Hopp til innhold

Erna: – Heikki bør passe munnen sin

STOCKHOLM (NRK.no): SV-statsråd Heikki Holmås bør vite bedre, og han bør unnskylde seg. Det sier høyreleder Erna Solberg etter Holmås-tweeten om FrP.

SV-statsråd Heikki Holmås bør vite bedre, og han bør unnskylde seg. Det sier høyreleder Erna Solberg etter Holmås-tweeten om FrP.

VIDEO: Erna Solberg mener Heikki Holmås bør beklage Frp-tweet.

Da fortsatt sittende SV-statsråd Heikki Holmås tvitret at det er helt naturlig at utlandet satte likhetstegn mellom Frp og de høyrepopulisitiske partiene Dansk Folkeparti og Sverigedemokratene, så Erna Solberg rødt.

Solberg mener Holmås er direkte ufin.

– Jeg tenker at Heikki burde holdt seg for god for det. Heikki er en liten friskus, men han passer av og til ikke munnen sin for å si det rett ut. Han burde vite mye bedre enn dette, sier Solberg til NRK rett etter å ha vært med på opptak til fredagens Skavlan i Stockholm.

Hun er helt klart på hva Holmås nå bør gjøre.

– Heikki Holmås burde unnskylde seg, sier Solberg.

Frp koblet til Anders Behring Breivik

Uttalelsen fra Holmås settes i sammenheng med at en rekke utenlandske medier omtaler Frp som Anders Behring Breiviks gamle parti – et høyreekstremt og ultranasjonalistisk parti som nå får regjeringsmakt.

– Er regjeringen Solberg i ferd med å få et omdømmeproblem i utlandet før dere i det hele tatt har dannet regjering?

- Nei, for dette kommer vi til å håndtere helt fint. Jeg har sagt at det er veldig store forskjeller på for eksempel Sverigedemokratene og Frp.

– Frp er ikke rasistisk

Heikki Eidsvoll Holmås

Heikki Holmås sin Twitter-melding at Frp bør ses i sammenheng med mer høyreekstreme partier faller i dårlig smak hos de borgerlige.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Solberg sier Frp ønsker begrensninger i innvandringen, men« de er ikke et rasistisk eller anti-immigrasjonsparti.»

– Frp er et parti som er opptatt av en strengere innvandringspolitikk, og mye av den politikken Frp diskuterte i valgkampen, er faktisk politikk som noen av nabolandene våre har innført. De kaller vi ikke høyrepopulistiske land.

– Hvordan løser dere den internasjonale omdømmefloken?

– Vi vet at venstresiden i Europa har lett for å stemple folk. Men når land som Italia og andre som har store høyrepopulistiske partier innenfor egne grenser sier slik, så tenker jeg de vil oppleve en norsk regjering som kommer til å fungere godt og inkluderende på en måte som de vil bli forbauset over, sier Erna Solberg.

– Det er på handlingene regjeringen kommer til å bli bedømt, ikke på misforståtte vurderinger ut fra utenlandske mediers hjemlige politiske kart, sier Solberg.

KrF og Venstre forsvarer Frp

Kristelig Folkeparti og Venstre tar Fremskrittspartiet i forsvar etter kritikken fra SVs Heikki Holmås.

– Alle som kjenner norsk politikk vet at Fremskrittspartiet ikke er på samme linje som Dansk Folkeparti og Sverigedemokraterna, sa Venstre-leder Trine Skei Grande på torsdag.

KrF-nestleder Dagrun Eriksen mener Homås bør huske at han fortsatt er statsråd.

– Heikki Holmås er fortsatt statsråd inntil 14. oktober, og han bør ikke formidle til resten av verden at det er et faktum at Frp er et høyreekstremt parti. Eksperter mener at det er store forskjeller mellom Frp, Dansk Folkeparti og Sverigedemokraterna, sier Eriksen til NRK.no.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.