Navarsete: Vi er shaken, not stirred

LOEN (NRK.no): Liv Signe Navarsete ble klappet inn som «politikkens Tina Turner» under landsmøtet i Loen. Hun gikk offensivt ut og avviste at skandaleboka om Ola Borten Moe ødelegger for partiet.

Liv Signe Navarsete (Sp)snakker ut om den påståtte konflikten mellom henne og Ola Borten Moe i sin tale under Senterpartiets landsmøte på Alexandra Hotel i Loen i Sogn og Fjordane fredag 05. april, 2013.

NETT-TV: Navarsete snakket ut om den påståtte konflikten mellom henne og Ola Borten Moe i talen sin under Senterpartiets landsmøte i Loen i Sogn og Fjordane fredag.

Før Navarsete gikk på talerstolen underholdt Karl Seglem på saksofon og bukkehorn mens dramatiske bilder av bratte, snøkledde fjell og vågale skikjørere vistes på storskjermen.

Den nasjonalromantiske rammen var satt da konferansieren ropte henne inn som «politikkens Tina Turner» mens landsmøtedelegatene reiste seg og applauderte taktfast.

  • Direktesenter: Følg det som skjer på landsmøtet til Sp her

Brukte humor for å slå tilbake

Elisabeth Skarsbø Moen

BOK: I boka «Ola Borten Moe – portrett av en pløyboy» beskriver VGs debattredaktør Elisabeth Skarsbø Moen forholdet mellom Borten Moe og Sp-leder Liv Signe Navarsete som svært turbulent.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Navarsete smilte fra øre til øre, og startet sin tale med å vise til at mange av delegatene kanskje hadde vært nervøse før landsmøtet på grunn av den mye omtalte biografien VGs debattredaktør Elisabeth Skarsbø Moen har skrevet om Ola Borten Moe.

– La meg si det sånn, vi er «shaken, not stirred», sa hun til latter fra salen.

I boka hevder flere anonyme kilder at forholdet mellom partilederen og nestlederen er uten tillit og preget av trusler. Forfatteren har også brukt ord som «hatefull» for å beskrive kommunikasjonen mellom de to.

Fra talerstolen bedyret Navarsete at verken hun eller to andre nestlederne, Ola Borten Moe og Trygve Slagsvold Vedum, kjenner seg igjen i påstandene.

Tvert imot, hun mener de politiske uenighetene er en styrke for partiet.

– De som tror at en bok basert på anonyme kilder vil spore Sp fra politisk debatt på dette landsmøtet, han eller hun kjenner bevegelsen vår veldig dårlig, sa hun til applaus fra salen.

(Saken fortsetter under videoen)

Hele Liv Signe Navarsetes tale til Sps landsmøte

SE VIDEO: Se hele talen Liv Signe Navarsete holdt til Senterpartiets landsmøte.

Vanskelig år

Men Navarsete kommer ikke unna at hun og Senterpartiet har hatt et turbulent år.

Velgerne rømmer fra partiet, grasrota krangler om partiets retning, og ledelsen har til tider vært preget av splittelser og strid.

Navarsete og nestleder Ola Borten Moe har hatt et trøblete forhold siden sistnevnte i 2009 tok et oppgjør med «SV-staten» uten å klarere det med partilederen.

I fjor toppet det seg da Borten Moe truet med å trekke seg fra regjeringa dersom han ikke fikk beholde sin daværende politiske rådgiver Ivar Vigdenes. Samtidig utnyttet hans støttespillere mediesirkuset som oppsto etter at Navarsete skal ha skjelt ut ungdomsleder Sandra Borch på Dyrøy i Troms.

Selv om sterke krefter i Trøndelag Sp krevde Navarsete måtte trekke seg, ble hun sittende og en enstemmig valgkomité går inn for å beholde dagens ledertrio slik den er.

Mot systemet

Liv Signe Navarsete

UTFORDRING: Fem måneder før valget sliter Sp på meningsmålingene. Under sin tale forsøkte Liv Signe Navarsete å gi delegatene håp om at et godt valg fortsatt er mulig.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Et gjennomgående tema i Navarsetes tale var det hun kalte kampen mot systemtvangen.

– Vi er viktige fordi vi i regjering fronter kampen mot systemtvang. Systemtvang oppstår når enkelte system og tankesett får styre fritt, sier hun.

Hun advarer mot sentralisering av arbeidsplasser og skoler, og sier kommunesammenslåinger er en dårlig idé. Samtidig advarer hun mot at den såkalte systemtvangen og ønsket om sentralisering fører til misbruk av 22. juli-kommisjonens rapport.

– Det siste eksempelet er prosessen om å legge ned 110-sentralene. Hvem har spurt folk i Møre og Romsdal om de vil få et bedre tilbud om sentralen i Ålesund flyttes til Trondheim, spurte hun.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget