NRK Meny
Normal

– Ap må tenke på nye allianser

Ruth Grung ligger an til å ta spranget fra fylkestinget til Stortinget. Nå mener Arbeiderparti-toppen i Hordaland at partiet må fri til Kristelig Folkeparti og Venstre for å komme i posisjon igjen.

Ruth Grung

VIL FRI TIL NYE PARTNERE: Arbeiderpartiets Ruth Grung ligger an til å få plass på Stortinget etter valget.

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK

– Arbeiderpartiet er nødt til å ta en grundig diskusjon etter valget. Det vil skje endringer, og det vil bli viktige diskusjoner innad i partiet, hvor debattene må være brede og tunge, sier gruppeleder for Ap i fylkestinget i Hordaland, Ruth Grung, til NRK.

LES OGSÅ: Slik reagerte Monica Mæland på valgprognosen

Mener partiet er blitt Oslo-tungt

Da 63 prosent av stemmene i Hordaland var talt opp ved 23-tiden, lå Arbeiderpartiet an til å få inn fem representanter fra Hordaland, hvorav det siste på utjevningsmandat.

Dermed ligger fjerdekandidat Grung an til å ta steget opp i rikspolitikken, samtidig som statsminster Jens Stoltenberg må forberede seg på å overlate jobben med å lede landet til Høyres Erna Solberg.

Grung mener Arbeiderpartiet kan ha nytte av en tid i opposisjon etter åtte år i en rødgrønn flertallskoalisjon. Hun opplever partiet som sentralisert og mener partiledelsen i hovedstaden må lytte bedre til innspill fra andre steder i landet i tiden fremover.

– Deler av KrF veldig tett opp til Ap

– Man blir kanskje litt lite fremoverlent når man har vært lenge i regjeringsposisjon. Det positive er at vi fortsatt er landets største parti. Det er viktig. Nå bør vi tenke på nye allianser inn mot sentrum for å sikre oss flertall i fremtiden, sier Grung.

– Er det Kristelig Folkeparti du har i tankene?

Astrid Aarhus Byrknes

AVVISER FRIERIET: Astrid Aarhus Byrknes mener avstanden mellom partiene er blitt større de siste åtte årene.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

– I Bergen har vi samarbeidet med KrF i 16 år. Deler av KrF ligger veldig tett opp til Ap. Det samme gjelder deler av Venstre, sier Grung.

Byrknes: – Har bevisst stemt ned KrF

Frieriet fra Arbeiderpartiet like før bryllupet med Høyre og de andre borgerlige blir høflig avvist av Astrid Aarhus Byrknes, KrFs andrekandidat i Hordaland.

– Arbeiderpartiet er hjertelig velkomne til å stemme på våre gode forslag. Vi er enige om mye, ikke minst den sosiale politikken. Så er det andre områder hvor vi står langt fra hverandre. Det som jeg synes er leit, er at Ap bevisst har stemt ned våre gode forslag de siste åtte årene, sier Byrknes.

– Vil det si at du synes avstanden mellom Ap og KrF er blitt større de siste åtte årene?

– Ja, jeg syns faktisk det. Nå har vi gått til valg på at vi vil ha en ny regjering og vi har fått et klart borgerlig flertall. Så får vi se hva som skjer i forhandlingene, sier Byrknes, som ved 23-tiden mandag kveld kjemper om å få plass på Stortinget gjennom utjevningsmandat.

Ved 23-tiden lå KrF an til en oppslutning på 7,7 prosent i Hordaland, noe som vil gi partiet kun én stortingsrepresentant fra fylket.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget