Ungdomspolitikerne bestemmer agendaen

– Nå håper jeg vi kan senke skuldrene og diskutere de store linjene i stedet for å hakke hverandre i hjel, som vi har gjort i så mange andre debatter, sier FpU-leder Himanshu Gulati.

Under Demokratifestivalen på Eidsvoll møttes ungdomspartilederne til debatt. De som deltok var Paul Joakim Sandøy, leder Unge Høyre, Eskil Pedersen, leder AUF, Andreas Halse, leder SU, Seher Aydar, leder Rød Ungdom, Sandra Borch, leder Senterungdommen, Tord Hustveit, sentralstyremedlem Unge Venstre, Elisabeth Løland, leder KrFU, Hallvard Surlien, nasjonal talsperson Grønn Ungdom, Himanshu Gulati, leder FpU.

Demokratifestivalen på Eidsvoll: Ungdomspartilederdebatt

Han er én av ni ungdomspolitikere som skal delta i ungdomspartilederdebatt på Eidsvold lørdag klokken 16. Debatten kan du se direkte her på NRK.no (se videovinduet over).

Disse skal delta:

  • Paul Joakim Sandøy, leder Unge Høyre
  • Eskil Pedersen, leder AUF
  • Andreas Halse, leder SU
  • Seher Aydar, leder Rød Ungdom
  • Sandra Borch, leder Senterungdommen
  • Tord Hustveit, sentralstyremedlem Unge Venstre
  • Elisabeth Løland, leder KrFU
  • Hallvard Surlien, nasjonal talsperson Grønn Ungdom
  • Himanshu Gulati, leder FpU

Velger saker de mener vi burde snakke mer om

Himanshu Gulati, FpU-leder

FpU-leder Himanshu Gulati gleder seg til ungdomspartilederdebatt under Demokratifestivalen på Eidsvoll lørdag.

Foto: Siv Sandvik / NRK
Andreas Halse

SU-leder Andreas Halse tror motsetningene kommer klarere frem når ungdomspartiene selv skal trekke frem temaer.

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

– Jeg gleder meg. Det er veldig forfriskende å avslutte valgkampen med en debatt om ting vi knapt har diskutert hittil i valgkampen, sier Gulati.

Tittelen på ungdomspartilederdebatten er nemlig «Det vi ikke har snakket om i valgkampen». Alle deltakerne skal trekke frem tre saker hver de mener vi burde ha snakket mer om i valgkampen.

– Jeg synes det har vært for lite oppmerksomhet om dem som frarøves rettigheter i Norge. Da mener jeg dem som utsettes for tvangsekteskap eller andre former for frihetsberøvelser. Vi skal debattere på Eidsvoll og feirer stemmerettsjubileet i år, men har en tendens til å glemme alle minoritetsbarn og -kvinner som ikke har de samme rettigheter vi tar for gitt, sier Gulati.

Han mener også forsvars- og utenrikspolitikk og pensjoner har fått for lite oppmerksom i valgkampen.

– Fortjener uendelig mye mer oppmerksomhet enn sprit og sidemål

Leder for Sosialistisk Ungdom (SU) Andreas Halse vil trekke frem spesielt kampen mot voldtekt.

– Det er over 8000 jenter hvert år som opplever overgrep i Norge. Det er jenter som fortjener uendelig mye mer oppmerksomhet enn salg av sprit og valgfritt sidemål, sier Halse.

– Jeg tror det er en sak veldig mange er opptatt av idet man kan lese om det i media, men vi politikere har kanskje lett for å glemme at det ikke bare er noe som skjer på gata, det skjer ofte innenfor rammen av norske hjem.

Halse mener derfor debatten må dreie seg om både tiltak som mer politi i gatene, men også hvordan man kan forebygge voldtekter.

Han synes det er svært positivt at ungdomspartilederne selv kan få trekke frem temaer de ønsker å snakke om i lørdagens debatt.

– Jeg håper det gjør at motsetningene mellom partiene kommer klarere frem. sier Halse.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.