NRK Meny
Normal

– Ap har rasert helsevesenet

– Arbeiderpartiet har rasert det norske helsevesenet, sier professor i medisinsk etikk Jan Helge Solbakk.

Jonas Gahr Støre på besøk på Ringerike sykehus

Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet får kraftig kritikk for måten Helse-Norge organiseres på. Her besøker Støre Ringerike sykehus.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Jan Helge Solbakk byline

Professor i medisinsk etikk Jan Helge Solbakk.

Solbakk er lei av det han mener er skremselspropaganda fra Arbeiderpartiet. Han mener måten Helse-Norge er organisert på, er et mye større problem enn de borgerlige reformforslagene.

– Det som er tragisk er at det partiet som har stått for verdien «yte etter evne, få etter behov», har rasert den offentlige helsetjenesten med å innføre helseforetaksmodellen, sier Solbakk til NRK Søndagsavisen.

Den tidligere Ap-velgeren mener det i dag hersker en fryktkultur i helsetjenesten.

– Inntil helseforetaksmodellen ble innført, var legens og helsearbeidernes primære lojalitet hos pasientene. Med den modellen vi nå har, så forlanger man lojalitet til systemet. Dette er ødeleggende for sykehusene og pasientene, sier Solbakk.

Tar avstand fra ordbruken

Helseminister Jonas Gahr Støre tilbakeviser kritikken og mener Solbakk bør være varsom med å bruke uttrykk som rasert helsevesen.

– Hvis du, som professor i etikk, sier at Norge har et rasert helsevesen, så tar jeg avstand fra det, sier Støre.

Han mener det er mye som går bra i Helse-Norge, og peker på at økonomien har blitt mye bedre etter at staten overtok eierskapet av sykehusene.

– Da fylkeskommunene eide sykehusene var det milliardunderskudd og dårlig styring av ressursene. Nå har vi fått en kraftig økning av antallet som får behandling. Kvaliteten er bedre, og vi leverer resultater på overlevelse som er i verdensklasse, sier Støre.

Hør debatten mellom Solbakk og Støre i Søndagsavisa:

Det er særlig tre forhold Solbakk er kritisk til. Han mener helsemyndighetene må gå bort fra markedstenkningen, legge vekk de deregulerte styrene og få bort den innsatsstyrte finansieringen.

– Ved å få bort mesteparten av den innsatsstyrte finansieringen blir vi kvitt all triksingen, i forhold til hvordan pengene fordeles, både mellom sykehusene og mellom spesialisthelsetjenesten og kommunene, sier Solbakk.

Lommeboka ikke avgjørende

Ifølge Støre vil både Høyre og Frp øke den innsatsstyrte finansieringen.

– Jeg er for å diskutere miksen på det. Det er omtrent 40 prosent nå. Du vil ha den helt bort, og det sier noe om den retningen.

– Når det gjelder stedlig ledelse, er jeg helt for det. Jeg har tatt til orde for bedre ledelse i sykehusene, og at de som jobber på sykehusene må ha gode ledere rundt seg.

Støre sier det er mulig både han og Solbakk kan betale mer for helsetjenestene.

– Men jeg mener det er en styrke at helsevesenet vårt er organisert med lave egenandeler, og at de er like. Det er ikke lommeboka di som skal avgjøre hva du skal betale.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget