NRK Meny
Normal

- Stoltenberg har blitt mer aggressiv

– Jens Stoltenberg har endret strategi og blitt mer aggressiv. Partilederdebatten på NRK vitnet om at Aps strategi virket bedre enn Høyres, sier valgforsker Anders Todal Jensen.

Partilederdebatt

Anders Todal Jensen og Trine Eilertsen er enig om at Jens Stoltenberg gjorde det godt i partilederdebatten sist mandag.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

I dag presenterte NRK en statsministermåling, som viser at et flertall fortsatt ønsker Erna Solberg som statsminister, men at Jens Stoltenberg er i ferd med å innhente forspranget.

– Vi må se på strategiene de to partiene har lagt seg på. Høyre snakker mest om seg selv og utfordrer ikke andre partier unødvendig. Det kan oppfattes som passivt og man får ikke den friskheten i debatten som man får med en mer offensiv strategi, sier Todal Jensen til NRK.no.

Anders Todal Jensen

Anders Todal Jensen er valgforsker.

Foto: Linda Bjørgan / NRK

Valgforskeren mener at saken om formuesskatten har hatt en negativ innvirkning på Høyre.

– Ap er ikke forbi

– Det kan virke som de rødgrønne har gått forbi de borgerlige partiene, men det er ikke realiteten. De rødgrønne har samlet seg bak Jens, men man må huske at Siv Jensen også har en viss oppslutning, sier han.

Todal Jensen mener det er første gang partiene har kommet med negative personkarakteristikker i en valgkamp,

– Det blir spennende å se hvordan 22. juli-debatten slår ut på neste måling. I Høyre er de nok bekymret for hva dette har utløst. Det er et brudd på hovedstrategien å snakke ned andre partier, sier Todal Jensen.

LES OGSÅ: – Jeg er jo lagd for dette!

– Gjentar budskapet

Han har inntrykk av at Høyres strategi er å sitte stille i båten og gjenta budskapet.

– De har hatt mye medgang, og de har kanskje ikke så mye å vinne akkurat nå. Høyre er fullmobilisert, og det gjelder å få velgerne som har bestemt seg for Høyre og gå til valgurnene. Det er rett strategi for Høyre, og de har nok regnet med å gå noe ned på meningsmålingene, mener Todal Jensen.

Han mener Arbeiderpartiet har valgt rett strategi, men at endringen kommer for sent. Det har vært litt for lite aggressive litt for lenge, sier han, og mener at partiet har grunn til å være bekymret.

Trine Eilertsen

Trine Eilertsen er politisk kommentator i NRK.

Foto: Eirik Sivertsen / NRK

– Begge partiene holder nok strategien framover, hvis ikke Høyre begynner å gå kraftig ned. Arbeiderpartiet har et uutløst potensial hos hjemmesitterne. «Velferd og ikke skattelette» er en resept for å få folk ned fra gjerdet, avslutter Anders Todal Jensen.

– Kjempejobb i partilederdebatt

Tidligere sjefredaktør i Bergens Tidende og nå politisk kommentator for NRK, Trine Eilertsen, mener at Jens Stoltenberg gjorde en kjempejobb i partilederdebatten sist mandag.

-Over 700.000 mennesker fulgte debatten, og alle utropte ham til vinner etterpå. Det påvirker helt klart velgerne, sier hun.

Eilertsen mener at sist mandag ikke var noen god dag for Høyre.

– Stoltenbergs store styrke er å drive valgkamp og være med i debatter. Mange av flytvelgerne kan ha endret sitt syn på Arbeideraprtiet. Å få disse til å endre mening er Aps mål akkurat nå, sier hun.

LES OGSÅ: Angstbitersk om lederegenskaper

LES OGSÅ: – Det er ikke lederegenskapene som skiller Erna og Jens

– God dose personlighet

Trine Eilertsen mener at det nå er viktig med en god dose personlighet i innspurten. Folk får en følelse av å kjenne politikerne i en valgkamp der de får så mye oppmerksomhet, tror hun.

– Det er viktig hvordan de fremstår. Måten de svarer på spørsmål påvirker folks syn på om de kan styres landet, sier valgkommentatoren.

Trine Eilertsen har inntrykk av at Siv Jensen ikke har fått uttelling for sin strategi om å angripe Høyre.

– All historie tilsier at Ap løfter seg i forkant av et valg og at de er gode på valgkamp. Samtidig har Høyre en historie med å falle litt, avslutter hun.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget