Hopp til innhold

Når målet på 1 prosent av budsjettet til kultur

Kulturbudsjettet øker med 840 millioner kroner og passerer for første gang 10 milliarder i statsbudsjettet.

Kulturløftet 3

Jens Stoltenberg, Hadia Tajik, Audun Lysbakken og Liv Signe Navarsete på operataket under fremleggelsen av kulturløftets tredje del.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Den rødgrønne regjeringen innfrir dermed valgløftet om at 1 prosent av statsbudsjettet skal gå til kulturformål.

I perioden fra 2006 til 2014 har den rødgrønne regjeringen økt bevilgningene til kulturformål med 5,7 milliarder kroner.

– Ved å innfri kulturløftet, gir vi slagkraft og økonomiske muskler til kulturlivet. Det legger et viktig grunnlag for å gjøre kunst og kultur tilgjengelig for stadig flere, og å heve kulturens status som samfunns- og politikkområde, sier kulturminister Hadia Tajik (Ap).

Økt mediestøtte

Regjeringen vil gjøre mediestøtteordningen plattformnøytral fra 1. januar neste år, og foreslår en økning på 24 millioner kroner.

Det er positivt at regjeringen innfører plattformnøytral pressestøtte, men skuffende at den ikke gjør noe med mediemomsen, mener Mediebedriftenes Landsforening (MBL).

Regjeringen vil også innføre en ny støtteordning for kvalitetsjournalistikk. Det går fram av forslaget til statsbudsjett.

Regjeringen foreslår å øke momskompensasjonsordningen for frivillige organisasjoner med 252 millioner kroner til 1,2 milliarder.

Regjeringen foreslår flere nye stipend for å bedre levekårene til kunstnerne. 53 nye stipend til etablerte kunstnere og seniorkunstnere er blant forslagene. Det er satt av 13,8 millioner, av disse er 4,5 millioner friske penger.

Statsstipend

Erling Borgen og Karoline Frogner

Kulturdepartementet foreslår at Erling Borgen og Karoline Frogner får statsstipend

Kulturdepartementet foreslår å gi statsstipend til Erling Borgen og Karoline Frogner. Statsstipendet er på 421.100 kroner årlig fram til fylte 67 år.

Erling Borgen driver sitt eget TV-produksjonsselskap og lager dokumentarer om internasjonale spørsmål, menneskerettigheter, kunst og kultur. Han er både regissør og produsent. Han er også samfunnsdebattant og foredragsholder.

Karoline Frogner er filmskaper, fotograf og forfatter.

Vil møte krisen

Hadia Tajik

Kulturminister Hadia Tajik

Foto: Johs Kalvemo / NRK

Regjeringen foreslår et engangstilskudd på 11,2 millioner kroner til Norsk kino- og filmfond i 2014.

Av dette skal 7,5 millioner kroner gå til filmfestivaler og 3,7 millioner kroner til cinematek utenfor Oslo. Det blir også foreslått 5 millioner kroner til filmtiltak for barn og unge i regionene.

– Kulturdepartementet ønsker å avhjelpe den vanskelige situasjonen Film og Kino har kommet i etter nedgangen i DVD-salget og dermed reduserte inntekter. Derfor bevilger vi nå midler over statsbudsjettet til filmfestivaler og cinematek.

Samtidig foreslår vi å føre ansvaret for formidling til barn og unge og ansvar for filmfestivalen i Grimstad tilbake til staten og Norsk filminstitutt. En mer permanent løsning for Film & Kino blir skissert i den planlagte stortingsmeldingen om film, sier kulturminister Hadia Tajik.

I alt foreslås det å bevilge 771 millioner kroner til filmområdet neste år.



Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.