Hopp til innhold

Vil krangle videre om politikk i skoledebattene

– Er du ikke rasist, så er du i feil parti, sa Rødts ungdomsleder til FpUs representant på en skoledebatt. Motdebattanter reagerte på ordvekslingen og sier det går en grense for hva man kan si.

Rasisme ble et tema på skoledebatt på Ulsrud videregående skole.

Se ordvekslingen mellom Frp og Rød Ungdom her.

– For å være ærlig ble jeg ganske paff. Dette er grove feilaktige beskyldninger som ikke hører hjemme i en debatt, heller ikke en skoledebatt.

Det sier Espen Frøvold som deltok i debatten for Kristelig Folkepartis ungdom. I en fullsatt skolesal på Ulsrud videregående i Oslo braste FrpU og Rød Ungdom sammen onsdag denne uka.

Også Munir Jaber i AUF mener at karakteristikkene som ble delt ut av Seher Aydar fra Rødt var unødvendige.

Skoledebatt

Siri Ulleberg ble sint og lei seg etter debatten på Ulsrud videregående skole.

Foto: Nadir Alam / NRK

Ordvalget til lederen for det Røde ungdomspartiets fikk FpUs Siri Ulleberg til å reagere.

– Det er slike holdninger som gjør at muslimer i Fremskrittspartiet blir mobbet og skjelt ut på stand og står der og gråter, sa hun.

– Frp, skam dere! svarte Aydar. Hun ga en leksjon i hva hun mener er rasistisk i Fremskrittspartiets politikk og avsluttet med:

– Hvis du ikke er rasist, er du i feil parti.

Siri Ulleberg deltok på sin første skoledebatt noensinne da hun altså fikk så hatten passet.

– Jeg syns det var veldig ubehagelig og ble provosert. Det står ingen ting i vårt partiprogram som er rasistisk og jeg ble både sint og lei meg av det som ble sagt, men jeg kommer til å stille på flere debatter senere, sier hun til NRK.no.

– Uakseptabelt

FpU-leder Himanshu Gulati reagerer kraftig på det som ble sagt.

– Dette er uakseptable oppførsel. Spesielt en ungdomspartileder burde vite bedre, man opptrer ikke slik i en debatt. Frp står for en strengere innvandringspolitikk. Vi mener det er viktig med integrering og mange innvandrere støtter det. Men i stedet for å diskutere innholdet i politikken, synker man så lavt at man stempler både partiet og våre debattanter som rasister, freser han.

Gulati sier at han syns det er bra med temperatur og humor, men sier det er forskjell på humor og det å komme med usaklige og uverdige utspill.

– Skoledebattene er viktige for å få fram hva de forskjellige partiene står for. De er en viktig arena for ungdom, så vi ønsker å slå hardt ned på slike ting.

– Men er det ikke fare for at de da bare blir helt likt det vi får se på tv og høre på radio?

– Det å anklage noen for å være rasister, er ikke å bidra til noen god debatt. Det er fint å være slagferdig, men jeg syns ikke man skal dele ut karakteristikker på den måten, svarer han.

– Sirkus og skuespill

Espen Frøvold

Espen Frøvold i KrFU mener mange skoledebatter blir uverdige.

Foto: Nadir Alam / NRK

Han får altså støtte av KrFU-deltaker Espen Frøvold som har sendt en mail til Rød Ungdom der han sier hva han mener om saken.

– Det er trist hvis disse debattene skal reduseres til sirkus og skuespill, norske elever fortjener bedre.

Han mener debattene burde gi elevene muligheten til å bli kjent med partienes grunnsyn og etterlyser en anledning til å utdype mer.

Mange av landets skoler har valgt å droppe skolevalgdebattene. De arrangerer heller valgtorg der elevene selv kan oppsøke partiets bod og få informasjon. Frøvold skjønner godt at mange tar dette valget.

– Mange av debattene blir uverdige og skolene vil ikke være bekjent av dem, sier han.

Også Munir Jaber i AUF er enig i at skoledebattene kan gå vel hett for seg noen ganger.

– Jeg syns det er unødvendig å dele ut slike karakteristikker. Selv om vi skal ha det gøy og morsomt, er det viktig at vi ungdomspolitikere har en seriøs tone. Vi skal være med å bidra til at ungdom som hører på får et utbytte av debatten.

– Det er blitt enklere å være rasist

Seher Aydar i Rød ungdom

– Den dagen Frp slutter å snakke om at innvandrere er en trussel, skal jeg slutte å kalle politikken deres for rasistisk, sier Seher Aydar.

Seher Aydar sukker litt når NRK ringer henne og sier at hun syns mange har fått en skjevt bilde av det som ble sagt i debatten.

– Dette er ikke første gang noen sier at Frp har en rasistisk politikk. Det mener jeg partiet har og det angrer jeg heller ikke på at jeg har sagt. Det jeg gjør, er å si hvordan jeg føler meg behandlet av deres politikk. Det må de tåle å svare på, sier hun.

Aydar forteller at hun har sendt en melding til Siri Ulleberg der hun gjør det klart at hun ikke mener at Ulleberg er en rasist, men hun mener Frp tar en offerrolle for å slippe å svare for seg.

– Men jeg syns det er dobbeltmoralsk å bli opprørt over dette. Det er blitt enklere i Norge å være rasist enn å si til noen at de er rasistiske. Jeg mener Frp har skapt mye hat i samfunnet vårt, sier hun.

Aydar sier at hun gjerne vil ha skoledebatter og at hun vil forsette å snakke om rasisme i debattene.

– Det er mye sirkus på valgtorgene også. Dessuten er det udemokratisk at partiene som har mest penger skal synes best. Debattene blir mer demokratiske og det er viktig å snakke om rasisme foran ungdom, sier lederen av Rød Ungdom.

Krevende debatter

– Uttalelsene er på kanten av det som er akseptabelt. Å kalle noen for rasist blir regnet som ekstremt, men å si at man har en politikk som nører opp under rasisme, er innenfor, sier politisk kommentator i NRK, Kyrre Nakkim.

Han sier at ungdom har en annen tilnærming til politikk enn voksne og at det knapt er valg uten at man diskuterer om skoledebattene blir for voldsomme.

– Disse debattene blir ofte mer rett fra levra. De handler ofte mer om de store spørsmål enn tekniske løsninger, dermed blir temperaturen høyere og debatten mer krevende.

Han mener at man ikke skal overvurdere betydningen av dem, men sier at de ofte er starten på en interesse for politikk og et lærested, både for velgere og kommende politikere.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.