Fire Unge Høyre-ledere i regjering

Fire Unge Høyre-ledere er med i Erna Solbergs nye regjering. Nå håper dagens leder at ungdomspartiet blir hørt når politikken skal utformes.

Paul Joakim Sandøy jubler etter at Unge Høyre ble kåret til vinner av årets skolevalg

BLÅ GLEDE: Unge Høyre-leder Paul Joakim Sandøy feiret skolevalgseieren med Erna Solberg før valget. Nå gleder han seg over at sjefen har valgt fire Unge Høyre-ledere som statsråder i sin regjering.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Jeg kjenner presset på skuldrene allerede, alle blir jo statsråder, spøker dagens Unge Høyre-leder Paul Joakim Sandøy.

Fire av hans forgjengere ble i dag utnevnt som statsråder i den nye Høyre/Frp-regjeringen.

Børge Brende og Torbjørn Røe Isaksen 2006

DEN GANG DA: Her er daværende Unge Høyre-leder Torbjørn Røe Isaksen i samtale med Børge Brende i 2006.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Utrolig kult

Utdanningsminister Torbjørn Røe Isaksen ledet ungdomspartiet fra 2004 til 2008. Hans forgjenger var forsvarsminister Ine Eriksen Søreide, som holdt ledervervet fra 2000 til 2005. Jan Tore Sanner, som i dag ble kommunalminister, styrte skuta fra 1990 til 1994, mens utviklingsminister Børge Brende ledet Unge Høyre fra 1988 til 1990.

– Dette er veldig stas for Unge Høyre. Det viser at vi er en viktig talentfabrikk, og det er utrolig kult, sier Sandøy til NRK.no.

Ifølge Sandøy er elitekursene og Unge Høyres posisjon i partiet noe av forklaringen til at ungdomspartiet produserer så mange statsråder.

Nå håper han å få noe igjen.

– Jeg håper de fire lytter ekstra godt til innspill fra Unge Høyre, sier Sandøy.

Lang tradisjon

Erna Solberg har aldri ledet Unge Høyre, men hun var derimot formann i Bergen Unge Høyre fra 1980 til1982.

Jan P. Syse var Unge Høyre-leder fra 1959 til 1963, og statsminister fra 1989 til 1990. Kaci Kullmann Five, som var handelsminister i Syses regjering, ledet Unge Høyre fra 1977 til 1979.

Hennes to forgjengere var Per-Kristian Foss og Jan Petersen, som begge har vært statsråder i tidligere regjeringer.

Også Fremskrittspartiets ungdomsparti, FpU, har en av sine i regjering. Justisminister Anders Anundsen var FpU-leder i 1996 og fra 1998 til 1999.


Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget