De foreløpige tallene gir Kristelig Folkeparti og Venstre flertall sammen med Høyre og Fremskrittspartiet.
– Vi har hatt åtte år med rødgrønt flertall som har presset politikken langt til venstre, så så det ut til at vi kunne få en blå-blå regjering som ville føre politikken langt til høyre. Men det norske folk vært klokt, det har gitt sentrum en nøkkelrolle, sa Hareide.
Seks prosent
Partiet, som kunne feire 80-årsdag i løpet av valgkampen, har ligget og vaket med en oppslutning på i overkant av fem prosent i løpet av dette valgåret. KrF fikk 5,5 prosents oppslutning ved forrige stortingsvalg. Et resultat som er langt unna rekordvalget i 1997, da 13,7 prosent stemte på KrF.
Da den første prognosen kom klokka 21 viste den altså en oppslutning på seks prosent. Det hersker usikkerhet rundt tallet, naturlig nok, blant annet fordi opptellingen av forhåndsstemmene i Oslo ikke var med.
Likevel sto jubelen i taket da sekstallet lyste mot gjestene i Posthallen i Oslo. Mens tapas ble fortært, svelget KrF'erne det foreløpige tallet med stor applaus.
– Blir dette resultat har vi klart å snu en nedadgående trend, sa nestleder Dagrun Eriksen.
Foto: Marit Kolberg– Hvis dette resultatet holder hele veien inn, så kommer smilene til å holde seg her hele kvelden, sa nestleder Dagrun Eriksen.
Hun mener det nå kan se ut som partiet har klart å snu nedgangen som altså har vart siden 1997.
Det som blir det store spørsmålet nå, er hvilke partier som skal danne en ny regjering. Styrkeforholdet, når alle stemmene er telt opp, vil avgjøre det og det er liten tvil om at det er tøffe forhandlinger i vente.
– Vil utnytte posisjonen
KrF har vært tydelige på at de har liten lyst til å sitte i regjering med Fremskrittspartiet. I august la KrF og Venstre fram en liste på 15 punkter hvor de to partiene sto sammen.
Begge sier nei til oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja, grønn skattepolitikk og mer human behandling av asylsøkere.
Nei til karakterer på barneskolen, opprettholdelse av pappapermen og økt jernbanesatsing er også blant punktene hvor Venstre og KrF finner sammen. Frp er uenige i 11 av de 15 punktene på lista.
Knut Arild Hareide sier at KrF sammen med Venstre vil utnytte sine posisjoner til å sette et sentrumspreg på politikken.
– KrF er et parti med sterkt sosial hjerte, det skal man få se de neste fire årene. Vi vil ha en fattigdomsbekjempelse og vi ønsker å gjenreise familiepolitikken, sa han.
– Får kanskje gjort mer utenfor en regjering
KrFs tidligere leder og statsminister, Kjell Magne Bondevik sier han hadde håpet på et bedre valgresultat for partiet, men at han er fornøyd over at det går mot et regjeringsskifte.
– KrF har klokelig sagt at det er lite sannsynlig at partiet sitter i regjering med Frp, det er en linje jeg er enig i.
Bondevik påpeker at KrF kan få mer gjennomslag ved å sitte som et korrektiv på Stortinget, utenfor regjeringen.
– I en regjering må man være enig med de andre partiene i politikken, det er et stort ansvar. Det er mulig man får utrettet mer utenfor, sier partinestoren.