Hopp til innhold

– Vi står støtt på ett oljebein

Både KrF-leder Knut Arild Hareide og finanspolitisk talsmann i Fremskrittspartiet Ketil Solvik-Olsen advarer mot at en oljeavhengighet gjør den norske økonomien svært sårbar.

KrF-leder Knut Arild Hareide

KrF-leder Knut Arild Hareide pekte på at Norge i år investerer 200 milliarder kroner i oljesektoren, men bare 20 milliarder i fastlandsindustrien og mente det gir en sårbar økonomi.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

– Når vi ser utviklingen i Norge, er det et paradoks at vi investerer 200 milliarder i olje og gass i 2013, mens vi investerer 20 milliarder i fastlandsindustrien. Vi står i dag veldig støtt på ett oljebein, og det gjør at vi har en sårbarhet i økonomien, mener Hareide.

– Det er riktig at det er mye positivt i norsk økonomi, men det er jo en utfordring at andelen som er i arbeid, går ned. Når vi er på toppen av oljealderen, ser vi at det er vanskelig for sårbare grupper å komme ut i arbeidslivet, legger han til.

Økonom: – Vi er fortsatt oljeoptimister, og det kan bli dyrt

Økonom og journalist Kathrine Aspaas, som svarte NRK.nos lesere under debatten, gir KrF-lederen poeng for uttalelsen.

Hun kaller oljen en gave som Norge har forvaltet godt, men peker på at vi nå er på vei mot en ny tid med andre og mer bærekraftige energiformer.

– Dette er fremtiden, og det må vi begynne å gjøre oss klare til nå. Vi er fortsatt oljeoptimister i dette landet, det kan bli dyrt. Det gjør oss økonomisk sårbare og deler økonomien i to, mener Aspaas.

Også nestleder og finanspolitisk talsmann Ketil Solvik-Olsen i Fremskrittspartiet anklaget den norske økonomien for å ha blitt for oljeavhengig. Det fikk SV-leder Audun Lysbakken til å ta kraftig til motmæle.

– Ketil Solvik-Olsen snakker om oljeavhengighet som et problem, når det er Høyre og Fremskrittspartiet som mer enn noen andre vil lene seg på oljen lengst mulig og åpne flest mulig nye områder for oljevirksomhet. Det er ikke bare miljømessig gode grunner for å bremse oljeutvinningstempoet, det er også gode økonomiske grunner. For skal vi skape rom for de nye bedriftene, kan ikke de bli utkonkurrert av oljenæringen når det gjelder lønnsnivå og jakten på de kloke hodene.

Laster Twitter-innhold

– Oljeinntektene gir oss enorme muligheter til å gjøre feil

Økonomi sto på programmet under kveldens folkemøte. At oljeinntektene har satt Norge i en privilegert situasjon er det liten tvil om, men ifølge statsminister Jens Stoltenberg er det likevel ingen garanti for at det ikke kan gå galt med norsk økonomi.

– Oljeinntekter gir oss fantastiske muligheter, og Norge er ett av de få landene i verdenshistorien som har greid å forvalte de mulighetene på en god måte. Men oljepenger gir oss også enorme muligheter til å gjøre feil. Verdenshistorien er full av eksempler på land som har fått store inntekter på naturressurser, og som har misbrukt de mulighetene, påpekte Stoltenberg.

– Oljepengene er gode å ha, men er ingen garanti for at det alltid går bra. Da må vi være forsiktige.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jens Stoltenberg og Erna Solberg i NRKs folkemøte

Jens Stoltenberg anklager Erna Solberg for å åpne for å forhandle bort en ansvarlig økonomisk politikk når hun ikke vil avklare om dagens handlingsregel skal bestå.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Ble utfordret på handlingsregelen

Stoltenberg utfordret derfor nok en gang Høyre-leder Erna Solberg til å avklare om en eventuell ny, borgerlig regjering vil holde handlingsregelen.

– Vi vil føre en ansvarlig økonomisk politikk, sa Solberg, men ville ikke si klart om dagens handlingsregel på fire prosent vil bestå.

– Handlingsregelen er ikke en forhandlingsregel, det er en handlingsregel, parerte Stoltenberg.

Politisk redaktør i NRK Kyrre Nakkim mener usikkerheten på borgerlig side er Arbeiderpartiets beste kort, men at det likevel ikke er noe som skaper frykt i Høyres rekker foreløpig:

Politisk redaktør i NRK Kyrre Nakkim oppsummerer kveldens debatt.
Stoltenberg gikk på ny til angrep på Erna Solbergs lederegenskaper under torsdagens folkemøte.

- Lederegenskapene tema på nytt

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.