Hopp til innhold

– Skammelig av Jensen å trekke likheter mellom Ap og Frps innvandringspolitikk

At Siv Jensen mener det er «slående likheter» mellom Arbeiderpartiets forslag til integrering og Fremskrittspartiets tiltak for å bremse innvandringen til Norge er skammelig, mener Jan Bøhler.

Jan Bøhler

Arbeiderpartiets Jan Bøhler var med i utvalget ledet av Jonas Gahr Støre som har jobbet frem rapporten 'Mangfold og muligheter'. Han liker dårlig at Siv Jensen sammenligner rapporten med 'Fremskrittspartiets Bærekraftutvalg'.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Siv Jensen ble i dag tidlig grillet i partilederutspørringen om Frps interne rapport som foreslår svært kraftige innstramminger i innvandringspolitikken. Det var NRK som i forrige uke kunne avsløre innholdet i den omdiskuterte rapporten.

Rapporten «Bærekraftig innvandring» hevder blant annet at innvandringen truer norsk kultur, og kommer med en rekke tiltak for å få færre asylsøkere til Norge.

Jensen sa i partilederutspørringen at det er «slående likheter» mellom Frp-rapporten og Jonas Gahr Støres integreringsrapport «Mangfold og muligheter» som Arbeiderpartiet vedtok deler av på sitt landsmøte i våres.

– Hinsides å påstå at det er likheter

Sammenligningen fikk Arbeiderpartiets Jan Bøhler til å sette kaffen i halsen. Han var med utvalget som skulle stake ut partiets innvandringspolitikk.

– Det er skammelig av Siv Jensen å trekke frem Arbeiderpartiets integreringsrapport. Det er ikke riktig og helt hinsides å påstå at det er slående likheter i rapportene, sier Bøhler.

At kun norske statsborgere skal være medlemmer av folketrygden og at Innvandrere må jobbe og bo i Norge i ti år før de kan få statsborgerskap, er noen av forslaget Frp-utvalget kommer med.

– Vår rapport har et positivt fortegn til integrering, og flere av tiltakene i rapporten ble også vedtatt på landsmøtet. Frp plusser sammen innvandrere i Oslo, og påstår at det blir gettoer av det, sier Bøhler.

(Artikkelen fortsetter)

FrP-leder Siv Jensen sier hun vil reforhandle en rekke internasjonale konvensjoner om asyl.

SE VIDEO: Her sier Siv Jensen at det er slående likheter i Frps og Aps integreringsforslag.

– Ingen ekstreme standpunkter

Bøhler mener at Frp driver et spill.

– Noen i partiet går hardt ut i innvandringspolitikken, men Jensen prøver å legitimere egen politikk ved å sammenligne seg med Arbeiderpartiets politikk: Men i vår politikk finner en ikke noe som ligner ekstreme standpunkter, understreker Bøhler.

Han nevner blant annet at gratis leksehjelp og Groruddalssatsingen som noe av det Ap har fått til, men som Frp har vært imot.

NRK har funnet flere punkter som både Frp og Ap er enige om:

  • At flyktninger som ferierer i hjemlandet kan miste oppholdstillatelsen
  • At ekteskap mellom søskenbarn skal forbys
  • Å avvikle kontantstøtte
  • Krav om sterkere språk- og demokratikunnskaper
  • En strengere politikk når det gjelder familiegjenforening

Men Bøhler mener fortsatt at forskjellene er store:

– Det er en himmel i forskjell. Vi er positive til integrering, men ja, vi stiller også krav. Frp ser bare hudfarge, og det vil vi bort ifra, slår Bøhler fast.

Sandberg: Ap tør ikke ta debatten

«Fremskrittspartiets Bærekraftutvalg» har vært ledet av nestleder i partiet Per Sandberg og Per-Willy Amundsen.

Sandberg understreker at man må skille mellom det han kaller «brain storming» mellom han og partifeller og vedtatt politikk.

– Dette er vrøvl fra Bøhler. Det har ingenting med hudfarge å gjøre. Poenget er at Ap ikke tør å ta en realitetsdebatt. Innvandring koster samfunnet millioner av kroner. Det regnestykket støtter statistisk Sentralbyrå oss i, sier Sandberg.

Videre peker han på tiltakene som er like i de to rapportene (listet lenger opp i artikkelen).

– Jeg er glad for at det er Frp som har fått i gang denne debatten, sier Sandberg.

Sandberg og Tybring-Gjedde

Per Sandberg sammen med Christian Tybring-Gjedde. De to har vært sentrale i å utarbeide rapporten 'Bærekraftig innvandring'.

Foto: Sørbø, Krister / NTB scanpix

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.