Hopp til innhold

- Ikke flere byråkrater i dag enn i 1992

Fornyingsminister Rigmor Aasrud (Ap) avviser kritikken om at det er for mange offentlige byråkrater. Prosentvis er det ikke flere byråkrater i dag enn i 1992, sier hun

Statsråd Rigmor Aasrud i Dagsrevyen.

VIDEO: Aasrud avviser byråkrati-kritikk

I Dagsrevyen i kveld svarte Aasrud på kritikken fra Fremskrittspartiets Anders Anundsen, som mener det er altfor mange unødvendige stiller i det norske offentlige byråkratiet.

– En villet utvikling

– Dette har vært en villet utvikling. For eksempel det vi har sett ved DIFI i Leikanger i Sogn og Fjordane. De jobber med IKT-sikkerhet i det offentlige, noe som er svært viktig, sier hun.

Talet på tilsette i offentleg forvaltning har auka markant i Jens Stoltenbergs regjeringstid. I direktorata er det no 16 prosent fleire tilsette enn for åtte år sidan. I Leikanger i Sogn og Fjordane omtaler ordføreren offentlig forvaltning som bygda si hjørnesteinsbedrift.

Markant økning av ansatte i offentlig forvaltning

Fornyingsministeren legger til at dersom det virkelig jobber byråkrater i det offentlige som jobber med ting som ikke er ønsket, så vil de selvsagt gjøre noe med det.

På spørsmål om det ikke stemmer at det har vært en økning i tallet på ansatte med 16 prosent i direktoratene, parerer hun med at mange av disse er politifolk. Hun viser også til at det har vært en økning i Utenriksdepartementet, og at dette skyldes opprettelsen av en døgnåpen tjeneste for nordmenn i utlandet i forbindelse med kriser.

– Det har vi sett så sent som i dag er en viktig avdeling, sier Aasrud, og sikter til at norske myndigheter har bestemt seg for å hente hjem norske turister i Egypt.

– Ting tar for lang tid

Men ifølge Fremskrittspartiets stortingsrepresentant Anders Anundsen er det absolutt mulig å kutte i det norske byråkratiet.

Anders Anundsen i Fremskrittspartiet.

Fremskrittspartiets Anders Anundsen mener det er absolutt nødvendig å kutte i det norske byråkratiet.

Foto: NRK

NRK møter han utenfor Regjeringskvartalet i Oslo. Ifølge statsråd Aasrud vil ikke de nye lokalene stå klare til bruk før i 2021.

– Det er ikke tvil om at når man skal bruke ti til tolv år på å bygge opp et regjeringskvartal, så bruker man altfor lang tid, sier Anundsen.

Frp-politikeren hevder dette bare er ett eksempel på tungrodde prosesser i staten.

– Man kan finne det samme innenfor bygging av vei og jernbane. Prosessene er så omfattende at det tar så lang tid fra tanken starter til resultatet foreligger, at det nesten går generasjoner.

Kan ikke si hvordan byråkratiet skal slankes

Anundsen trekker fram at Norges fem millioner innbyggere styres av over rundt 200 statlige etater. Han lover at Frp vil kutte byråkratiet dersom de kommer i regjering.

Men når NRK spør ham hvilke departementer, direktorater eller statlige enheter han vil legge ned har han ingen klare svar.

– Det får du ikke vite før du går gjennom og ser hvilke regler som er unødvendige.
Anundsen foreslår derfor at en eventuell borgerlig regjering må sette ned ei gruppe som skal gå gjennom reglene byråkratiet er satt til å holde styr på.

– Jeg går til krig mot et unødvendig regelverk som håndheves av byråkratiet. Vi må forenkle styringsprosessene. I dag er problemet at byråkratiet går seg vill i sitt eget regelverk. Det første man må gjøre er å fjerne de unødvendige reglene, sier han.

– Du sier du vil slanke byråkratiet, du vil forenkle reglene, du vil legge ned flere statlige enheter, du vil ha færre byråkrater, men du vil ikke si et ord om hvilke regler, og hvilke forvaltningsorganer og hvilke byråkrater du vil bli kvitt. Er ikke det litt lettvint?

– Jeg synes ikke det er lettvint. Det er viktig at vi gjør den jobben skikkelig, og det er en ny regjering som er nødt til å gjøre den jobben, sier Anundsen.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.