NRK Meny
Normal

Solberg: – Velgerne vil merke endringer raskt

SUNDVOLDEN (NRK.no): Erna Solberg sier de økonomiske prioriteringene har vært de vanskeligste. Nå venter den vanskelige statsrådkabalen.

Påtroppende Høyre-leder Erna Solberg sier hun allerede har begynt å legge regjeringskabalen.

- Har allerede spurt potensielle statsråder

Etter tolv dager med sonderinger og seks dager med forhandlinger kunne Erna Solberg og Siv Jensen endelig legge fram sin regjeringsplattform mandag kveld.

– Litt lei motpartens argumenter

Hotellet på Sundvollen var pyntet med blått lys, og partigruppene fra Høyre og Frp sang «seieren er vår» allerede før de fikk se innholdet i plattformen.

Men veien fram til en felles erklæring har ikke bare vært enkel, innrømmer Solberg.

– Det mest utfordrende har vært å sørge for at summen av gode ønsker som vi alle har, ikke ikke blir så store at de bli økonomisk umulig å gjennomføre. Det er har vært utfordrende, fordi vi har hatt litt ulike kuttmuligheter, sier Høyre-lederen til NRK.

– Høyre er for eksempel litt mindre opptatt av å redusere bompengene og vil ha litt mer på veier, men jeg mener vi har funnet en god balanse, sier Solberg.

Hun innrømmer at hun av og til er blitt lei motpartens argumenter.

– Men det var høyere temperatur under sonderingene, sier Solberg og viser til samtalene der også KrF og Venstre var med.

– Har snakket med noen kommende statsråder

Selv om regjeringsplattformen er klar, så betyr ikke det at Solberg og Jensen er ferdig med å forhandle. Først må de ta stilling til hvor mange departementer deres regjering skal ha. Deretter skal de fordele departementene mellom partiene før de avgjør hvem som skal bli statsråd.

– Ikke alle navn er klare, og det er mange som ikke vet at de er med i den kabalen, sier Solberg.

Noen få personer vet imidlertid allerede nå at det venter en ministerpost på dem.

– Noen få har jeg snakket med allerede. Det skyldes at det er helt åpenbare personer i min nære krets som vet at de skal inn i regjeringen, sier Solberg.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget