Hopp til innhold

Joly: De Grønne må vise at de er fremtiden Valgforsker: Få velger miljøsaken alene

OSLO (NRK.no): Miljøpartiet De Grønne satser på et oljefritt Norge, men få velger miljøsaken over andre saker, ifølge valgforsker.

Eva Joly råder partiet til å vise at de satser på fremtiden.

SE VIDEO: Eva Joly besøkte Miljøpartiet De Grønnes landsmøte, og rådet dem til å sanke velgere ved å fortelle at de er fremtiden.

Eva Joly

Eva Joly leder partiet Europe Écologie Les Verts.

Foto: THOMAS COEX / Afp
Hanna Marcussen

Nasjonal talskvinne i Miljøpartiet De Grønne, Hanna E. Marcussen.

Foto: Reidar Westberg / NRK

Tidligere presidentkandidat i Frankrike og leder for Miljøpartiet De Grønne (MDG) sitt søsterparti Europe Écologie Les Verts, Eva Joly, deltok på partiets landsmøte lørdag.

– Vi trenger det grønne blikket. Vi trenger mennesker som tenker helhetlig, sa Joly under talen.

Satser på direktemandater

EU-politikeren begeistret på landsmøtet. Etter et godt lokalvalg i 2011 håper De Grønne endelig å slå igjennom i et stortingsvalg.

– Vi har en veldig ambisiøs målsetting om å nå over sperregrensen, men vi ser at det er realistisk å få direktemandatet fra de største fylkene, da særlig Akershus, Oslo, Hordaland og Rogaland, sier nasjonal talskvinne i Miljøpartiet De Grønne, Hanna E. Marcussen.

Kampen for et Norge frigjort fra oljen er partiets viktigste sak, og miljøsaken er viktigere enn hvilket regjeringsalternativ de vil støtte.

– Vi er et blokkuavhengig parti. Primært kan vi samarbeide med samtlige partier. Det kommer an på hva partiene er villige til å gi i form av konkret klima- og miljøpolitikk. Men Fremskrittspartiet ligger såpass langt fra oss på viktige punkter at de vil bli vanskelige å samarbeide med, sier Marcussen.

– Sjelden miljø alene avgjør

Men ifølge valgforsker Bernt Aardal er det sjelden at miljø alene avgjør når folk skal avgi sin stemme.

– Vi ser på meningsmålingene at partiet har et stykke igjen for å ha en reell sjanse til å komme over sperregrensen. De håper å mobilisere ekstra i noen fylker for eksempel i Oslo hvor de gjorde et godt kommunevalg.

– Hvor viktig er miljøsaken for velgerne?

– Før valget i 2009 sa mange at klima og miljø var viktig, sammen med mange andre saker. Spørsmålet er hvor mange er det som setter miljøsaken over alle andre saker? Erfaringene fra 2009 og senere tyder på at det ikke er så mange av velgerne som gjør nettopp det, sier Aardal, og utdyper:

– Partiet er forsiktig med å ha en profil på andre saker. De ønsker velgere som først og fremst er opptatt av miljøsaken.

(Artikkelen fortsetter)

Bernt Aardal

Valgforsker Bernt Aardal mener få velger basert på miljøsaken alene.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

– Må vise løsninger for fremtiden

For å sanke velgere frem til valget mener Joly at det er viktig at Miljøpartiet De Grønne viser at de har løsninger for fremtiden, for helsen, fordelingen og freden.

– Jeg tror at når partiet snakker intenst om disse sakene, så skjønner velgerne at det er fremtid i dette, og at denne retningen bør være representert på Stortinget i Norge.

– Norge kan ikke basere seg evig på oljeinntekter. Vi må bli et foregangsland på alternative energikilder, sier Joly.

Men De Grønne kan ikke regne med altfor mye drahjelp fra Eva Joly i valgkampen:

– Jeg har ikke så mye tid, da jeg har mange prosjekter på gang. Kanskje kommer jeg en gang til. Det er det beste jeg kan få til. Jeg har lyst til å hjelpe til, og at partiet skal få representanter på Stortinget, sier Joly.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.