Hopp til innhold

Høyere valgdeltakelse enn for fire år siden

– Valgdeltakelsen har gått noe opp og det selv om resultatet av valget syntes temmelig klart på forhånd. Det sier valgforsker Bernt Aardal som har regnet på fremmøtetallene.

Borgny Danielsen viser frem avlukket hvor du kan starte å stemme allerede fra 1.juni

Det var mange som stemte på forhånd ved dette valget. Her viser Borgny Danielsen, som var ansvarlig for forhåndsstemmingen i Bærum kommune, fram et stemmelokale.

Bernt Aardal

– Etter krigen lå valgdeltakelsen på rundt 80 prosent, og vi er ikke så langt unna det nå, sier Bernt Aardal.

Foto: Marit Kolberg / NRK

En deltakelse på 77,7 prosent er en økning på 1,3 prosentpoeng fra forrige stortingsvalg. Slik ser tallene ut når 99,8 prosent av stemmene er talt opp. På forhånd var det spådd den laveste valgdeltakelsen siden 1927, men det skyldtes trolig at prognosene ikke hadde med forhåndsstemmene.

– Dette er i og for seg bra, men er ikke noe rekordnivå, sier Aardal.

I 2009 var deltakelsen på 76,4 prosent, i 2005 på 77,4 prosent.

– På forhånd syntes resultatet så klart og man var redd for at det ville føre til en demobilisering, samtidig som det at det var et regjeringsvalg trolig ville bidra til en høyere deltakelse. Jeg tror begge effektene har spilt en rolle, sier han.

Mange forhåndsstemmer

Aardal forteller at forhåndsstemmene økte med nesten 200 000 og sier de utgjør en stor andel, nesten 23–24 prosent av de stemmeberettigede.

– Det skyldes nok at man har vært mye mer aktiv med å gi folk muligheten til å stemme på kjøpesentre og boder for stemmegivning. Men i seg selv har nok ikke det ført til at flere har stemt.

Valgdeltakelsen ved stortingsvalgene etter krigen har stort sett ligget rundt 80 prosent med en topp i 1965 da 85,4 prosent av velgerne avga stemme. Deltakelsen falt til vel 75 prosent i 1993 og har ligget litt over eller på dette nivået siden.

Det er foreløpig for tidlig å si hvor i landet valgdeltakelsen har vært høyest eller lavest og de offisielle tallene kommer først om noen dager.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.