– Det er ikke lederegenskapene som skiller Erna og Jens

Både KrF og Ap avviser Høyres kritikk av statsminister Jens Stoltenbergs lederegenskaper. Erna Solberg understreker at hun kritiserer regjeringens gjennomføringskraft.

Knut Arild Hareide (KrF), Erna Solberg (H) og statsminister Jens Stoltenberg (Ap)

Stoltenberg har kritisert Solbergs lederegenskaper. Solberg kritiserer statsministerens kontor. Hareide vil ikke kritisere. Her er alle tre i partilederdebatten i Arendal mandag.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Høyre-leder Erna Solberg mener at Gjørvkommisjonens rapport var en knusende dom over hvordan det norske samfunnet blir styrt, mens Oslo-ordfører Fabian Stang mener vi har fått en 22. juli-effekt som gjør det vanskelig å kritisere så ærlig som det kunne vært naturlig å gjøre.

Fabian Stang sier til Dagsavisen at det har vært vondt å se på hvordan Jens Stoltenberg i to år har sagt at ting skal forbedres uten at man har fått forbedringer.

– Ikke riktig å kritisere

Det var i partilederdebatten mandag at Jens Stoltenbergs kritiserte Høyresidens manglende svar på hvem som skal sitte i regjering.

– Det er en lederoppgave å avklare slikt før et valg. Vi gjorde det. Erna Solberg forsøker ikke, hun sier bare «etter valget, etter valget», sa Stoltenberg.

KrF-leder Knut Arild Hareide vil ha Stoltenberg ut av statsministerens kontor, men han mener det ikke blir riktig å stille spørsmål om Stoltenbergs lederegenskaper i forbindelse med 22. juli.

Han mener det ikke er Solberg eller Stoltenbergs lederegenskaper som skiller de to eller som er viktig i denne valgkampen, men derimot deres politiske løsninger.

– Statsministeren fikk vist fremragende lederegenskaper etter 22. juli. Så ble det avdekket svakheter og svakheter med det totale systemet, men jeg syns ikke det er riktig å stille spørsmål ved Stoltenbergs lederegenskaper når det gjelder denne saken, sier han til NRK.

– Burde ha kommet med kritikken før

martin kolberg

Martin Kolberg mener det neppe er tilfeldig at denne kritikken kommer nå.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Tidligere partisekretær Martin Kolberg var partiets talsmann da Gjørv-kommisjonen ble behandlet i Stortinget. Han mener Høyre burde ha kommet med denne kritikken tidligere og ikke ventet til tre uker før valget.

– Ja, hvorfor tror du denne kritikken kommer akkurat nå?

– Det må de forklare selv. Men det står ikke til troende at de ikke tok denne diskusjonen da 22. juli var til behandling i Stortinget.

Han mener denne kritikken ikke kommer til å skade Arbeiderpartiet.

– Jeg tror velgerne kommer til å gjennomskue dette, det kommer til å slå tilbake på dem som kommer med denne kritikken, svarer Kolberg.

Også nåværende partisekretær Raymond Johansen avviser kritikken.

– Stoltenberg har svart på tusenvis av spørsmål om denne saken. Stortinget har kommet med klare anbefalinger som nå regjeringen følger opp, sier han.

Peker på statsministerens kontor

Høyre-leder Erna Solberg sier landet de siste åtte årene har hatt en ledelse som ikke var nok opptatt av å gjennomføre politikken som ble vedtatt.

– Vi hadde en ledelsesutfordring fra toppen og nedover når det gjaldt å lære av de øvelsene man hadde gjennomført, mener hun.

Solberg sier at når det gjaldt politiet mente regjeringen at opposisjonen svartmalte situasjonen, mens Gjørvkommisjonen ga dem rett. Hun vil imidlertid ikke kommentere lederegenskapene til Jens Stoltenberg.

– Men jeg mener vi må ha et annet statsministerkontor som er sterkere på gjennomføringskraft. Regjeringen er ikke bare et beslutningsorgan. Regjeringen har ansvaret for at vedtak blir gjennomført, sier hun.


Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget