Hopp til innhold

– Jeg forventer barnevernsbråk

Da Inga Marte Thorkildsen la frem forslag om å bedre beskyttelse av barns rettigheter ble hun for første gang drapstruet på Facebook. Nå vil hun begrense mors og fars rettigheter i barnevernssaker.

Inga Marte Thorkildsen

– Det biologiske prinsipp skal ikke hindre barn i å vokse opp i omgivelser som trygger barnet, mener SV-nestleder Inga Marte Thorkildsen. Nå venter hun seg bråk.

Foto: Daniel Eriksen / NRK

– Det er grunnlag for å si at barnevernet har lagt for stor vekt på foreldres beste fremfor barns beste i barnevernssaker.

Barne-, likestillings- og diskrimineringsminister Inga Marte Thorkildsen har akkurat gått av talerstolen på SVs landsmøte.

Fra talerstolen har hun sagt at det såkalte «biologiske prinsipp» ikke skal stå så sterkt i barnevernssaker som det har vært til nå.

– Mor og far skal ikke gå på bekostning av barnet

Fra talerstolen sa hun blant annet:

– I dag kan jeg avsløre at vi innfører et nytt prinsipp i barnevernet. Det er et prinsipp som skal ta utgangspunkt i om barnet har det bra og vokser opp i omgivelser som støtter barnets utvikling. Det biologiske prinsipp skal ikke hindre barn i å vokse opp i omgivelser som trygger barnet. Mors og fars rett til å være foreldre skal ikke gå på bekostning av barns rett til trygghet.

Hun pekte på at fagfolk, forskere og barnevernsbarn har uttalt at det prøves for lenge og for mye før barn får starte på nytt et annet sted.

– Audun Lysbakken satte ned et utvalg for å se nærmere på dette. Magne Raundalen, hele Norges barnepsykolog, ledet et utvalg og ga oss noen klare anbefalinger: «Dere må beskytte barna bedre. Barnevernet må gjøre en større forskjell for barna», sa Thorkildsen før hun fortsatte:

– Hensynet til barnet har blitt for svakt, og hensynet til foreldrene har blitt for sterkt.

Truet på livet

Etter talen gjorde hun det klart at hun regner med at det nye prinsippet som skal innføres i barnevernet kommer til å skape bråk.

– Det er veldig mye følelser knyttet til dette. Den eneste gangen jeg har blitt drapstruet på Facebook var da jeg tok til orde for bedre beskyttelse av barns rettigheter. Men det er nødvendig, sier SV-nestlederen.

Les mer om stortingsvalget

Erna Solbergs regjering på slottsplass

Disse 18 skal styre Norge

Erna Solberg og Siv Jensen har valgt sitt mannskap. Her får du en oversikt over de 18 statsrådene som skal styre norsk politikk de neste fire årene.

Vararepresentanter som rykker opp

Fra arbeidsledig til stortingsrepresentant

Ni folkevalgte stortingsrepresentanter blir statsråder, og én blir statssekretær. Dermed rykker ti nye personer inn på Stortinget. Blant dem er 23 år gamle Erik Skutle fra Bergen.

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

Gratulasjon til lutefisklaget, som nå har fått plass i regjeringen

Nå sitter over halve lutefisklaget i regjering

Det er neppe mange andre lutefisklag som kan skilte med like mange statsråder rundt bordet i år. I det nye regjeringsapparatet er det flere som kjenner hverandre godt.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Erna og Siv

Solberg legger ned Fiskeridepartementet

Fiskeri- og kystdepartementet forsvinner, men statsråden flyttes til et nytt, sammenslått nærings- og fiskeridepartementet.

Sylvi Listhaug (Frp)

Påtroppende landbruksminister mente landbruket er kommunisme

For tre år siden kalte Sylvi Listhaug (Frp) landbrukssektoren for «kommunisme på norsk». I dag blir hun landbruksminister.

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.