Hopp til innhold

Firepartiregjering kan bli dyrekjøpt

Høyre-leder Erna Solberg har mer å gi i regjeringssonderingene. Men hun er usikker på om hun har råd.

Regjeringsforhandlingene torsdag

Forhandlerne i møte: Fra Erna Solberg og mot v. rundt bordet sitter Jan Tore Sanner, Dagrun Eriksen, Knut Arild Hareide, Hans Olav Syversen, Odd Jostein Sæter, Ola Elvestuen, Terje Breivik, Trine Skei Grande, Geir Olsen, Ketil Solvik-Olsen, Per Sandberg, Siv Jensen, Finn Egil Holm og Bent Høie.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

I Stortinget klokka 10 i formiddag møtes de fire borgerlige partiene til nye regjeringssamtaler, for å forsøke å finne grunnlag for en regjering med fire partier.

For det er det statsministerkandidaten helst vil.

– Jeg tror vi finner en løsning om ikke så altfor lenge, sa Erna Solberg til NRK i går.

Sentrumspartiene vil ha mer

Etter det NRK forstår ønsker sentrumspartiene mer enn det de allerede har fått hvis de skal bli med videre. Og Solberg har full ryggdekning i partiet for å strekke seg langt for å få det til. Men – det koster:

Selv om Venstre-leder Trine Skei Grande har forsikret at kompromissviljen er stor, har hun gjort det klart at hun må ha noen store seiere på viktige områder for at det skal være verdt kompromissene.

Det samme gjelder Kristelig Folkeparti, som også har politiske krav som ikke bare handler om prinsipper – de koster mye penger.

Sonderingene er allerede på overtid. I utgangspunktet satte partilederne av tre-fire dager til de innledende samtalene som skal avgjøre hvilke partier som går i regjering.

Fredag samles de til ellevte dag med sonderinger. Ennå har ikke de to småpartiene bestemt seg for om de blir med i regjering med Høyre og Frp eller velger et liv i opposisjon.

Vil gi så det svir

Selv om mange i KrF og Venstre ser det som lite sannsynlig at de skal finne politiske løsninger med Frp, viser det faktum at partene fortsatt snakker sammen, at det fremdeles er vilje til å finne de tidligere omtalte kompromissene.

Solberg skal altså være villig til å gi mer politisk, selv om det skulle svi for Høyre. Problemet er at det kan begrense regjeringens økonomiske handlingsrom i årene fremover.

Høyres partileder vil for all del unngå å ende opp med for lite penger til skattekutt og andre valgløfter.

Etter det NRK erfarer, preges sonderingene nå av at synet på økonomi, pengebruk og økonomisk handlingsrom skiller de fire partiene. Det gjør ikke saken noe enklere for Solberg.

Frp-ledelse med stor tillit

Også Frp-ledelsen har god ryggdekning i partiet. Selv om sentralstyret fikk vite svært lite om hvilke politiske tap Frp kan måtte lide i regjering under møtet onsdag, ga de ledelsen grønt lys til å fortsette sonderingene.

– Vi vil ha en firepartiregjering for å få gjennomslag for Frp-saker det ikke er flertall for i Stortinget, sier en sentral kilde til NRK.no.

Det er nettopp dette som er gulroten Erna Solberg bruker når hun skal overbevise sine borgerlige venner om å bli med i en flertallsregjering:

Hvis alle er med, blir det lettere å få gjennomført politikk det i utgangspunktet ikke er flertall for i Stortinget.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.