NRK Meny
Normal

AUF jubler over oljeministerens nederlag

AUF og oljeboringsmotstanderne i Ap håper Ola Borten Moes oljenederlag gir dem bedre kort på hånda i kampen mot egen partiledelse. – Jeg tror det er en ganske stor sannsynlighet for å vinne.

munir jaber armer i kors

KAMPKLAR: Lederen for Oslo AUF, Munir Jaber, kjemper for at partiet sier nei til konsevensutredning under landsmøtet 18. - 21. april.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Ola Borten Moe på Sps landsstyremøte på Gardermoen.

IKKE FLERTALL:– Min analyse etter at fylkesårsmøtene er avsluttet, er at forslaget ikke vil få flertall på vårt landsmøte, sier Ola Borten Moe.

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Lederen for AUF i Oslo, Munir Jaber, gledet stort da han hørte Ola Borten Moes innrømmelser på NRK radio fredag morgen.

Etter at kun to av fylkeslagene i Sp stemte for forslaget om å åpne for boring i deler av de omstridte områdene i Nordland 6, måtte han se i øynene at slaget var tapt.

– Det er sjangerkrav som et klart ja eller et klart nei, og ikke rom for noen mellomløsninger, sa Borten Moe til NRK.

Dermed medgir oljeministeren fra Senterpartiet allerede før landsmøtet at han ikke vinner fram med sitt kompromissforslag om oljeboring i et område utenfor Lofoten som allerede er konsekvensutredet.

Olje-thriller i Ap

Men i Arbeiderpartiet er kampen om ja eller nei til konsekvensutredning av oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja langt fra over.

Kun AUF-leder Eskil Pedersen stemte imot da programkomiteen gikk inn for konsekvensutredning. Til nå har ti fylkeslag stemt for, fem har stemt imot, og fire har ennå ikke bestemt seg.

Dermed ligger det an til en nervepirrende avstemning på landsmøtet 18. - 21. april.

Nå håper Munir Jaber og resten av AUF at oljeministerens nederlag i sitt parti gjør at oljetvilerne i Ap innser at det ikke er rom for mellomløsninger.

– Det er enten for eller imot. Her må man gå helhjerta til verks, sier han til Politisk kvarter på P2.

– Ta brodden av nederlaget

Ifølge Jaber pågår det en kraftig mobilisering mot konsekvensutredning innad i partiet. Han advarer partitoppene mot å ta seieren på forskudd.

– Det er ikke klart at Ap går inn for å åpne disse områdene for oljeboring, og jeg gleder meg til å ta dette videre til landsmøtet, sier han.

Ifølge politisk kommentator i NRK, Magnus Takvam, er det vanskelig å si hvordan Ola Borten Moes innrømmelse vil påvirke oljedebatten i regjeringspartner Arbeiderpartiet.

– Partiledelsen i Ap har ikke mobilisert hardt for å kjempe gjennom sin linje for enhver pris. De vil jobbe for et kompromiss, sier han.

– Hvorfor går Borten Moe ut nå, før landsmøtet, og medgir at han har tapt?

Jeg tror det er for å ta brodden av nederlaget på selve landsmøtet, og heller gjøre det på forhånd, sier Takvam.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget