Hopp til innhold

Forfatteren og sjefredaktøren: - Derfor stemmer jeg ikke

– Jeg er politisk aktiv 364 dager i året, bare ikke på valgdagen, sier Erling Fossen. Både han og Lars Helle vil heller delta på andre måter.

Sjefredaktør Lars Helle og forfatter Erling Fossen stemmer ikke

Hør: Erling Fossen og Lars Helle er to svært politisk engasjerte menn. Intervjuer er Mona Myklebust.

– Jeg har prøvd, jeg har gått inn i valglokaler flere ganger og har prøvd å tvile meg fram der, men har ikke klart det. Det sier forfatter og samfunnsdebattant Eling Fossen som er politisk aktiv for Høyre i lokalpolitikken i Oslo.

Men rikspolitikken vekker ikke samme engasjement. Fossen er prinsipielt mot nasjonalstaten, han mener den burde avskaffes og at lokaldemokratiet bør styrkes.

– Jeg er for politisk engasjert

– Jeg er veldig glad i Oslo, men Oslo blir ikke bra behandlet i Norge. En stemme her er mindre verdt enn en stemme i Nord-Norge. Nasjonalstaten holder byregionen nede i stedet for å hjelpe den.

Han forteller at han får kraftige reaksjoner når han forteller om standpunktet sitt. Folk sier at han ikke har rett til å klage hvis han ikke stemmer, andre påpeker at det er en plikt å stemme når man bor i et demokrati.

– Nei, det er ingen plikt, det er en rett man har. Jeg jobber for at Oslo skal få det bedre og jeg gidder ikke klage. Man kan faktisk si at jeg er for politisk engasjert til å stemme ved stortingsvalg, sier Fossen.

Onsdag møtte han og sjefredaktør i Stavanger Aftenblad, Lars Helle i NRK P2s studio. Der handler det om årets stortingsvalg i åtte samfulle timer. (Se program for sendingen til høyre eller nederst i denne artikkelen).

  • Hør valgsendingen her:

Fossen og Helle har tatt et aktivt og prinsipielt valg om å ikke stemme og det er altså slett ikke mangel på politisk engasjement som er bakgrunnen for det.

– Man kan delta på andre måter

– Jeg elsker valg og valgkamper. Jeg er en sånn som sitter og regner på mandatfordeling, sperregrensen og slikt, men systemet er ikke laget for sånne som meg, mener Lars Helle.

– Men hvilken mulighet har man til å påvirke hvis man ikke stemmer?

– Man kan engasjere seg. Man kan delta aktivt i debatten i lunsjpausen på jobben, man kan trene et småpikelag i fotball. Jeg mener det blir feil å avgrense et politisk engasjement til bare det å stemme.

– Hva er det som er så galt med dagens system?

– Det er akkurat som i 1981, da jeg hadde stemmerett for første gang. Valgordningen er ikke tilpasset hvor mye et flertall skal bestemme over et mindretall eller hvor mye en politiker skal bestemme over, sier Helle.

Både Helle og Fossen har etterlyst muligheten til å stemme blankt. Disse stemmesedlene bli forkastet, men valgstatistikken vil vise hvor mange som har stemt blankt, viser informasjon fra Kommunal- og regionaldepartementet.

Akkurat som Fossen mener sjefredaktøren mener at vektingen av stemmer blir gal når det for eksempel blir slik at en stemme fra Finnmark teller mer enn en stemme fra Oslo.

– Moraliserende å kalle oss sofavelgere

Helle mener det er altfor mange som gjør sin såkalte borgerplikt når det er valg, men som deretter delegerer alt ansvar til politikerne.

– Dermed slipper de å ta stilling til vanskelige problemer, de slipper å ta ansvar for det de mener. De som ikke stemmer er faktisk medlem av Norges største parti. Mange har tatt et aktivt valg og de er kanskje mer engasjert og informert enn det mange tror. De syns alternativene blir så like og er lei av valgkampen. Å kalle oss for sofavelgere blir moraliserende.

Også her er de to enige:

– Vanlige folk er såkalt politiske en dag hvert fjerde eller hvert annet år. Jeg er politisk aktiv 364 dager i året, det er bare på valgdagen jeg slapper av, sier Fossen.

Ifølge Fossen måtte man jobbe innen det offentlige systemet for å være politisk aktiv før.

– Nå kan man for eksempel si at Statoil gjør mer utenrikspolitisk enn utenriksminister Espen Barth Eide. Med politikkens fragmentering er det nå mange arenaer hvor kan kan jobbe politisk for å påvirke mer effektivt enn gjennom partier. I partiene bare stopper alt. Det er bedre å være politisk aktiv utenfor partiene, mener han.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.