– De har bundet seg til masten

NRKs valgeksperter regner med at Venstre og KrF holder sammen, selv om de hadde håpet på å bli store nok til å være uavhengige av Frp.

High five

Erna Solberg vil trolig bli nødt til å ta med seg Venstre eller KrF for å få flertall.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Den første prognosen viste som ventet borgerlig flertall, der Høyre ligger an til å ta rundt 25 prosent av stemmene.

Høyre har imidlertid ikke flertall sammen med Fremskrittspartiet alene, og heller ikke en sentrum-høyre-regjering vil ha flertall uten støtte fra Frp.

Kyrre Nakkim

Kyrre Nakkim.

Foto: NRK

NRKs politiske kommentator, Kyrre Nakkim, påpeker at Erna Solberg klarer seg med enten Venstre eller KrF som partnere dersom prognosen viser seg å stemme.

– Solberg er nok godt fornøyd, hun kan klare seg med ett sentrumsparti. Dette er fokuset Erna har nå. Hun teller mandater, og 47 mandater er bra for Høyre. Blåblått mangler 10 mandater på flertall, men med Venstre eller KrF holder det, sier Nakkim.

Det er fortsatt usikkert om Venstre og KrF vil gå med på å skille lag.

– Der kommer det til å bli mye diskusjon fremover. Jeg regner med at det kommer et tilbud fra Venstre. Presset på Trine Skei Grande kan bli stort, men det er små endringer som skal til, sier Nakkim.

– Et skjebnefellesskap

Bernt Aardal

Bernt Aardal.

Foto: NRK
Trine Eilertsen

Trine Eilertsen.

Foto: NRK

Valgforsker Bernt Aardal regner med at vil ta tid å få på plass en ny borgerlig regjering.

– Det tar uansett litt tid før ting er på plass, forhandlingene kan ta en uke eller to. Det avgjørende nå er at man faktisk klarer å finne sammen og finne en plattform. Det tror jeg de kommer til å gjøre, for det er en form for skjebnefellesskap de har bundet seg til. De har bundet seg til masten, alle fire, sier Aardal.

NRK-kommentator Trine Eilertsen mener alt går etter planen for Erna Solberg.

– For Venstre og KrF hadde det vært en fordel om Frp ikke var fullt så sterkt. De har jo egentlig hatt en hemmelig ambisjon om å kunne veie ut Frp helt, men har aldri vært i nærheten av det, sier Eilertsen.

Venstre og KrF har ligget bra an på enkelte målinger der Høyre også så ut til å få flere mandater enn nå, men Eilertsen tviler på at de to partiene blir splittet.

– Sammen har de kanskje større sjanse til å vinne frem med Frp som partner i et eller annet regjeringsprosjekt, enn hver for seg. Slik det ser ut nå, skal det nok litt til for at de skal skille lag, sier hun.

Les: Stålsetter seg for tøffe forhandlinger
Les: Erna: – Ap innser at flertallet glipper

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget