Hopp til innhold

– Kan bli statsråd igjen

Audun Lysbakken måtte trekke seg som statsråd på grunn av pengerot i eget departement. Men SV-lederen utelukker ikke en fremtidig statsrådpost hvis valgvinden snur og de rødgrønne vinner valget.

Audun Lysbakken

SV-leder Audun Lysbakken skal holde en av sitt livs viktigste taler på landsmøtet fredag.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Fredag går startskuddet for SVs landsmøte, uten at partilederen sitter i regjering.

LES OGSÅ: NRK følger landsmøtevåren

SV-leder Audun Lysbakken hevder at han ikke har tenkt på om han selv kan være aktuell som statsråd i en eventuell ny rødgrønn regjering etter det kommende stortingsvalget, dersom valgvinden snur.

Lysbakken trakk seg som Barne- og likestillingsminster for ett år siden, etter pengerot i forbindelse med tildeling av midler til Jenteforsvaret.

Men at det kan være mulig for Lysbakken å igjen sitte rundt kongens bord, er han ikke i tvil om, dersom valgresultatet skulle tilsi det.

– Det er en litt uinteressant diskusjon, men det kan jeg selvfølgelig. Men jeg er ikke interessert i å gjøre endringer i vårt lag nå. Hvis vi vinner valget får vi diskutere hvem som skal sitte i regjering, sier Lysbakken i Politisk kvarter.

LES OGSÅ: Her varsler Lysbakken at han går av som statsråd

– Stolt av min tid som statsråd

– Men du gikk av for ett år siden etter pengerot og habilitetsproblemer i ditt departement. Synes du velgerne har krav på å få vite om du skal tilbake i regjering eller ikke?

– Jeg stiller til valg til Stortinget, og de velgerne som vil stemme på meg har anledning til å gjøre det. Ingenting i den saken gjør at jeg ikke kan være en god folkevalgt for folk i Hordaland, sier SV-lederen.

Han sier at han tok ansvaret for de feil som ble begått i eget departement og står helt inne for det som ble gjort.

– Jeg er stolt av min tid som statsråd, og det er selvfølgelig ingen grunn til at det skal komme i veien for de oppgavene som SV tar på seg i fremtiden. Men det er ikke noen aktutell diskusjon. Statsrådene vi har gjør en god jobb, sier Lysbakken.

LES OGSÅ: P3-profiler kommenterer Lysbakkens landsmøtetale

Skal stake ut kursen for fire nye år

På SVs landsmøte som starter fredag i Lillestrøm skal partiet vedta nytt arbeidsprogram for de neste årene.

Blant temaene som trolig vil bli heftig debattert er partiets nye boligpolitikk. Lav rente, god reallønnsvekst kombinert med for lav boligbygging har gjort at prisveksten i det norske boligmarkedet har vært kraftig de siste årene.

På pressekonferansen landsmøtet sa partiets nestleder og leder i SVs programkomité, Inga Marte Thorkildsen, at boligpolitikken var ett av områdene som blir viktig for partiet frem mot valget:

– Vi skal ta tilbake styringen i boligpolitikken, sa Thorkildsen.

LES OGSÅ: SV varsler ny boligpolitikk

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.