Hopp til innhold

Valgthriller mellom Jens og Erna

Tre dager før valget leder Arbeiderpartiet kampen om å bli Norges største parti. Men Høyre ligger hakk i hæl på NRKs ferske måling.

Jens og Erna

Det strammer seg til mellom Jens Stoltenberg og Erna Solberg. Ap og Høyre kjemper om å bli landets største parti, og folket er delt på midten i spørsmålet om hvem de vil ha som statsminister.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Arbeiderpartiet får 28,3 prosent på dagens NRK-måling, mens Høyre får 25,1 prosent.

Ser man også på feilmarginene, ligger Ap mellom 31,4 og 25,1 prosent, mens Høyre befinner seg et sted mellom 28,1 og 22,1 prosent.

Altså er det vanskelig å si med sikkerhet hvem som i realiteten er landets største parti.

UiO-professor Bernt Aardal har sett på snittet av alle ukentlige målinger i valgkampen. Forrige uke fikk Ap 29,1 prosent i snitt, mens Høyre lå på 27,4 prosent. Det er en liten nedgang for begge partier sammenlignet med uken før.

Erna: – Vi kan gjøre det bedre

På dagens måling ligger alle dagens stortingspartier over sperregrensen. Miljøpartiet de Grønne, som for to uker siden hadde hele 4,7 prosent på NRKs måling, ligger nå på 3,1 prosent.

Høyre og Frp trenger støtte fra enten Krf eller Venstre for å få flertal

Video: Høyre og Frp trenger støtte fra enten Krf eller Venstre for å få flertall

MENINGSMÅLING UKE 36

Parti

Uke 25, %

Uke 36, %

Endring

Ap

27,9

28,3

0,4

Frp

20,6

17,9

-2,7

H

25,7

25,1

-0,5

KrF

5,6

6,5

0,9

R

1,3

1,6

0,3

Sp

5

5,6

0,6

SV

3,8

5,0

1,2

V

5,7

5,4

-0,3

MDG

3,1

3,1

0,0

Andre

1,4

1,5

0,2

Alle partiene som er på Stortinget i dag ligger over sperregrensen på NRKs måling tre dager før valget. Frp går litt ned, men lå uvanlig høyt på forrige måling. Også Rødt og Miljøpartiet ligger an til å komme inn med ett mandat på Stortinget ifølge denne målingen.

– Jeg tenker at det er et godt resultat, men jeg vet også at vi kan gjøre det bedre. Vi fikk over 31 prosent på en måling i Aftenposten i dag. Nå er alle ute og jobber, og ingen kan være sikker på resultatet før stemmene faktisk er avgitt, sier Høyre-leder Erna Solberg til NRK.

– Hva er et godt resultat for Høyre?

– Et resultat som gir en borgerlig regjering. Det har vært målet vårt hele tiden. Og så er det veldig gøy om Høyre gjør et veldig bra valg.

– Hvor viktig er det for Høyre å bli det største partiet?

– Det hadde vært gøy, et frynsegode, men det er ikke det viktigste for oss. Det viktigste er et godt grunnlag for en borgerlig regjering. Denne målingen gir oss det, sier Solberg.

Solberg og Hareide

Erna Solberg (H) vil gjerne gå i regjering med Knut Arild Hareide (KrF), men hun er ikke helt sikker på at han får lov å bli arbeids- og sosialminister slik han gjerne vil.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Erna med appell til taktikerne

De siste ukene har både Venstre og KrF prøvd å få Høyre-velgere til å stemme på dem, for å demme opp mot Frp i en eventuell blåblå regjering.

Erna Solberg har et klart budskap til velgere som vurderer å stemme taktisk:

– Jeg har en appell til alle som vil skifte regjering: stem Høyre, for det vil gi den mest handlekraftige regjeringen, sier Solberg.

Både KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande har allerede vært ute og signalisert hvilke statsrådsposter de ønsker seg etter valget. Solberg minner dem om at det skal forhandles først:

– Jeg tenker at det absolutt lureste er å vente med å signalisere hvem som skal få hvilke poster. Først må vi få mandat fra velgerne, deretter skal forhandle, og så kan vi fordele posisjonene i regjering, sier hun.

Ap vs Høyre

Slik har kampen mellom Ap og Høyre utspilt seg de siste åtte månedene.

Foto: NRK

Alle de rødgrønne går frem

Også dagens måling bekrefter at det trolig går mot borgerlig valgseier på mandag. Til sammen ligger de borgerlige an til å få 96 av 169 mandater i Stortinget.

Statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg velger å se på lyspunktene:

– Vi har hatt flere målinger i dag som viser framgang for Ap. Over en halv million velgere har ikke bestemt seg. De skal bestemme seg i løpet av helgen, og jeg skal gjøre alt jeg kan for at de skal stemme Ap, sier Stoltenberg.

Han peker også på at alle de tre rødgrønne partiene går frem på NRKs måling. Både SV og Sp ser ut til å gå klar av den fryktede sperregrensen.

Mandatfordeling uke 36

Parti

Måling uke 36

Valg 2009

Endring

AP

52

64

-12

FrP

32

41

-9

H

44

30

14

KrF

11

10

1

R

1

0

1

SP

10

11

-1

SV

9

11

-2

V

9

2

7

MDG

1

0

1

Andre

0

0

0

Stoltenberg

Jens Stoltenberg (Ap) skal bruke helgen til å overbevise flest mulig velgere om å stemme på Arbeiderpartiet. Han har en tøff jobb foran seg dersom han skal vinne valget.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Partilederdebatten betyr mye

– Det bekrefter et bilde i dag om at vi går fram. I helgen skal jeg drive valgkamp i NRK, på TV2 og på ulike valgkamparrangementer. Vi vet fra tidligere at Ap har en stor evne til å mobilisere mye i innspurten, sier Stoltenberg.

– Har kveldens partilederdebatt noe å si?

– Ja, det tror jeg. Det er mange som ser på partilederdebatten på NRK og som ikke har bestemt seg. Da er det viktig hva jeg og debatten bringer av informasjon om forskjellene mellom partiene.

– De borgerlige har 60 prosent av stemmene, og du er jo flink med tall – dette kan vel ikke gå?

– Jeg har aldri sagt at det er enkelt, men det er mulig å vinne.

– Hvor viktig er det for Ap å fortsatt bli det største partiet?

– Vi har ett mål; å vinne valget og få flertall sammen med våre partnere. Så ønsker jeg at flest mulig stemmer på Ap, og jeg vil bruke helgen på å få flest mulig til å gjøre det, sier Stoltenberg.

Jevn statsministermåling

Ifølge denne ukens måling har flere bestemt seg for hvem de vil ha som statsminister. 43,2 prosent vil beholde Jens Stoltenberg, mens 41,2 prosent vil ha Erna Solberg.

4,8 prosent ønsker Siv Jensen som ny statsminister, mens 10,8 prosent svarer «vet ikke».

Både Stoltenberg og Solberg gleder seg over svarene.

– Det er et hyggelige tall. Alle som vil at jeg fortsatt skal være statsminister må stemme på Arbeiderpartiet. Det er den eneste måten å sikre at jeg blir statsminister, sier Stoltenberg.

– Det er veldig hyggelig at mange vil ha et regjeringsskifte. Jeg tenker at denne målingen henger tett sammen med det. Jens er en statsminister mange har respekt for, men at så mange opplever at jeg kan fylle den rollen, synes jeg er veldig hyggelig, sier Solberg til NRK.

Råtall partibarometer uke 36

 

Uvektet

Vektet

Ap

28,9

28,3

Frp

11

17,9

H

29,7

25,1

KrF

7,2

6,5

R

2

1,6

Sp

4,7

5,6

SV

6,2

5

V

6,1

5,4

MDG

3

3,1

Andre

1,2

1,5

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.