Hopp til innhold

Krever klare svar fra sentrum neste uke

Etter det NRK har grunn til å tro, vil påtroppende statsminister Erna Solberg i løpet av neste uke forvente en avklaring fra Venstre og KrF om de blir med i regjering eller ikke.

solberg, hareide, skei grande i heis

PRESS: Det er knyttet stor spenning til om KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande ønsker å gå inn i regjering eller ikke. Høyre-leder Erna Solberg håper å få dem med på laget for å danne en bred flertallsregjering.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Det eneste håndfaste de fire borgerlige partiene har sagt offentlig at de er blitt enige om er at Erna Solberg skal bli statsminister for en ny borgerlig regjering.

Men hvem som skal sitte i denne regjeringen er ennå ikke klart.

I tre dager har partilederne Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp), Trine Skei Grande (V) og Knut Arild Hareide (KrF) snakket sammen i et konferanserom på et hotell i Oslo.

Høyre vil ikke vente for lenge

Målet er å finne ut om det er verdt det å sitte i regjering sammen. Hva får de gjennomslag for og hvilke kameler må de sluke?

– Jeg vil definitivt si at det er framgang. Men det er langt flere saker som gjenstår enn det vi har kommet gjennom, sa KrF-leder Hareide til pressen i går ettermiddag.

Kilder nær de fire partiene sier til NRK at Venstre og KrF i praksis har en uformell frist mot slutten av neste uke for å bestemme seg. Partilederne er godt i gang med gjennomgangen av ulike politiske saker.

Alle tema vil være gjennomgått i løpet av neste uke, så mot slutten av uka må partiene velge om de vil være med videre i forhandlinger om regjeringsplattform.

– Det er begrenset hvor lenge vi kan holde på med løse sonderinger, før det blir naturlig å starte regjeringsforhandlinger om plattform, sier en kilde.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide 17.09.13

UTE ELLER INNE: KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande vil helst ha en regjering bestående av sentrum og Høyre - uten Frp. De vil uansett støtte dannelsen av en ny regjering, selv om de skulle velge å ikke delta i regjering med Høyre og Frp.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Mens Høyre og Frp vil ha en flertallsregjering bestående av alle fire partier, har KrF og Venstre sagt at de ser på det som «lite sannsynlig» at de skal regjere med Frp. Samtidig har Frp lovet velgerne sine at de ikke vil støtte en regjering de selv ikke er en del av.

Det store spørsmålet nå er derfor om KrF og Venstre går inn i forpliktende regjeringsforhandlinger, eller om de velger å stå utenfor i opposisjon.

Følger en timeplan

Av den grunn har det vært viktig for sentrumspartiene at de pågående sonderingene gir avklaringer på vanskelige stridstemaer som oljeboring i Lofoten og oljepengebruk.

– Det er en viktig sak. Vi skal diskutere dette i de samtalene vi har her, sa Knut Arild Hareide (KrF) da NRK stilte spørsmål om konsekvensutredning i Lofoten, Vesterålen og Senja onsdag.

Før de forplikter seg til formelle forhandlinger om en eventuell regjeringsplattform må de vite om de får viljen sin i sentrale hjertesaker.

Hvilke temaer de har diskutert så langt og hva de har kommet fram til, vil ingen si noe om. Men NRK vet at partiene har skissert en timeplan over når de ulike sakene skal opp til diskusjon.

Partiene avgjør

Partiene er gjennom sakslisten tidligst mandag. Etter at partilederne og deres nærmeste støttespillere har drøftet alle spørsmålene, må de legge fram det de har kommet fram til for sine respektive partiorganer.

Det er der avgjørelsen om de skal gå videre eller ikke blir tatt.

Frp vil trolig kalle inn sitt sentralstyre i midten av neste uke for å vedta om partiet skal inn i regjeringsforhandlinger eller ikke.

Knut Arild Hareide har gitt KrFs landsstyre, som skal ta den endelige avgjørelsen, beskjed om å holde seg i nærheten av telefonen neste uke.

Partilederen nyter stor tillit i partiet. Etter det NRK erfarer vil Hareide trolig få viljen sin, uansett om det blir regjeringsforhandlinger eller fire nye år i opposisjon.

I Venstre er det stortingsgruppa som avgjør, mens Høyre tar opp regjeringsspørsmål med både sentralstyret og stortingsgruppa.

– Jeg har gitt signaler til stortingsgruppa om at vi må ha en runde ut i neste uke, sa Skei Grande til NRK onsdag.

Når de ulike partiene har bestemt seg for hva de skal gjøre, starter forhandlingene. Der vil partiene som skal sitte i regjering bli enige om en forpliktende erklæring for de kommende fire årene.

Det er etter det NRK forstår ennå ikke bestemt hvor forhandlingene skal foregå, men det er ventet at det skjer et annet sted enn Radisson Blu i Nydalen.

14. oktober legges statsbudsjettet fram, og det er klare forventninger til at den nye regjeringen skal være klar til da.


Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.