Virke: – Tidenes rødgrønne budsjett for næringslivet

Hovedorganisasjonen Virke er svært positiv til både skattegrepene og investeringene i samferdsel fra de rødgrønne. Samtidig har både de NHO enda større forventninger til Erna Solbergs regjering.

Vibeke Madsen

Administrerende direktør Vibeke Madsen i Virke mener budsjettet er veldig bra for næringslivet.

Foto: HSH

– Dette ser ut til å være tidenes beste budsjett for næringslivet etter åtte år med rødgrønn regjering, sier administrerende direktør Vibeke Madsen i Virke til NRK.

Organisasjonen organiserer over 17 000 bedrifter blant annet innen handel og service.

Virke trekker fram skatteendringene fra Stoltenberg-regjeringen og finansminister Sigbjørn Johnsen som noe de er veldig positive til.

– At de endrer minstefradraget på formueskatten og reduserer selskapsskatten er bra for alle bedrifter med et overskudd og er sunne, sier Madsen.

Positive til investeringer

Organisasjonen er også positiv til hvordan regjeringen har valgt å satse med økte midler til ulike tiltak og investeringer.

– De har brukt midler til investering innen samferdsel, og ikke minst innen jernbane. Vi ser også forskning, innovasjon og vekstfremmende skattetiltak, sier Virke-lederen.

– Hvor ofte er dere fornøyde med skattepolitikken til en sosialistisk regjering?
– Det må være første gangen. Det har vært noe, men vi har ikke sett noe som dette før, og det kunne etter vår mening ha kommet før. Nå har vi derfor videre forventninger til den nye blå regjeringen. Blant annet knyttet til formuesskatten, sier Madsen.

Kristin Skogen Lund, adm dir NHO

Kristin Skogen Lund, administrerende direktør i NHO, er bare passe fornøyd med regjeringens forslag til statsbudsjett.

Foto: NRK

Virke mener det er rom i budsjettet for å høre enda mer innen viktige områder. Da viser de til behov for viktige investeringer.

– Større forventninger til Erna

Det får de støtte for fra sine kolleger i NHO

NHO-sjef Kristin Skogen Lund mener Stoltenberg-regjeringens siste statsbudsjett ikke leverer på tre områder. Nå har de forventninger til at Solberg-regjeringen tar grep.

– Vår første reaksjon er at det er bra at regjeringen fører en ansvarlig økonomisk politikk og reduserer oljepengebruken. Men vi er veldig opptatt av at dette vris mot investeringer, samferdsel, kompetanse og såkalte vekstfremmende skatteletter, sier NHO-leder Kristin Skogen Lund til NRK.

Hun sier videre at NHO er usikre på om den avtroppende regjeringen har levert på de tre punktene.

Forventningene til Erna og Siv

– Vi vet at man allerde ligger etter i den første perioden i Nasjonal Transportplan (NTP). Det går utover vedlikehold på vei og bane. Det er kanskje noe som viser at man ikke klarer å ta de investeringsløftene som man har ambisjoner om, sier Skogen Lund.

Hun sier NHO og næringslivet har forventninger til endringer når Høyre og Frp tar over regjeringskontorene litt senere i uken.

– Det er positivt at den rødgrønne regjeringen øker grunnfradraget på arveavgift og formueskatt, men det er ikke det som monner. På formueskatten må man gjøre noe med satsene. Det er det som vil ha noe å si for næringslivet, sier Skogen Lund.

Kristin Skogen Lund og Tor Arne Solbakken ser på statsbudsjettet

Kristin Skogen Lund fra NHO og Tor Arne Solbakken fra LO ser på statsbudsjettet i gangene på Stortinget like etter at det ble lagt fram.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Postiv til ryktene om hva som kommer

NHO er også positive til ryktene om at den påtroppende regjeringen skal fjerne kravet om balanseføring for avtalefestet pensjon (AFP).

– Det er positivt og en viktig avklaring for bedriftene. Vi har også store forventninger om at regjeringen Solberg innfører nøytral moms slik at private kan konkurrere om å levere tjenester til staten på like vilkår. Det ligger ikke i dette budsjettet, men vil trolig ligge i regjeringen Solbergs budsjett, sier Skogen Lund.

LO: – Veldig mye god rødgrønn politikk

LOs mann på plass i Stortinget nestleder Tor Arne Solbakken er veldig positiv til budsjettet.

– Her er det mye bra, og veldig mye god rødgrønn politikk som er i samsvar med det LO står for, sier Solbakken til NRK.

LO-nestlederen mener budsjettet viser hvilken profil regjeringen står for, og at de satser på et godt arbeidsliv fremover.

– Det er et budsjett for arbeid og velferd, og et budsjett for lav arbeidsledighet. Hvis dette blir politikken etter vedtak i Stortinget vil vi fortsette å ha lavest ledighet i Europa, sier Solbakken.

Han trekker fram 11 måneders studiestøtte og bedre ordninger for utenlandsstudenter som gode valg.

– Økningen i fagforeningsfradraget viser også at de er villige til å satse på det organiserte arbeidslivet, sier LO-nestlederen.

Samtidig er det alltid forbedringspotensiale.

– De kunne satset enda mer på sysselsetting for de som er utenfor arbeidslivet.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.