NRK Meny
Normal

– Jeg er jo lagd for dette!

En kampklar Jens Stoltenberg får skryt etter mandagens debatt. Selv er han kjempefornøyd med å være i gang: – Jeg er jo lagd for dette her, sier Stoltenberg til NRK.

Jens Stoltenberg

Statsminister Jens Stoltenberg får ros fra begge NRKs politiske kommentatorer.

Foto: Mathias Lunde Kristoffersen/NRK

– Jeg er jo lagd for dette her, det er derfor jeg er politiker. Jeg har egentlig vært litt utålmodig etter å komme i gang, sier statsminister Jens Stoltenberg etter mandagens partilederdebatt i Arendal, som markerer starten på den intensive valgkampen.

Debatten hadde skatt og helse som sentrale temaer. I tillegg fikk de to statsministerkandidatene Jens Stoltenberg og Erna Solberg en egen duellsekvens.

Mens Stoltenberg tok seg god tid med pressen etter debatten, tok Erna Solbergs helikopter av fra Arendal like etter debatten.

Siv Jensen

– Mye står på spill for Frp og Siv Jensen, og hun forsvarte partiet sitt godt i kveld, mener NRKs kommentator.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Jens og Siv mest frampå

NRKs politiske kommentator Magnus Takvam mener tydelig å merke at Stoltenberg har lagt inn et ekstra gir.

– Jeg synes det er tydelig at Stoltenberg la inn et taktskifte og var veldig offensiv i denne debatten, sammenlignet med forrige duell på TV2. Også folk jeg har snakket med i konkurrerende partier var enige om at han tok et steg opp i kveld. Det markerer alvoret i valgkampen, sier Takvam.

Han mener at også Frp-leder Siv Jensen gjorde en god jobb på vegne av partiet sitt.

– Det er mye som står på spill for Ap og Frp, og det kommuniserte partilederne i kveld. Frp er i en usikker situasjon, og er opptatt av å markere forskjeller til Høyre, mener Takvam.

Skryt til Hareide

I barndomshjemmet

Knut Arild Hareide får ros for humoristiske og kjappe kommentarer. Han gjorde det også klart at han helst vil ha Erna Solberg (H) for seg selv, og ikke dele henne med Frp og Siv Jensen.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

I sosiale medier får særlig KrF-leder Knut Arild Hareide skryt for sine vitser og kjappe replikker.

– Hareide hadde både en kvikk replikk og politiske markeringer som gjør at han kommer tydelig frem. Man la merke til hans advarsler mot en blåblå regjering, sier Takvam.

– Hva synes du om Erna Solbergs innsats?

– Erna var som vanlig solid og grundig og gir et godt inntrykk, men hun kom litt på defensiven i duellen med Jens om sykehusmodeller. Det er jo motstykket til at Jens var så aggressiv. Jeg synes alle de tre største gjorde en grei innsats, sier Takvam.

Navarsete lite synlig

– Var det noen av partilederne som falt gjennom i kveld?

– Liv Signe Navarsete fikk ikke markert seg, mener Takvam.

Senterpartiet er ett av mange partier som ligger ubehagelig nært sperregrensen. I disse partiene kan det fort oppstå frustrasjon over at Jens og Erna dominerer så mye, tror Takvam.

Mange av NRKs seere og lesere er også opptatt av hvorfor partiet Rødt og De grønne ikke fikk være med i debatten, forteller statsviter Anders Ravik Jupskås, som svarte på spørsmål fra NRK.nos lesere. Han mottok flere hundre kommentarer mens sendingen pågikk.

– Det virker som miljøaktivistene var sterkt til stede på nettet. Leserne etterlyste temaer som miljøvern og skolepolitikk, sier Jupskås.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget