Her er to av tre arbeidsplasser en offentlig kontorjobb

– Her i Leikanger er forvaltningen vår hjørnesteinsbedrift, sier ordfører Olav Lunden.

Leikanger frå Feios

PAPIRARBEID: I den vesle distriktskommunen Leikanger er det 800 offentlige kontorjobber.

Foto: NRK

Naturskjønne Leikanger i Sognefjorden har gule epler som sitt kommunevåpen.

Men det er ikke jordbruket som sysselsetter flest i bygda.

800 av Leikangers 1200 arbeidsplasser er på et kommunalt, fylkeskommunalt eller statlig kontor.

Må bygge ut for å få plass til alle

Kommunen, Tilsynet for universell utforming, Statens vegvesen, Fylkesmannen, Nav og ikke minst Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) sysselsetter flertallet av bygdas arbeidsstokk.

Olav Lunden

SJEF: Olav Lunden (Ap) er ordfører i ei bygd full av byråkrater. Også kommunestyret er fylt opp av folk med høy utdannelse. – Det er ikke så lett å få dem til å si ja eller nei til ting.

Foto: Leikanger kommune

– Årdal har Hydro som sin hjørnesteinsbedrift. I Leikanger er det forvaltningen, sier ordføreren.

I disse dager er Difi i ferd med å bygge på fire nye etasjer i kontorbygget for å få plass til flere byråkrater. Siden oppstarten i 2008 har antall Difi-ansatte i Leikanger mer enn doblet seg, fra 34 til 85 personer.

– Det er flere oppgaver fra regjeringa i tildelingsbrevene, og da må vi nødvendigvis utføre de oppgavene, sier avdelingsdirektør Jostein Fondenes til NRK.

I Leikanger jobber direktoratet blant annet med elektronisk postjournal og den digitale innloggingsløsningen «Min id».

200 nye arbeidsplasser på ti år

Ap-ordfører Lunden sier han er glad for at offentlige kontorer sørger for mange nye arbeidsplasser i bygda.

– Vi har en flott befolkning med høy faglig kompetanse, sier han.

Artikkelen fortsetter under videoen:

Talet på tilsette i offentleg forvaltning har auka markant i Jens Stoltenbergs regjeringstid. I direktorata er det no 16 prosent fleire tilsette enn for åtte år sidan. I Leikanger i Sogn og Fjordane omtaler ordføreren offentlig forvaltning som bygda si hjørnesteinsbedrift.

SE INNSLAGET I DAGSREVYEN: Markant økning av ansatte i offentlig forvaltning

Men den kraftige økningen i offentlige arbeidsplasser fører til at flere sliter med å finne seg et sted å bo. De siste ti årene hatt Leikanger fått over 200 nye offentlige arbeidsplasser, og statlige kontorer som Statens vegvesen og Difi sendte i april et brev der de ba kommunen rydde opp i boligmangelen.

Lunden medgir at den enorme veksten i statlige arbeidsplasser fører til utfordringer for kommunen. Samtidig er bygda sårbar siden så mange av dem som bor der jobber for staten.

– Hvis vi får store endringer i statlig og offentlig forvaltning, så vil det påvirke oss sterkt. Men jeg vet jo det at de oppgavene som blir gjort her, de må jo gjøres uansett, sier han.

På borgerlig side har både Høyre og Frp tatt til orde for å legge ned Fylkeskommunen. For Leikanger betyr det at over 120 arbeidsplasser kan forsvinne ved et eventuelt regjeringsskifte.

– Men de oppgavene de utfører, må jo gjøres. Om det er i kommunen eller i staten, det viktigste er at jobben blir gjort, sier Lunden.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget