lede den store partilederdebatten fra kulturhuset i Arendal.

Stort maskineri

– Vi har en annen strategi enn Tv2, og starter med et smell i Arendal med alle krefter samlet. I år skal NRK bruke alt vi har på valg; faktaavdelingen, underholdning og nyheter, sier programleder Jarle Roheim Håkonsen.

– Vi skal nyte godt av Arendalsuka suksess. Den har vokst stor på kort tid. Vi står skuldrene dens og skal dra nytte av trykket og stemningen. Arendal skaper en ramme for oss.

Jarle Roheim Håkonsen og Ingunn Solheim

Jarle Roheim Håkonsen og Ingunn Solheim under Arendalsuka.

Foto: Svein Sundsdal / NRK
Vil på gjesteliste

– Alt som kan krype og gå av politikere og rådgivere er i Arendal nå. Det er sjelden folk bønnfaller om å komme på gjestelista for å være publikum under en debatt, men nå er det telefoner med pliiis. Det viser at det er mye på spill ved dette valget, sier Roheim Håkonsen.

Han synes det er stor stas å jobbe med valget, fordi dette er noe mer enn en hverdagsdebatt fra Litteraturhuset:

– Stortingsvalget skjer hvert fjerd år, og er på en måte en feiring av demokratiet i Norge. Det er litt høytid over det.

Vil nå de unge

– Det er en kjensgjerning at mange unge mennesker lar være å stemme. Derfor er det naturlig at vi prøver å nå de som skal prege fremtiden, sier prosjektleder for NRKs valgsatsing Linn Skarstein.

Hun viser til at det er end el av NRKs samfunnsoppdrag å styrke demokratiet.

– At vi forynger sendingene betyr ikke at vi vil drive med tull og tøys. Unge mennesker er også opptatt av substans, så kvaliteten vil være på samme nivå som tidligere, sier Skarstein.

Satser på nett

Nettet blir i år bindeleddet for alt som produseres av valgstoff i NRKs mange korridorer. Innhold fra radio, TV og nett skal samkjøres og stoff fra alle medieplattformer skal sluses inn til NRK.nos valgsider. Dermed skal det meste av valginnholdet være tilgjengelig når som helst.

På NRK.no vil det bli opprettet et livesenter under de store folkemøtene og partilederdebattene. Her vil man kunne se TV-sendingen, chatte med eksperter og kommentere på sosiale medier samtidig i samme skjermvindu.

Bruk av sosiale medier vil stå sentralt, og en egen sosiale medier-gruppe skal gi brukerne nyhetsoppdateringer på Facebook, Twitter og Instagram.

Spent programleder

Dette valget er litt historisk, med høyresidens store forsprang. Aldri før har så mange sagt de skal stemme Høyre eller Fremskrittspartiet.

Roheim Håkonsen tror det ligger an til et regjeringsskifte, men at Ap har den mest effektive valgkampmaskinen og mest penger, slik at det kan komme overraskelser.

– At det blir jevnere er det eneste som er sikkert. Om det bli jevnt nok til at det blir spennende er det store spørsmålet, avslutter Roheim Håkonsen.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.