Hopp til innhold

Jensen til partifeller: – Det blir ubehagelig

Siv Jensen ber egne Frp-kolleger oppføre seg når partiet for første gang skal inn i regjeringsforhandlinger. Hun krever lojalitet og ber om at kritikken tas innad i partiet.

Siv Jensen pressekonferanse tirsdag

TØFFE TAK: Siv Jensen vet at tøffe forhandlinger venter, både med de andre borgerlige partiene og innad i Fremskrittspartiet.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Nå har vi kommet dit at vi skal forhandle, og da er det viktig at vi holder det internt, sier hun til NRK.no etter at hun møtte de andre borgerlige partilederne til debatt i Dagsnytt Atten.

Som første Frp-leder i historien skal hun lede partiet inn i regjeringsforhandlinger med storebror Høyre og småsøsknene KrF og Venstre.

Det blir spennende å se om det holder. De har kjørt en valgkamp som har gjort at forventingene er spent ganske høyt.

Magnus Takvam, politisk kommentator

Jensen vet at det kan bli vanskelig å gå fra et protestparti i opposisjon til et ansvarlig regjeringsparti. Hun sier til NRK.no at hun har brukt mange år på å forberede partifellene på at det kan smerte å svelge kameler.

– Jeg har stor respekt for at det er mange og sterke meninger i Fremskrittspartiet. Det er derfor jeg i mange år har hamret inn at det er ubehagelig å inngå kompromisser, sier Frp-leder Siv Jensen.

Jensen ber om realisme og lojalitet

Men ikke alle Frp-ere er like innstilt på å fire på kravene.

I helgen før valget gjorde tidligere Frp-formann og gruppeleder i Oslo, Carl I. Hagen, det klart at han frykter at regjeringsdeltakelse kan ødelegge partiet.

Når vi skal gå inn i krevende forhandlinger, så må partiet stå samlet.

Siv Jensen, Frp-leder

Alle partier kjemper i valgkampen for sine saker, men så må man akseptere at man ikke vinner alt når man får makt.

Ketil Solvik-Olsen, nestleder Frp

I en kronikk i VG listet han opp ti til dels usannsynlige krav som må oppnås for at partiet skal ta sjansen på å sitte i en koalisjonsregjering.

«I likhet med de fleste Frp-tillitsvalgte, Frp-medlemmer og Frp-velgere vil jeg følge de kommende forhandlinger og et sluttresultat med argusøyne,» skrev han.

Men i sin tale til Fremskrittspartiets valgvake kom Jensen med en klar beskjed til dem som nekter å innse at også Frp må gi tapt på enkelte saker for å sitte i regjering.

– Vi skal være tøffe forhandlere, men vi skal være realistiske forhandlere også. Det handler om å gi for å få, sa hun og avsluttet talen med et klart krav:

– Alle må skinne, alle må få gjennomslag, og klarer vi det, så får vi dette til. Det avhenger av at dere står like lojalt bak meg som dere gjorde i går, at dere er like flinke til å gi beskjed internt slik at vi kan avstemme det vi skal avstemme. Hvis vi står sammen, så klarer vi dette.

Se hele talen her. Artikkelen fortsetter:

Sin Jensen sin valgvaketale

NETT-TV: «Morna Jens», ville gledesrop og en kjole med røde leppestifter fikk mest oppmerksomhet etter Siv Jensen til talen. Men partilederen hadde et klart budskap om at kommende forhandlinger krever lojalitet og samhold.

På spørsmål om det var Hagens kontroversielle kronikk som gjorde at hun stilte krav til lojalitet i talen sin, svarer Jensen:

– Lojalitet har vært viktig hele tiden. Jeg gjentok det jeg har sagt i mange år, nemlig at når vi skal gå inn i krevende forhandlinger, så må partiet stå samlet.

Åpner for å lempe på bompenge-krav

Nestleder Ketil Solvik-Olsen innrømmer at det kommer til å bli krevende.

– Det er veldig mye informasjon som kommer til å flyte rundt i systemet. Det å sørge for at folk på grasrota i partiet klarer å følge med i alt det som skjer er nok den største utfordringen, sier han til NRK.no.

Ketil Solvik-Olsen under stortingsvalget 2013

VALGKAMPEN ER OVER: I regjeringsforhandlinger er det kjøttvekta som avgjør. – Vi har fått 16,3 prosent av stemmene, og det betyr at vi ikke får gjennomslag for alt. Vi har ikke fått 50 prosent, og det tror jeg våre velgere forstår, sier Ketil Solvik-Olsen i Frp.

Foto: Siri Wichne Pedersen

Gjennom valgkampen har partiene jobbet hardt for å få sine hjertesaker på agendaen. Nå kommer alt fokus til å bli på hva de borgerlige valgvinnerne må gi avkall på.

– Alle partier kjemper i valgkampen for sine saker, men så må man akseptere at man ikke vinner alt når man får makt, sier Solvik-Olsen.

Allerede nå forbereder han Frps velgere på at bompenger ikke nødvendigvis kommer til å forsvinne selv om Frp blir med å styre landet de neste fire årene.

– Vi håper jo at vi slipper bompenger, men vi har altså ikke fått rent flertall, og da må vi akseptere at vi vinner noe og taper noe. Men kampen mot bompenger vil fortsette.

Takvam: – Frp trenger KrF og Venstre

Ifølge politisk kommentator i NRK, Magnus Takvam, blir Frps evne til å inngå kompromisser nøkkelen i de kommende regjeringsforhandlingene.

– Jeg oppfattet Siv Jensens tale på valgvaken som voksenopplæring av sine egne. De må godta mange kompromisser, og det blir ikke lett, sier han til NRK.no.

– Det blir spennende å se om det holder. De har kjørt en valgkamp som har gjort at forventingene er spent ganske høyt.

Ifølge Takvam har Frp mye å vinne på at både KrF og Venstre blir med i regjering. På mange måter har Frp større sjanse for å få gjennomslag for sin politikk i en firepartiregjering med rent flertall, enn i en mindretallsregjering der kun Høyre og Frp er med.

– Ved en mindretallsregjering med KrF og Venstre på vippen kommer Frps politikk til å bli skutt ned når forslagene skal behandles i Stortinget, sier Takvam.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.