Straffer ikke sentrum for regjerings-nei

Venstre går mest fram av de borgerlige partiene på NRKs partibarometer for oktober. Velgerne snur ikke ryggen til partiet selv om de sa nei til regjeringsmakt.

Trine Skei Grande og Frederic Hauge

TILLIT: Sist tirsdag fikk Trine Skei Grande (V) skryt av Bellonas Frederic Hauge for innsatsen for å hindre konsekvensutredning i Lofoten, Vesterålen og Senja. Venstre-lederen tror også velgerne hennes er takknemlige.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Det er veldig hyggelig. Så nå må vi bare gjøre oss fortjent til det fram til neste valg og holde trykket oppe, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til NRK.no.

Meningsmålingen Norstat har utført på oppdrag av NRK viser at Venstre øker sin oppslutning med 1,2 prosentpoeng sammenlignet med valgresultatet. Nå ligger de på en oppslutning på 6,4 prosent.

Partibarometer oktober

Parti

Valg 13 %

Oktober %

Endring

Ap

30,8

30,5

- 0,3

Frp

16,3

17

0,7

H

26,8

25,7

-1,1

KrF

5,6

4,7

- 0,9

Rødt

1,1

1,3

0,2

Sp

5,5

4,7

- 0,8

SV

4,1

4,2

0,1

V

5,2

6,4

1,2

MDG

2,8

4,3

1,5

Andre

1,8

1,1

- 0.7

Målingen ble utført etter at det ble kjent at KrF og Venstre sa nei til å bli med i regjering med Høyre og Frp. Sentrumspartiene valgte heller en løsning der de støtter opprettelsen av en blåblå regjering mot at de fikk viktige gjennomslag i en felles avtale med regjeringspartiene.

– Velgerne ble kjent med at vi vant kampen om Lofoten, Vesterålen og Senja. Det var også kjent at vi kom lenger på asylbarn. Jeg tror de som stemte Venstre, og de som kunne tenkt seg å stemme Venstre, var fornøyd med de seirene, sier Grande.

KrF går imidlertid noe tilbake, fra 5,6 prosents oppslutning i valget, til 4,7 prosent på partibarometeret for oktober.

– Det er aldri hyggelig når man går ned på meningsmålinger, men nå er det én måned siden valget, og valget er den viktigste meningsmålingen vi har, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til NRK.no.

Hva slags tilbakemelding har du fått fra velgerne på at dere ikke gikk i regjering?

Rasmus Hansson Stortinget

DEBUT: Rasmus Hansson fra MDG hadde sin første dag i Stortinget onsdag.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Jeg opplever at de aller, aller fleste KrF-velgerne er veldig fornøyd med at vi har fått betydelig gjennomslag gjennom samarbeidsavtalen. Men så vet vi jo at det var noen av våre velgere som gjerne skulle sett KrF i regjering, sier han.

MDG over sperregrensa

Miljøpartiet de grønne går mest fram av partiene på NRKs partibarometer for oktober.

– Det er da aldeles strålende, saft suse!, utbryter De grønnes Rasmus Hansson når han får se at partiet har en oppslutning på 4,3 prosent.

Onsdag hadde han sin første dag på Stortinget som MDGs første og eneste stortingsrepresentant i historien. Dersom dagens måling var valgresultatet, hadde han hatt følge av fem andre grønne politikere. Men Hansson er ikke bitter.

– Jeg er ikke skrudd sammen på den måten. Vårt mål var å komme inn på Stortinget, og det har vi klart, sier han.

Solberg gleder seg til å vise seg fram

Kun Miljøpartiet de grønnes framgang er utenfor feilmarginen, noe som betyr at endringen er statistisk signifikant. Med andre ord viser målingen små endringer sammenligned med valgresultatet 9. september i år.

Frp går fram 0,7 prosentpoeng til 17 prosent, mens Høyre går noe tilbake fra 26,8 prosent til 25,7.

– Det har vært mange uker der vi har vært innelåst i sonderinger og forhandlinger, nå skal vi få lov til å snakke om hva vi vil og hvordan vi vil jobbe. Velgerne kommer til å se en offensiv regjering de kommer til å like, sier påtroppende statsminister Erna Solberg (H).

Også på rødgrønn side er det små endringer. Dersom målingen var valgresultatet hadde fortsatt borgerlig side hatt et solid flertall i Stortinget. Arbeiderpartiet går ned fra 30,8 prosent til 30,5. Senterpartiet går fra 5,5 prosent til 4,7, mens SV går opp fra 4,1 til 4,2.

– Det berget oss over sperregrensen at vi mobiliserte veldig på slutten av valgkampen. Det er kjekt å se at de velgerne ikke har forsvunnet igjen. Nå har vi noe å bygge videre på, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Råtall, partibarometer oktober

Parti 

Uvektet% 

Vektet%

 Ap

 29,6

30,5

 Frp

 14,6

17

Høyre

25,7

25,7

KrF

6

4,7

Rødt

1,6

1,3

Sp

5,6

4,7

SV

5,6

4,2

V

6,8

6,4

MDG

3,5

4,3

Andre

0,9

1,1

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.