Ny barne- og likestillingsminister i dag: – Må ha debatt om barn skal fortelles om homofili

REGJERINGSKVARTALET (NRK.no): Landets ferske barne- og likestillingsminister lurer fortsatt på om det er greit å lese homoeventyr for små barn.

Solveig Horne og Bent Høie

Solveig Horne fikk overrakt regnbueflagg på Slottsplassen av Landsforeningen for homofile, biseksuelle og transseksuelle onsdag. Her er hun avbildet sammen med Bent Høie (H), som er åpent homofil.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Minutter etter hun fikk overrakt nøklene til Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, varslet Solveig Horne (Frp) en debatt om hvorvidt barn bør bli fortalt om «andre former for seksualitet».

– Dette er en debatt vi må være tøffe nok til å løfte, og så får vi se hva debatten ender i, sier Solveig Horne til NRK.

Tirsdag ettermiddag ble Frp-politikeren fra Haugesund historisk da hun formelt overtok jobben som barne-, likestillings- og inkluderingsminister etter Inga Marte Thorkildsen (SV).

Det første den ferske statsråden måtte svare for var en melding hun la ut på nettsamfunnet Twitter i 2010, med teksten:

«Lurer på om det er helt greit at barnehagene leser homoeventyr for små barn?».

Kort tid før Horne sa at man må være tøffe nok til å ta debatten, ba hun også om at ingen skulle dømme henne for Twitter-meldingen, før de blir kjent med henne.

Laster Twitter-innhold

Ønsker debatt om «annen seksualitet»

Meldingen har gått som en farsott i sosiale medier helt siden det tirsdag morgen ble kjent at Horne var tiltenkt statsrådsposten med ansvar både for barne- og familiesaker og likestillingspolitikk.

– Jeg stilte bare et spørsmål med bakgrunn i en debatt som handlet om noen nye eventyrbøker som skulle skrives for barnehagebarn, sier Solveig Horne selv om meldingen.

På spørsmål om hun har kommet frem til et svar på sitt eget spørsmål i løpet av de tre årene som er gått, svarer Horne:

– Dette er en debatt som vi kanskje bør tørre å ta alle sammen, og så må det være opp til barnehager og foreldre å bestemme når de vil begynne å lære barn om annen seksualitet.

Den ferske statsråden legger til at hun ikke på noen måte angrer på å ha stilt spørsmålet.

– Kan du forklare hva som er mer problematisk ved homofil kjærlighet enn heterofil kjærlighet, siden du mener dette er verdt en debatt?

– Det burde gå an å kunne diskutere begge deler. Dette må være opp til foreldrene i samarbeid med barnehagene, svarer Horne.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Karin Andersen, SV

Karin Andersen i SV sier hun vil at Horne skal slå fast at det er greit at barn blir fortalt om homfil kjærlighet.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

SV-Andersen: – Får en uggen følelse

Mange har tolket Twitter-meldingen som at hun selv ikke synes det er greit å fortelle barn om homofili. SVs Karin Andersen tolker dagens uttalelser fra Horne til NRK på samme måte.

– Man får jo en uggen følelse av dette, så jeg skulle virkelig ønske statsråden bare kunne gå ut å slå fast at hun synes det er greit at barn blir fortalt om homofil kjærlighet på samme måte som de blir fortalt om heterofil kjærlighet, sier Andersen til NRK.

Hun påpeker at barnehagebarn både i eventyrbøker og på andre måter i alle tider har blir fortalt om langt verre og skumlere ting enn homofili.

– Det finnes vel nok av eventyr rettet mot barn som omhandler at folk blir drept, spist, brent på bål eller utsatt for andre grusomme ting. Da forstår jeg ikke helt problemet med at barn blir fortalt om noe så fint og godt som kjærlighet, enten det er heterofil eller homofil kjærlighet, sier Andersen.

– Horne lever i en annen tid

Leder Bård Nylund i Landsforeningen for homofile, biseksuelle og transseksuelle er sjokkert over uttalelsene fra landets nye likestillingsminister, som kommer få timer etter at han personlig overrakk henne blomster og regnbueflagg på Slottsplassen.

– Dersom Solveig Horne mener vi skal ha en diskusjon om hvor små eller store barn skal være før de får vite om homofil kjærlighet, beviser det at Solveig Horne lever i en annen tid, sier Nylund.

Han mener uttalelser og holdninger som dette fra en statsråd kan være direkte skadelige både for barn og homofile ungdommer.

Horne

Barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) i den nye regjeringen på vei inn til ekstraoridnært statsråd på Slottet i Oslo i forbindelse med regjeringsskiftet onsdag.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.